4 Mart 2013 Pazartesi

Karanfil Cenneti ve Bu Cennetin Ağır İşçileri

Dün  evimizin yakınındaki karanfil seralarına  gittik. Gözlerimiz şenlendi..  Göz alabildiğince, dönümlerce serada yetiştirilen nadide karanfiller büyük bir emekle henüz tomurcuk olarak derleniyor ve bir kısmı ihraç ediliyor, bir bölümü de iç pazarlara, yani buradaki çiçekçilere, otel, motel, tatil köylerine gönderiliyor.  Karanfillerin dikim aşamasından toplanmasına dek nasıl bir özenle bakılıp emek verildiğini anlatamam. Sabah güneş doğmadan çalışmaya başlayan insanlar akşama dek uğraşıp didiniyorlar.
Buyrun  seralarımızı  gezmeye:
Seraların bir bölümünün üzeri açık, bir bölümünün ise tüle benzeyen örtülerle kapatılmış.

Bazıları tomurcuk, bazıları da yarı açmış durumda.

Açmış olanların renklerinin güzelliğini anlatamam. Uçuk pembeden  bordoya, sarıdan turuncuya ve mora dek her rengi  var.





Serada çalışanlar  genellikle ailece bu işi yapıyorlar.  Asıl işletmeciler yani büyük patronlar seraların yanına lojmana benzer evler yaptırmışlar ve bu aileleri yerleştirmişler. Kira, elektrik ve su parası ödemiyorlarmış ancak ciddi boyutta emek sarfederek çoluk çocuk  çalışıyorlar ve  fide başına az bir ücret alıyorlarmış. Bir fidede kaç dal karanfil yetiştiğini sormayı unutmuşum.


Eşi serada çalışırken, Sündüz Hanım da kesilmiş karanfilleri buket yapıyor.


Oğul Şerafettin tezgahın başında.










11 yorum:

  1. Çok severim,hele bir de kokuyorsa:))Ben oradan hiç çıkmazdım,Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi değil. Koyu kırmızılar enfes kokuyorlardı.

      Sil
  2. Çok güzeller! Çalışanların emeklerine sağlık! Paylaşımınız için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  3. Zarif yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Yani bize ne emeklerle geliyor değil mi ? Ama değer böyle güzelliklere...çiçeksiz bir dünyayı bırakın odayı bile düşünemiyorum

    YanıtlaSil
  5. Hep merak etmişimdir çiçek seralarını, hatta oralarda çalışan bile olmak isterim :)

    Annem Hafize öğretmen (ablanız) selamlarını iletmemi istedi. Ben de bloğuma bekliyorum sizi.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, çok sevindim bana buradan ulaşmana. Hafize Ablamı çok özledim. En son Beldibi buluşmasında birlikte olmuştuk. Madem karanfil seralarını da seviyorsun, sizleri mutlaka ama mutlaka bekliyorum. Senin çok hayvansever olduğunu biliyorum. Annen söz edince tanımadan sevmiştim:)Bana mail adresini yorum olarak yaz lütfen. Ben onu yayımlamam. Sana adres bilgilerimi ve telefonumu yazayım. Bir hafta sonu (ya da hafta içi benim için farketmez)sizleri konuk etmeyi çok isterim. Ayrıca hemen şimdi bloğunu ziyaret edeceğim. Sevgiler, selamlar

      Sil
  6. Ben hiç çiçek serasına girmedim,gerçekten müthiş uğraş.Seraya girdiğinde bayağı güzel koku veriyor mu karanfiller?Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz çiçeklenmeden topluyorlar. Tek tük açanlar var serada. Yani koku hissedilmiyor.

      Sil
  7. Zaten her güzellik için böyle emek veren, emeğinin karşılığını hak ettiği gibi almayanar bir topluluk yok mu? Biz maalesef o kadar uğraşmamıza rağmen balkondaki sardunyalarımızı bir türlü çiçeklendiremedik. Kimbilir o çalışanlar ne kadar emek sarf ediyorlardır? Bu koku işine de çok taktım bu aralar. Mesela domates, asla eski tatta domates yiyemiyoruz. Kokusu var ama tadı sıfır. Güller, karanfiller de öyle. Anneannemin gülleri o kadar baygın kokardı ki uzaktan kokuyu alırdık.Şimdi görüntü var koku yok çiçeklerde.. Paylaşım için teşekkürler. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok büyük emeklerle yetişiyor o güzel çiçekler. ''Hiç hata yapmamalıyız''diyor çalışanlar. Yani çapası, gübresi, ilaçlanması vs titizlikle yapılmazsa emekler boşa gidebiliyormuş. Benim hayret ettiğim bir uygulamayı anlatayım: Her fidenin en iri ilk tomurcuğu koparılıp atılıyor. Biblerce fidede ne büyük emek! Nedeni de, eğer o tomurcuk koparılmazsa diğer dallar çiçek vermiyormuş. Kokulu karanfiller de var ama çoğu kokusuz. Sanırım bunlar hibrit cinsler. Yani tohumları yok. Genetik özellikleri dayanıklı olmaları yönünde deiştirilmiş. İlgi ile okuduğunuz için asıl ben teşekkür ederim.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.