3 Mart 2016 Perşembe

Bahçemdeki Kır Çiçekleri


Bu güzel bitki peyzaj bitkisi değil. 
Bir ay kadar önce bahçenin fazla bakım görmeyen yerlerinde otları  ayıklarken, kalp şeklinde yaprakları olan, henüz çiçeklenmemiş halini görünce menekşe sandım ve dokunmadım  ama yapraklarının formu benzese de etli olması menekşe olmadığını  söylüyordu..

Evin bizden önceki  sahiplerinden kalan bazı bitki  kalıntıları zaman zaman bahçenin orasında burasında çıkabiliyor.Umarım farklı bir menekşe türüdür  deyip  çiçek açmasını bekledim. Soğuklar geçer geçmez bitkimiz çiçeklendi. Biliyorsunuz,  bitki, börtü böcek meraklısı ben, bunun ne olduğunu öğrenmezsem çatlarım. Tabii ki araştırdım ve buldum. Latice adı ''‘Ranunculus ficaria’'.  Düğün çiçeğigillerden, üstelik şifalı bitkiler grubundanmış  kendileri..  Bakın isimleri nelermiş: Küçük kırlangıç otu, yaylı çiçek, arpacık salebi, basur otu. 

Yalnız bu bitki çok da masum değil.  Yapraklarının zehirli olduğunu okudum. Bu nedenle bahçede bulunmasından rahatsızlık duydum. Bizim patililer için güvenli değil. Bir de istlacılarmış bunlar. Köklerine baktım, minik minik onlarca yumruları var. Yani yakın bir gelecekte tüm bahçeye yayılabilirler. Söküp atmaya da kıyamıyorum ama tedirginim. Yan bahçede de küme küme çıkmışlar. Ben söksem de farketmeyecek. Kedi kızlar o bahçeye gidiyorlar.  Bilemiyorum, huzursuzluğum artarsa sökerim belki.



Gelelim gelinciklere...






Gelincikler bizim bahçenin yerlilerinden.  Bu yıl daha da fazlalalar. Hatta bu sene ilk kez mutfağımıza girdiler. Aşağıda  vereceğim tarifi bahçeden topladığım taze gelincik yaprakları ile pişirdim. Girit kökenli bir teyzeden uyarlayıp yaptım. O kavurmasını  yapıyordu, ben fırında denedim. Harika oldu. 

Bu arada ilk gelinciklerimiz de açtılar.




İşte fırında gelincik:





Tartmadım ama yarım kilo kadar çok taze gelincik yapraklarını doğrayıp az su ile kısık ateşte yumuşayıncaya dek pişirdim. Başka bir tencerede bir orta boy soğanı yemeklik olarak doğradım, iki diş sarımsağı da minik minik kıyarak ekledim ve zeytin yağında şeffaf hale gelene dek kavurdum.Ocaktan alınca tuz, karabiber, 1 su bardağından az eksik un,1 çay bardağı yoğurt, iki yumurta ve  yarım çay kaşığı karbonat  ekleyip karıştırdım.Yumuşayan gelincik yapraklarını süzgece koyup suyunu tahta kaşıkla  bastırarak aldım. Haşlanmış yaprakları soğanlı karışımla harmanlayıp fırın kabına yaydım ve yarım saat orta ısıda(180 derece) pişirdim. Rendelenmiş kaşar serpip bir on dakika daha fırınladım.

Eğer  gelincik yaprağı bulamam derseniz aynı tarifi ıspanakla da yapabilirsiniz. Ancak ıspanağı suda haşlamak yerine  bir kaç dakika kendi suyu ile kısık ateşte tutun. Sonra fazla suyunu  alın. Ispanak  gelincik yapraklarına göre çok daha kolay pişiyor. Eşim ıspanaklı tarifi daha çok beğendi. Diğerini biraz baharatlı buldu.




Bu da bahçemdeki  başka bir güzellik. Üzüm sümbülleri arsız bir soğanlı bitki. İstilacı olduğu için  epeyce yolduk yine de baş edemedik. İki yıl önce   kültür bitkisi olanını saksıda yetiştirdim. Tabii ki nazlılar ve  yabani akrabaları gibi arsız değiller. Ben de  geçen yıl yabanileri  yolup temizlediğim yere bir kaç özel soğan dikiverdim. Arsızlar geri kalır mı, yine de çıktılar  ve arılar iki türü aşıladı sanırım. Çünkü bu yıl, yukarıda  gördüğünüz tür ortaya çıktı.  Kültür bitkisi kadar iri olmayan, yabaniler kadar da küçük olmayan  orta boy üzüm sümbüllerim oldu.


Bunca çiçeğe bir böcek! Bahçemdeki mor dut ağacı  galiba bu yıl çok meyve verecek. Aman ne çok bebek meyvesi varmış diye bakıyordum ki, bu yusufçuk kanatlarını açmış, güzel havanın tadını çıkarıyor. Hiç keyfini bozmadan fotoğrafını çekmeyi başardım.

Şimdilik bizden bu kadar. Tüm dostlara sevgiler, selamlar..

18 yorum:

  1. nefis görünüyorr :) afiyet olsun

    YanıtlaSil
  2. Çok güzeller bahar yüzünü gösterdi ama şu an burada gök deliniyor desem yeridir. 15 gün neredeyse kısa kollu gezdi herkes:) arkadan don yapmasın hiç bir yerde de sorun değil. Yusufçuk sana sağlık ve güzellikler taşısın ne kadar güzel çıkmış bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet burada da son iki gün hava kapalı ve yağışlı. Ara ara açıyor, bir fırsatını bulup çektim bu fotoğrafları. Mart ayı sürpriz yapabiliyor. Yusufçuk fotoğrafı ilk kez çekiuorum. Şimdi sıra kelebeklerde ama zor, onlar çok hassaslar. Nasıl anlıyorlarsa, gölgenizden bile anında kaçıyorlar.

      Sil
  3. Tabiat bir harika. Bize bahședilen bu güzelliklerin kıymetini bilmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Araştırırken yabancı kaynaklarda buldum. İngiltere'de bu tür bitkilerin fan clupları var. Evet bitkinin.. Öyle bir korumaya almışlar ki.

      Sil
  4. Hep derim ben kır çiçeklerini daha bir başka sever okşarım zamanı gelince hiç sorun çıkarmadan yaşama merhaba diyen sonrada sesizce yok olup giderler. varlıklarıyla bizimde ruhumuzu gözümüzü gönlümüzü doyururlar.
    Sarı çiçeklerin sedefimsi parlaklığı ve kalp şeklindeki yaprakları çok güzeldi zehirli oluşunu okuyunca üzüldüm:( oğlumun yaş günü için hazırladığım tabakta onlara ağırlık verdim aslında ben papatyacıyımdır ama o gün sanki beni topla diye beni kendilerine çektiler ama ismini bilmiyordum araştırıp paylaştığınız için teşekkür ederim. Çok kafanızı şişirdim galiba en iyisi kısa kesip güzel paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aşığım kır çiçeklerine sevgili Kova. Çok güzel betimlemişsiniz. Papatyaları, anemonları, gelincikleri, çan çiçeklerini, çiğdemleri, hepsini çok severim. Burada papatyaların beş altı farklı türü var. En minik olanları çim yerine yetiştirmeye çalışıyorum. Oğlunuzun yaş gününü tekrar kutluyorum. Sohbet tadında yorum için yürekten teşekkürler.

      Sil
  5. begonvilli ev.....hayırlı cumalar....bayıldım.harika, harika ....benim en sevdiğim çiçek gelincik...narin.kırılgan..renkgi desen çok güzel görünce çok sevindim..üzüm sümbül'ü yeni gördüm.yada farkında değildim.çok çok güzel..bende doğa'a aşığım...sarı çiçek'de çok güzel olduğundan kimseyi yaklaştırmıyor..ondan zehirli ...her canlının bir kalkanı var.kendini koruma adına ...batilerin tırnakları gibi...kuşların gaga 'sı ...gibi...ayyy mevlam ne güzel yaratmış..coştum..başını ağrıttım...arkadaşım...çok sağol ellerine sağlık...sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Emel'cim, ho geldin sayfama. Bu güzelliklerin değerini bilen biri olarak sefalar getirdin. Doğa sevilmez mi.. Ne var ki insan oğlu bir geçim derdine düşmüş, biraz haklı olsa da çoğu kez haksız, uzaklaşmış, kopmuş gitmiş doğadan. Yine de herkes yakınında, ötesinde berisinde ne varsa doğal olan, keşfedip tanımalı, korumalı elinden geldiğince. Okuduğun, bu içten yorumu yazdığın için sen de sağ ol, hep iyi ol canım arkadaşım.

      Sil
  6. İki gündür Ankara gri ve yağmurlu. Bu güzel fotoğraflarla içim açıldı. Gelincikleri ben de çok severim. Nazlı nazlı salınırlar rüzgarla birlikte... Yemeğini ilk kez sizden duydum. Afiyet olsun. Sayenizde bilmediğim ne çok şey öğreniyorum :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki gündür burada da hava kapalı ve yağışlı ama ara ara açıyor. Mart ayı belli olmuyor işte.Gelincik otundan yapılan öyle çok tarif var ki. Genellikle, börek, krep, sufle türü şeyler. Salatasını ve yemeğini yapanlar da var. Ben de ilk kez denedim. Şu sayfadaki resimlerin tümü gelincik otlu tariflere ait.https://www.google.com.tr/search?q=gelincik+otlu+tarifler&espv=2&biw=1280&bih=685&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj0-Pjfu6fLAhVEk3IKHR5-AB4QsAQIGQ

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :))

      Sil
  7. Küçük kırlangıç otu, adı gibi kendisi de çok hoş görünüyor;)
    Gelincikleri çoook severim.Geçen hafta Adana'da parklarda sarı, turuncu, beyaz gelincikler gördüm. Sanırım aşılamışlar. Öyle güzel öyle narinlerdi ki bakmaya doyamadım.. Yemeğini ilk kez duyuyorum, açıkcası şaşırdım;) Denemeye değer;) Ayy ben pek meraklıyım bundan azıcık da olsa pişiririm ;))
    Bahçenizde ki herşey harika.
    Mutlu huzurlu bir haftasonu dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki sökmek zorundayım. Oldukça zehirliymiş yaprakları. Patilileri korumak için bu güzelliği sadece kırlarda seyredeceğim artık. Bu yıl bahçemizde gelinciğimiz bol. Yenecek zamanı geçti, çiçeklendiler. Betül Hanım'a da yazdım, pek çok tarif var. Google arama motoruna gelincik otlu tarifler yazınca neler neler çıkıyor. Size de mutlu hafta sonları.

      Sil
  8. Gelincik şerbetini bilirim ama yemeğini ilk kez duydum bir ot sever olarak hazır gelincik vakti iken deneyeceğim.Tarif için çok teşekkürler.Bu arada fotoğraflarınıza bayılıyorum macro lensmi kullanıyorsunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sadece gelincik şerbetini duymuştum ama denemedim daha. Çiçekler çoğalınca denemek isterim. Farklı tarifler de var.
      Fotoğraflarımı Canon 550D ile çekiyorum. Evet macro lens kullandığım da oluyor ama bana lens değiştirmek pratik gelmiyor. Maum, köpeklerimle oluyorum çoğu çekimlerde.O nedenle ekipman taşımak, değiştirmek zor geliyor. Standart lens ile otomatik ayarda, ışık durumunu kollayarak gayet iyi çekimler olabiliyor. Fazla güneşli günlerde aşırı parlak çıkıyor fotoğraflar. Ben hafif gölgeyi tercih ediyorum. Umarım yararlı olmuştur bu bilgi.

      Sil
  9. ben tek pişirmedim gelincik otunu hep karıştırıp kullandım. denemek gerek ot zamanı. teşekkürler.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.