26 Şubat 2012 Pazar

Kedilerde Dengeli Beslenme



Sevgili kedi dostları,
son günlerde kör kedimiz İnci'nin ve tabii ki bizim de yaşadığımız olumsuzlukların nedeni büyük olasılıkla beslenme ile ilgili olduğu için bu konuyu önemle ele almamız gerektiğini düşündüm.
Konuyu bilmeyenler için kısaca özetliyeyim:
İnci'yi geçen yıl sokakta bulmuştum. Gözleri görmüyordu, bir grup kedi ile sokakta yaşamağa çalışıyordu.  Özellikle  beslenme konusunda zorlandığını, diğer kedilerden kalanları yiyebildiğini farkettim. Bu durumda yuva arayışına girdim ve  kedileri çok seven bir arkadaşıma sahiplendirdim. Genel bir kontrolden geçirtip aşılarını yaptırdım. Veteriner kısırlaştırılmış, hatta gözlerinin de ameliyatlı olduğunu söyledi. Yani İnci sokağa atılmış bir kediymiş. Neyse, yeni evine yerleşti,  kolayca uyum sağladı, üç gün öncesine kadar sorun yoktu ancak hastalandı. İdrar yolları ile ilgili büyük bir sorun yaşadı, büyük büyük  taşlar ve çok sayıda kum oluşumu yüzünden epeyce zor bir tedavi süreci yaşadı. Çokça kanaması vardı. Dün taburcu oldu, hala biraz kanaması var. Bundan sonra İnci'nin çok özel bir beslenme rejimi olacak.

Veterinerimiz Murat Karabayoğlu'na(Animales Veterinerlik kliniği)  ne kadar teşekkür etsek azdır.  Bilgisi, deneyimi ve ilgisi ile İnci'yi hayata döndürdü..

İşte bu sıkıntıları hiç bir kedinin ve kedisi olanların yaşamaması için beslenmelerine çok  dikkat etmemiz lazım.

Ben de bu konuda hem veterinerimizden aldığım bilgileri, hem de sağlam kaynaklardan ulaştığım bilgileri  paylaşmak istedim.

Öncelikle market mamaları kedi köpek beslenmesinde yetersiz ve sakıncalı. Dengeli beslenmeleri için  mutlaka profesyonel mama yemeleri gerekiyor. Ayrıca bolca taze ve temiz su içmeleri şart.
 Mihav.com   
adlı sitede çok  yararlı bilgiler var. Mutlaka göz atın. Aşağıda paylaştığım en temel bilgileri oradan size aktarıyorum  ancak  diğer  konulara da bakarsanız  pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Hepinizin kediciklerine sağlıklı güzel  günler dilerim.
 Kedilerin beslenmesi konusunda kedi dostları genellikle sıkıntı çekerler. Bir kedinin sağlıklı ve doğru beslenmesi için bilmemiz gerekenlerden birkaçı :

* Kedinize su yerine süt vermeyin. Süt suyun yerini tutmaz. Ayrıca anne sütü (doğal/yapay) haricinde 6 haftalık olana dek yavru kedilere sadece süt vermek onlarda kusmaya ve gelişim bozukluklarına neden olur.

* Kuru mama ile yaş mama arasında sağlık açısından bir tercih yapmak zordur. Her ikisi de sonuçta aynı kapıya çıksa da kuru mamaların aşırı tüketilme ihtimali yüksektir. Bu durumda kediler gereğinden fazla kilo alırlar. Ayrıca kuru mamalar kedilerin vücutlarındaki su miktarını da azalttığı için kedinin mutlaka bol su alması gerekir.

* Bazı kedi dostları kedilerine ilave vitamin katkısı yapmanın iyi bir şey olduğunu düşünürler ve ölçüyü kaçırmakta da beis duymazlar. Fazla olarak verilen vitamin türü katkı maddeleri fayda yerine zarara sebep olur. Ölçülü olmak en doğrusudur.

* Ağırlıklı olarak bir kediyi ciğerle beslemek doğru değildir. Böylesi bir tek yönlü beslenme kedilerde ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Ciğer A vitamini açısından çok zengin bir yiyecek olup aşırı tüketimi halinde kedilerin kemik yapılarında lezyonlara yol açar. Aşırı ciğerle beslenen kedilerin boyun bölgelerinde kemik sorunları baş gösterebilir.

* Aynı şekilde ağırlıklı olarak bir kediyi balıkla beslemek de dengesiz bir beslenme türüdür. Aşırı balık tüketimi iştah kaybına yol açar. Beden, hastalıklara direncini kaybetmeye başlar.

* Bir kediye sıkça çiğ yumurta vermek sanıldığının aksine iyi bir şey değildir. Çiğ yumurta biotini azaltır ve kedilerde kilo kaybına, alerjiye yol açar.

* Kedilere asla yumuşak küçük kemikler verilmemelidir. Ağız tavanını kolayca delerek öldürücü rahatsızlıklara neden olabilir.

* Kediler için ideal olan çeşitli yiyeceklerden oluşan bir beslenme programıdır. Beslenmede aşırıya kaçmak ya da belli bir besine bağlı kalmak dengesiz belenmenin tehlikelerini beraberinde getirir.
Aşağıdaki çizelgeye ne derece uyabiliriz bilmiyorum ama yine de bir fikir vermesi açısından paylaşıyorum.

10 yorum:

  1. çok hoş paylaşım canım
    muhabbetle kal
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yararı olmuştur. Sevgiler, selamlar..

      Sil
  2. teşekkürler canım. beslenme konusunda sevdiği şeyleri farklı günlere yayıyorum ben haşlanmış yumurta ,balık gibi bunların dışında sadece kuru mama yiyiyor yaş mamaları sevemedi bir türlü.bende bolca su koyuyorum .
    Evde BADEM, bahçede 5 adet özgürcan mamaları paylaşıyorlar artık:)))
    Eşime , bunlar etrafta şu amca hazır mama veriyor diyolar herhalde sayı 2 den beşe çıktı dedim geçen gün:))) çok tatlılar ama bir bakışları var görmelisin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evdekilere zaten elimizden geldiğince özen gösteriyoruz ama bazı konularda yeterince bilgili değiliz. Bu yüzden ulaşabildiğim doğru bilgileri paylaşmak istedim. Badem'i ve diğerlerini öpüyorum. Sevgiler..

      Sil
  3. cANIM begonvıllı ev ım
    gec kaldım belkı yanıt vermek te ama cok hastayım agır bı grıp yasıyorum
    sabah uyandıgımda ılaclarımı alırken hazırladım yazını ve yayınladım
    Incı yı senın gıbıu bı ınsanın bulup kurtardıgına cok sevınıyorum cunku baska turlu yasam sansı yoktu o masumun


    benım maıl adresım

    ynidenbaslamak@hotmail.com


    sevgılerımle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykü'm geçmiş olsun. sayfana yazdım. Sevgiler, selamlar..

      Sil
  4. Bilgilendirmeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
    Benim kızım kuru mama ve konserve balıktan başka asla hiç bir şey yemiyor.Bu neden le mamasını alırken mamanın besin değerine artı özelliklerine bakıyorum.
    Bizim buralar da market mamasından başka mama bulmak mümkün değil bu yüzden bir pet sitesinden alıyorum.Mamayı bizim kıza 1,5 kg. mı 45 tl. ye alırken sokaktaki kediciklere 15 kg. mı 60 tl. ye alıyorum.İncinin hastalığından sonra ben panikledim, yavrucuklara iyilik yaparkan zarar vermeyelim, aldığımız mamanın zararı olur mu? acaba diye.Şartlarımda ancak o mamayı almaya müsait.Sokakta 5 kediye bakıyoruz,2 si hamile,:((

    YanıtlaSil
  6. Bizleri bilgilendirdiğin için teşekkürler arkadaşım.
    Benim kızım kuru mama ve konserve balıktan başka asla bir şey yemiyor. Buralarda market mamasından başka mama bulunmaz. Bu nedenle kızımın ihtiyaçlarını yıllardır pet sitelerinden karşılıyoruz. Kızımın mamasını alırken sokaktaki kediciklere de mutlaka mama siparişi veriyorum.
    Kızıma mama alırken mamanın besin değerine ,özelliklerine mutlaka bakarım da,sokaktaki yavrucuklara mama alırken en ucuzu neyse onu almaya çalışıyorum,çünkü ne kadar fazla mama alabilirsem o kadar kedicik doyurabileyim adına.
    İncinin hastalığından sonra ben panik oldum, yavrucuklara iyilik yapalım derken onların hastalanmalarına sebep olurmuyum acaba? Düşünmeden edemiyorum.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.