Bu yıl köydeki zeytinlikler ürünle dolup taşıyor. Bizim henüz üç yaşındaki iki zeytin ağacımız bile cömertçe meyve verdiler.
Heyecanla ve minnetle hasadımızı yaptık. Bir kısmını çizme, birazını da kırma denilen yöntemle kahvaltılık zeytinimizi hazırladık. Benim için toplaması da, hazırlaması da keyifliydi çünkü kilolarca zeytinimiz yoktu. Komşu bahçelerdeki gibi onlarca ağaçtan toplamak zorunda olsaydık zor olabilirdi ama ''her nimetin bir külfet vardır'' derler. Yeter ki ürün bol olsun ve insanların yüzü gülsün.
Şimdi size, bana göre çizme yöntemine göre çok daha lezzetli olan kırma zeytin hazırlamayı anlatmak istiyorum. Eğer yaparsanız siz de her ikisini tadarak kıyaslayın, bakalım nasıl bulacaksınız..
Kırma zeytin hazırlamanın püf noktaları var. Öncelikle zeytin seçimi önemli. Yağ oranı yüksek, çekirdeği kolay ayrılan yeşil zeytinleri seçmelisiniz. Kararan zeytinlerden kırma zeytin olmaz. En fazla aşağıdaki resimdeki gibi çok az kararmaya yüz tutmuş zeytinler olabilir ama ideali yemyeşil olanlar. Bu zeytinleri yıkayıp çekiç ya da taş yardımı ile iyice parçalamadan ezmelisiniz. Kararmamaları için klorsuz suya atıyoruz. Cam kavanoz tavsiye ederim. Her gün suyunu süzerek kavanozları yeniden taze su ile doldurmamız gerekiyor. Tatlandırma işlemini çabuklaştırmak için bu işlemi daha sık yapabilirsiniz. Zeytinlerin acılığı gidince tuzlu su salamurası hazırlamalıyız. Geleneksel yöntemlerle yumurta testi ile tuz oranını ayarlayanlar var ama bence buna gerek yok. Yumurtanın tazelik derecesi bu testi etkileyebiliyor. Bence ölçü kullanmak en iyi yöntem. 1 litre temiz suya 25 gr kaya tuzu, 10 15 gr da limon tuzu ideal. Zeytin miktarınıza göre bu ölçüleri katlayarak kullanabilirsiniz. Kavanozlarınızı ve kapaklarını steril hale getirin.Ben bu işlem için kaynar su kullanıyorum. iyice süzülmüş zeytinlerle doldurun. Sonra da tuzlu, limon tuzlu su ile zeytinlerin üzerini tamamen kapatacak şekilde doldurup kapakları sıkıca kapayın. Bir kaç gün sonra kahvaltı sofranızda yerini alacaktır. Afiyetler olsun!
Ellerinize sağlık..Görüntüler nefis.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Selamlar Begonvilli Ev'den.
SilKıbrıs'ta bulunan yeşil zeytin çeşidine Çakıstes diyorlar. Tam da bu hafta çakıstes almıştık ve zeytinleri kırmayı düşünüyorduk ki, yayınınızı görmüş oldum. Çok güzel oldu. Bana da çok benzer şekilde tarif ettiler yapımını. İnşallah hazırladığımızda ben de paylaşımda bulunacağım. Afiyet olsun sizlere de.
YanıtlaSilKocaman sevgiler.
''Çakıstes'' sanırım Rumca bir sözcük. Kıbrıs'ta bir aydan fazla bulundum ama duymamıştım. Zeytin zamanı değildi. Size kolay gelsin ve şimdiden afiyetler olsun. Bizden de sevgiler.
SilÇok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Sizlere afiyet, sağlık olsun. Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim blog komşum, bizden de sevgiler, selamlar.
SilI smetcigim.. .ellerine sağlık.. çocukluğum mersinde geçtiği için bende alışkınım.. ablam gönderdi.bende kırma tercihim her zaman..en sağlıklı en doğal afiyetler olsun.sevgiler emel
YanıtlaSilEvet, Mersin'de de sevilir. Ablanın ellerine sağlık. Sizlere de afiyetler olsun. Sevgiler.
SilÜzerine zeytin kondurulan kavanozundan vazosuna kadar güzelleşiyor. Zeytin olsun da tek. Selesi, kırması....
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Siz de zeytin sevenlerdensiniz belli ki:)
SilÇok eziyetlidir muhtemelen ama kendi kendine yetmenin keyfi ve mutluluğuna paha biçilmaz....
YanıtlaSilÇok eziyetli sayılmaz. Kırma işlemi, diğer yöntem olan çizme işlemi ile aynı sürede, aynı emekle yapılıyor. Geri kalan süreç bire bir aynı. Evet, kendi yiyeceğini hazırlamak ve tüketmek büyük keyif:)
SilBen hiç denemedim ama denenmişleri tadıyorum hep acı geliyor. Kış boyunca nasıl yiyorlar şaşırıyorum, resmen eziyet. Küçükken annem yapardı. Taşla kırdığımızı hatırlıyorum ama tadı aklımda kalmadı, o da acı mıydı acaba? Sizinkiler nefis görünüyor, acıktırdı hatta.
YanıtlaSilAcı mı? Anneciğini ve seni mutlaka bekliyorum. Size hazırladıklarımdan ikram eder, ayrıca armağan da ederim. Her ikinize de sevgiler, selamlar. Ufaklığı öpüyorum.
SilEllerinize saglık. Afiyet olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. İade-i ziyarete geleceğim:)
SilSağlıkla afiyetle tüketin canım ellerine sağlık. ilk fırsatta ben de yapacağım:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgili Hatice. Şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun.
SilBenim bahçede de iki zeytin ağacım var hersene kendi zeytinimi kendim yaparım ama hiç kırma zeytin yapmadım bu sene yapmayı düşünüyordum buraya erken gelince maalesef yapamadım. Seneye artık sizin verdiğiniz tarife göre yaparım. Çok nefis görünüyor zeytinler, e ekmekte var bir bardak çayla deyme keyfime derim.
YanıtlaSilBizim de iki zeytin ağacımız var. Güzel ve verimli bir cins. Sanırım bir kaç yıl sonra fazlası ile yetecek. Seneye mutlaka deneyin, bir daha vaz geçemeyeceksiniz. Bol ürünlü harika günleriniz olsun. Sevgiler, selamlar.
SilEllerinize sağlık...Anadoluda zeytin işini bilmeyiz, hazır alıp yeriz biz. Kendi yaptığınız ne kadar lezzetlidir kimbilir.
YanıtlaSilBilmemeniz çok doğal. Herkes kendi ortamında yetişen ürünü değerlendirir. Zeytin doğanın ancak kıyı bölgelerine sunduğu bir armağan. Bizler de kim bilir sizin bildiğiniz, ustası olduğunuz ne lezzetleri kaçırıyoruzdur. Neyse ki artık ulaşım olanakları gelişti. Kargolarla ya da sanal alışverişlerle yöresel ürünlere ulaşmak kolaylaştı. Meraklısı bulup alabiliyor. Selamlar, sevgiler.
SilAfiyetle yiyiniz.
YanıtlaSilÇook teşekkürler!
Sil