24 Temmuz 2012 Salı

Çıplak Ayaklı Kraliçe Cesaria Evora




Bugün bende iz bırakan kadın sanatçılardan birini anlatmak niyeti ile geçtim klavyenin başına. Bizden ya da başka ülkelerden, farketmiyor aslında. Aklıma gelen bir kaç ismin içinden anlık havama uyan birini seçip diğerlerini bir kaç gün ya da bir kaç hafta sonraya öteleyip, başladım yazmağa..

Öncelikle de biraz sürprizli olsun diye dinleyelim isterseniz..


O bir kraliçe! Öyle bildik kraliçelerden değil ama..Müziğin Kuzeybatı Afrikalı, çıplak ayaklı kraliçesi ya da divası. Grammy ödüllü folk şarkıcısı. Ancak 50'li yaşlarında ünlü olabilmiş, şarkılarını Portekizce ve Afrika dillerinin bir karması olan Creole dilinde söylemesine karşın çok geniş bir dinleyici yelpazesine sahip olmuş..

Kendi deyimiyle "aç insanlarla, dünyanın fakir halklarıyla dayanışma içinde olmak amacıyla" sahneye gösterişli ayakkabılar yerine çıplak ayakla çıkmayı tercih eden Cesaria Evora’nın ilk albümü 1988’de yayımlanmış.

Geçen yıl kaybettiğimiz sanatçı, dünya müziğinde iz bırakanlardan biri olarak çoktan yerini aldı..
İlginç yaşam öyküsü ve müzik kariyeri için: Cesária Évora - Vikipedi

10 yorum:

  1. İnsanın bu dünya da söyleyecek bir sözü, bir şarkısı, bir türküsü ya da öyküsü olunca; ne çıplak ayak görünüyor insanın gözüne ne yüzünde pahalı markaların pırıltısını taşıyan makyaj malzemesinin olmayışı ne de binlerce dolar ödenerek alınmış marka kıyafet veya aksesuarların eksikliği!

    Dışından içine süzülebilmiş ruhlar; ışıltısını heryerde ortaya koyabiliyor ve parıltılarıyla göz kamaştırıyorlar, koşullar ne olursa olsun!

    Eflatun' un dediği gibi "altın çöpe düşse de değerinden ve ışıltısından hiçbir şey eksilmiyor"

    Hem bu parlak ruhu hatırlattınız hem de güzel müziği ile güne değer kattınız! Sağolun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen söylediğiniz gibi. Cesaria örneğinden yola çıkarak çok söz söyleyebilirdim. Yaşam öyküsü ve felsefesi çok ilginç. Sesiyle olduğu kadar özgünlüğü ile de beni büyüleyen bir kadın o. Dünyamızın şu haline bakıyorum da ne çok Cesarialara ihtiyacımız var.. Sevgiler, Begonvilli Ev'den.

      Sil
  2. Müzik dinlemeyi çok severim,evimden de müzik sesi hiç eksik olmaz.Bu şarkıyı önceden dinlemedim,sayenizde tanımış oldum.Hüzünlü bir ses,Özgür bir tavır,her şeyden öte insan gibi insan.Şöyle diyeceğim'Çok ayakkabılar gördüm,içinde insan yok,Çok ayaklar gördük,ayağında ayakkabısı yok.Bu tür insanlar ölmüyor,hala yaşıyorlar.Ruhu şad olsun derken dayanışma duygusuna saygı duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cesaria'yı tanıyan onu dinlemekten alıkoyamıyor kendini:))

      Sil
  3. güzel...dinliyorum ..portekizlilerinde böyle sesli bir sanatçısı vardı ..şimdi aklıma gelmedi o da kendine özgü müzikler yapardı ..teşekkürler bilgiler ve müz ik için ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklınıza gelince paylaşın lütfen, tanıyalım..

      Sil
  4. bilmezmiyim, seveerek dinliyorum.özellikle bu yaz gecelerinde..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.