6 Ocak 2012 Cuma

Nergis Kokulu Anılar

Her yıl bu günlerde mis kokulu nergisler açınca hüzünlenirim..

Dünyanın  en  pahalı parfümlerini  kıskandıran o enfes koku benim yüreğimi sızlatır.. Kokladıkça  içimde ince  bir  hüzün  özleme  dönüşür,  yıllar  öncesine alır  götürür beni.

Henüz  yeni evliyiz.  Dağ başı diyebileceğimiz  bir yerde, bir baraj inşaa ediliyor.  Şantiye yakınlarında küçük  bir yerleşim yeri oluşturulmuş.  İşçilerin ve teknik personelin aileleri ile yaşadıkları  bir yer. Lojmanlarda  oturan ailelerin çocukları için bir de prefabrik okul yapılmış. İşte biz de eşimle o okulda  öğretmenik yapıyoruz. Bize de o minicik  60 metrekarelik  lojmanlardan biri  verildi, ilk evimiz, ilk yuvamız...

Eşimin ailesi  15-16 km  uzaklıkta çok  şirin bir köyde yaşıyor. Bir hafta sonu sabah uyanmakta  acele etmediğimiz için epeyce geç kalktık. Öğleye yakın bir saatte kim  bilir hangi nedenle  dışarı çıkınca, kapının önündeki  bir kaç basamaklı  taş merdivende eşimin babasının  oturduğunu  gördüm. Elinde  bir demet nergisle bekliyordu. O  anki  mahcubiyetimi,  üzüntümü  anlatamam..
''Babacığım,  siz ne zamandan beri bekliyorsunuz? Neden zile basmadınız?''  deyince,
 o  asil  gülümsemesi ile yanıt verdi:
''Ben biraz erken davranmışım, sabah sabah rahatsız edececeğim diye hayıflandım  ama  görmeden  de  dönüp gitmek istemedim, bekledim'' dedi..
Belli ki  barajda çalışan bir  köylüsü hafta sonu mesaisine  gelirken, ''amca  seni de götüreyim, çocuklarını görürsün'' demişti..

O  gün  birlikte  bol  bol sohbet edip güldük, eğlendik. Akşam üzeri  çok ısrar ettiğimiz halde evimiz çok küçük diye yatıya  kalmadan gitti.  Diğer  akrabalardan  duyduğuma  göre  benim  ısrarla kalmasını istememden  sonsuz  mutluluk  duyarmış..

Nergis mevsimi  boyunca köyden  demet  demet nergislerim  gelirdi. Ben  de   ''babacığımın nergisleri'' diye  sevip koklardım.

Ölümü  de  kişiliğine yakışır  şekilde oldu.  Bir  cuma  günü  namaza gitmek üzere hazırlanırken  fenalışıp  kalp krizinden vefat etmiş. Yanında bulunan farklı kişilerden duyduğuma  göre o  gün bir kaç kez  ''küçük gelinimi çok özledim'' demiş. 

Ben  de seni özlüyorum babacığım..
Yaşamı boyunca hiç kimseyi incitmemiş  olan  bu  zarif,  ince  ruhlu insanı çok özlüyorum. Huzur içinde uyusun.

10 yorum:

  1. Yazınızı okuyunca duygulandım. ne kadar ince düşünceli bir bey efendiymiş. bu kadar sevilmesi, güzel anılarla anılmasıda ayrı bir güzellik. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. çok duygulandım mekanları cennet olsun .

    YanıtlaSil
  3. evet huzur içinde uyusun,böyle ince ruhlu insanların gittikçe azalması beni çok üzüyor.insanların kaygıları o kadar çoğaldı ki günümüzde böyle naif olmak çok eskilerde kaldı gibi geliyor herkes kendi derdine düşmüş gibi geliyor,herkes bencil.çevremizde böyle insanların olması büyük lütuf.çok şanslıymışsınız.allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  4. çok güzel ve hüzünlü bir hikaye.babanız nurlar içinde yatsın...nergisleri bende çok severim.hatta en sevdiğim:)haa birde kokinaaa :)her ikiside bana göre çok asildirler:)sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Hem nazik, hem düşünceli bir beyefendiymiş ve sen o beyefendiye saygı duyup sevmişsin ve onun tarafından sevilmişsin.
    Ne kadar güzel ve herkese nasip olmayan bir anıya sahip olduğununun eminim ki farkındasındır begonvil'cim.
    Huzurla uyusun sonsuz uykusunu.
    Nergis kokusu... tüm güzel anıları hüzünle birlikte bize getiriyor sanki.

    YanıtlaSil
  6. Wanted to pop over and thank you for your nice comments at Tangled Happy. Wishing you a happy, colorful, creative 2012!

    YanıtlaSil
  7. Nergizler kadar güzel kokan anılar;bizi biz yapan unutulmamış güzel anılar.

    YanıtlaSil
  8. Nergislerle yapılan bir güzellikle her nergis mevsiminde hatırlanan bir baba. O güzel duyguları yeniden yaşama. Gittiği yerde huzur bulsun. Nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  9. Işıklar içinde kalsın rahmetli babanız ! Sevilmek güzel anılmak,daha ne ister ki insan ?

    YanıtlaSil
  10. Anneciğim; çok duygulandım, tarifsiz şeyler hissettim yazını okuyunca.

    Dedemin nezaketi, insancıllığı ilçemizde ölümünden 20 yıl sonra dahi halen konuşuluyor. Hiç tanımadığım insanlar büroma gelip O'nun torunu olduğumu öğrenince sımsıkı sarılıyorlar. Babam ve dedemle ayrıca merhum büyük amcamla ilgili hep onore edici şeyler işitiyorum. Kıvanç duyuyorum..

    Sonsuzluğa vurunca her ömür kısa. Yıllar sonra bile iyilikle, güzellikle anılmaksa sanırım herkese nasip olmaz. Mekânı cennet olsun dedemin.

    Allah sizleri başımızdan eksik etmesin. Babama selamlar.

    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.