20 Aralık 2011 Salı

Yavaş Şehir (Cittaslow)


 Bir  yer düşünün; sadece görüntü olarak değil gerçek anlamda temiz bir yer. Ne gürültü, ne hava kirliliği var. Sakin, dinlendirici bir yer. Dev alışveriş merkezleri, trafik kargaşası, egzoz dumanı,  gürültü patırtı yok. Çünkü insanlar gidecekleri yere  yürüyerek ya da bisikletle gitmeyi tercih ediyorlar. Alışverişlerini o yörede yetişen doğal ürünlerin  satıldığı  yerel  pazardan yapıyorlar, bahçelerinde yetişen  meyveyi sebzeyi yiyorlar. Ütopya gibi  değil mi? Şehir hayatından bezmişizdir.  Bunları düşleyince  genellikle küçük kasabalar canlanır gözümüzde.  Hani emekli olunca yerleşmeyi hayal ettiğimiz  küçük sahil kasabaları vardır ya... Ama  çok azımız gerçekleştiririz bu hayali.  Zaten artık tüketim toplumu olmanın, sanayileşmenin, hazıra ve kolaycılığa kaçmanın  bedeli olarak, çoktan ele geçirilmişizdir. Deli gibi çalış, bir evin bir araban olsun. Hafta sonları  çoluk çocuk alışveriş merkezlerinde marka ve ucuzluk peşinde hamburgerli  günler, dev ekran tv, bol taksitli bayram tatilleri,  beş yıldızlı yutturmacası ile, ucuz şaraplı,  dönüştürülmüş  yiyecekli, tıkış tıkış dolu balo salonunda yılbaşı kutlamaları, çeşit çeşit kredi kartları çoktan hayatımızın bir parçası olmuştur.
Ama durun şimdi; öyle bir  proje var ki,  hayata geçirmeyi başaran, kararlı insanların  tıkır tıkır yürüttüğü bir proje bu..

Türkçe meali YAVAŞ KENT PROJESİ..
Dünyada  çok güzel örnekleri var.  Özellikle İtalya’da.. ’’Bizde de mümkün mü?’’ sorusu  geliyor akıllara..Eveet, mümkün.  İz Tv’de bir belgeselde izleyince heyecanlandım,  Seferihisar bu projeye talip olmuş ve aslanlar gibi de  uygulamaya başlamış. 
Türkiye’de ilk adımı atan Seferihisar, Haziran 2009’ da başvuru yapmış  2009 kasım ayında yavaş şehir ünvanını kazanmış. 2008 yılında Seferihisar belediye başkanı M.Tunç Soyer’ in girişimleri ile Seferihisarlılar yavaş şehirkavramından haberdar olmuşlar. Öncelikle strateji geliştirme müdürlüğü kurulmuş. Daha sonra yerli halka yavaş şehir kavramı anlatılmış. Birliğe yapılan başvuru 6 ay sonra olumlu olarak cevaplanmış. Hatta yüzde 50 uygunluk sınırı varken Seferihisar yüzde 70 ile bu sıfata layık olmuş. Yavaş şehir birliğine üye olan Türkiye 19. ülke, Seferihisar ise 129. şehir olmuş. 

Aslında projeyi anlatmaya kalksam sayfalar dolusu yazmam gerekir.  İyisi mi buradan okuyun.
Daha Fazla bilgilenmek İçin Tık

2011 Yavaş şehir Türkiye Adayları
Taraklı - Sakarya: Kimlikli turizm adı altında muhteşem konaklarının restorasyonu ile  yöresel yemek ve el sanatlarının desteği ile yavaş şehir üyeliğine aday olmuşlar.
Akyaka - Muğla: Yöresel mimarisini yaşatarak yavaş şehir adaylığı için gerçekleştirdikleri referandum ile karar aldılar.
Yenipazar - Aydın: Tarihi mekanları yaşatma ve geleceğe taşıma ilkesini benimseyerek yavaş şehirciliğe aday olmuşlar.
Gökçeada - Çanakkkale: Ada kültürü, bağcılık, şarapcılık ve farklı kültürleri ile bir arada yaşayıp koruyarak yavaş şehir adayı olmuşlar.

8 yorum:

  1. Ülkemizde de gerçekleşse, bizde o gerçeğin içine dahil olsak keşke. Benim hala umudum var..

    YanıtlaSil
  2. Dingin bir yaşam hem bedene hem ruha nasıl da iyi gelir. Sağlık, huzur ve mutluluk doğa ve sakinlikle paralel gidiyor bence. Açıkcası biz İstanbul'ın karmaşasından ve kargaşasından feci şekilde bunalmış durumdayız. Tamam seviyorum doğduğum, büyüdüğüm, geçmişimin kentini ama yaşamak değil de arada ziyaret etmeyi tercih ederim. Sakinlik istiyorum.
    Keşke hayata hakkıyla geçse.

    YanıtlaSil
  3. Bu haber çok güzel, rüya gibi keşke öyle bir yerde yaşasam. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Seferihisar`ı biliyorum. Sığacık sık gittiğimiz yerlerden. Sığacık`ta kurulan pazar gibi pazar başka yerde görmedim. Yaşanılası yer...

    YanıtlaSil
  5. Son yılların ayata geçirilmiş ender yararlı projelerden biridir Seferihisar-Sığacık Sakin Şehir projesi.Demokrat,ileri görüşlü bir belediye başkanına sahip Seferihisar çok şey kazandı bu projeyle.Çocukluğumun atıl kalmış kasabası canlandı birden. En güzeli de beton yığınlarıyla Beachlerle(!)işin rezilliği çıkmadan kalkındı bu küçük kasaba. Örnek olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  6. Cok mutlu edici bir haber bu.Guzel yurdumun guzel insanlari butun guzellikleri hakediyor.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Okuması bile huzur hissettiriyor dileğim projelerin hayata geçmesi
    Selamlar

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.