21 Aralık 2011 Çarşamba

Güne Kötü Başladım / Mahallemizde Ağaç Katliamı !



Sabah yürüyüşü için çıkmıştık Minik'le.. Evimizin karşısındaki muhteşem kauçuk ağacının etrafında bir telaş! Belediyete ait  kalabalıkça bir ekip canım  ağacı kesiyor. Çevreden insanlar da sigaralarını tüttürerek  izliyorlar.. Gözlerime inanamadım.. Hemen ekibin başında bulunan görevliye koştum ve durumu öğrendim;
Efendim,  ağacın yakınındaki bir kaç esnafın isteği üzerine ağacı kesiyorlarmış.. ''Yapmayın, etmeyin, esnaf bilir kişi midir? Bu işin uzmanları gelip  durum tesbiti yaptılar mı? Ağacın verdiği zarar resmi olarak tesbit edildi mi? Bu ağaca  nasıl kıyarsınız?'' tarzı  söylemlerime  ve  tepkilerime rağmen,  ağaç  korkunç bir şekilde  kesilmeye devam edildi. Ekibin şefi olan bayan,  aslında  esnaf tarafından, ağacın kökünden kesilmesinin talep edildiğini ancak  büyük bölümünü keserek  sorunu çözmeye ikna ettiklerini söyledi.. Zaten  ağacın tepesi kesilmiş, ucube hale  getirilmişti. Ağaçlara  olan ilgim nedeni ile bu şekilde kesmenin  onu  ölüme mahkum etmek  anlamına  geldiğini biliyordum. ''Bir  de  dilediğiniz yere şikayet edin !'' diye  küstahça yanıtlar aldım. Tepkim artınca, kesimi destekleyenlerle  tartışma  içinde buldum kendimi. ''Bu ağaç  betonları çatlatıyor'' diyordu birisi.  Betonu ağaçtan  değerli  sayan zihniyetle  tek başına  savaşmanın  nasıl bir duygu olduğunu  düşünün. ''Vah!vah! yazık ağaca diyen tek tük insanlar dışında kimseden destek  yoktu.

Zaman harcamadan Orman Bölge Müdürlüğü'nü aradım ama ağaç park bitkileri kategorisinde olduğu için  bir şey yapamayacaklarını söylediler. Eğer  bir orman bitkisi (örneğin  çınar ağacı) olsaydı  gereken yapılacaktı.
Bu durumda bilen varsa söylesin sevgili okurlar;
Esnaf bilir kişi midir ki, bu ağaç zarar veriyor deyince belediye  ekip  gönderip  o ağacı kesebiliyor?

Zaten beton yığınları arasında sayıları git gide azalmakta olan  ağaçların yaşamlarına son vermek bu kadar  kolay mı olmalı?

İçim acı ve öfke ile, gözlerim yaşla dolu, Antalya Valiliği'ne bir dilekçe yazdım. Bakalım ne olacak? Yoksa belediye, çevre bilincinden yoksun insanların isteği doğrultusunda bu  saçma uygulamalarına devam mı edecek? Ahhh ahhh  benim ülkem!!! 

23 yorum:

  1. Yazıktır günahtır ! Ben Antalya'da görev yaparken en çok yeşilliğini ve turunç kokusunu severdim biliyor musun sevgili komşum. Işıklar caddesindeki evimin önü caddeydi ve caddenin ortasında Turunçgiller vardı. Baharda nasıl güzel kokardı anlatamam. Sonra bir gün geldiler haldır huldur kestiler. Koca caddede kimse umursamadı. Eşimle ben çok üzüldük söylendik ama yalnız kaldık :( Kauçukla ilgili anım da ayrıdır. A.Anadolu Lisesi o zamanlar şehrin dışında Yetiştirme Yurdu'nun oradaydı .Okulun bahçesinde kocaman bir kauçuk vardı ve 2. kattaki sınıfların penceresine kadar uzanıyordu. İlk gördüğümde o kadar şaşırmıştım ki İzmir'e telefon açtığımda anneme ''senin gözünün içine baktığın nazlı kauçuk burada ağaç anne '' demiştim.Hasılı üzüldüm komşum. Giderek duyarsızlaşan toplumumuz kendi felaketini çağırıyor :(

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nilgün Hanım, beni ne kadar iyi anladığınızı biliyorum. Burada göz göre kaybettiğimiz doğamızın sancılarını aynen içimde hissediyorum ve gerçekten de bu konuda yalnızım. Üzüntü ve öfke ile iyi görüştüğüm, selamlaştığım komşulara da çıkıştım; ''neden tepki göstermiyorsunuz?'' diye ama düzgün bir yanıt alamadım..

    Demek Antalya Anadolu Lisesi'nde görev yaptınız. Oğlum Onur da oranın mezunlarından. Şu an avukat. Sevgiler, selamlar...

    YanıtlaSil
  3. malesef bizim ülke insanının hali bu!! ağaç nedir ki! heryerde var zaten bu eksilse birşey olmaz mantığı ile gidiyorlar.. ama insanoğlu bir baksa mezarlıklara, altındayken bile üstüne ağaç dikiyorlar toprağın!!!

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar üzüldüm anlatamam o ağacı biliyorum:( Ağaca olan düşmanlık bu memlekette niye bu kadar çok. Eşim yıllarca Kalekapısındaki Cumhuriyet Hamamı'nın karşısındaki tarihi çınarın kesilmemesi için mücadele verdi ama başaramadı. aynen bu olaydaki gibi bilirkişi esnafın rahatsızlığı nedeniyle dalları budana budana kuşa döndü canım çınar. Aslında düşünürsek sebep de sonuç da basit, neyin kıymetini biliyoruz ki ağaçlarınkini bilelim:(

    YanıtlaSil
  5. Çok üzüldüm :(
    Böyel insanlar olmaz olsun o esnaflarında kazancında bereket olmasın inşallah...

    YanıtlaSil
  6. Çok, çok üzüldüm. Böyle bir durumla karşılaştım ben de ve yüksek sesle ikaz etmemin faydasızlığını anladığımda hemen fotoğraflarını çekmeye başladım ve "bakın, fotoğraflarınızı çekiyorum ve basına gönderiyorum, hemen şimdi e-posta ile. Şimdi burada olurlar" dediğimde korktular. İşlerini yarım bırakıp bir kaç yere tlf. ettiler ve vaz geçtiler. Bu anlattığım 5-6 yıl önceydi. Bir de sanırım Bodrum çevrecilerin aktif ve etkili eylemler yaptığı bir grup olduğu için korkuluyor ve çekiniliyor.

    YanıtlaSil
  7. bir hayvana yardım etmek,yahut doyurmak,bir ağacı korumaya kalkışmak günümüz koşullarında ne kadar da luzumsuz!! insanların duygusuzluğu ve vurdumduymazlığı korkunç boyutta,artık diri diri insan doğransa ve kimse ses çıkarmasa şaşırılmayacak zamanlar yaşıyoruz!!biz duyarlı insanlar hergün kahredici manzaralar sayesinde üzüle üzüle yaşamaya mahkumuz adeta..çaresizlik ne kötü!!!

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar, buradan yorumlarınızla verdiğiniz destek de önemli. Çünkü yerel gazetelere yazdım ve blog çevremden söz ettim.

    Evet, aynı yöntemi uyguladım sevgili ehlikeyf. Biraz tedirgin oldular ama zaten ağacın büyük bölümü kesilmişti...

    YanıtlaSil
  9. hem hayvan bitki bütün varlıkların alanlarını işgal ediyoruz sonra da "betonları çatlatıyor" gibi abuk bahanelerle hakkımız gibi kıyıyoruz.
    ben bizim bahçemizdeki ağaçlara oyun oynarken tırmanıp dallarına zarar verdiğimde bile babam beni yanına çağırır, kırılan daldan akan özsuyu gösterip "bak ona zarar verdin ağlıyor" derdi. böyle çevre sevgisi verilir, yok ederek önüne çıkanı yıkarak değil.

    YanıtlaSil
  10. yeşili, ağacı düşman gören bir nesil var şu anda. Malesef pek çok çocuk da böyle yetişiyor. Biz evimizi alınca kaldırımların içini temizleyip ağaçlar diktik. Kaç kez çocuklar tarafından söküldü, dalları kırıldı bilseniz.

    YanıtlaSil
  11. Siz Hasan Toptaş'ın Ben Bir Gürgen Dalıyım adlı kitabını okumuş muydunuz? Okumadıysanız hararetle tavsiye ederim. İlahi bir kitaptır.

    YanıtlaSil
  12. maalesef nedir bu ağaç düşmanlığı bende geçen sene böyle bir olayla karşılaştım az kalsın dayak yiyecektim yine de ağacı kesilmekten kurtaramadım

    YanıtlaSil
  13. Sağ olun dostlar.

    Kitabı not ettim. Mutlaka okuyacağım.

    YanıtlaSil
  14. Ah.. ah...
    Ustelik o esnaf oradan taşınınca kalan biz ağaçsızlar oluyoruz.
    Olan hep ağaçlara ve ağaçseverlere oluyor. kiminin alerjisi var, kiminin güneşi kapanıyor, kimi rüzgarda sesinden korkuyor v.s..

    Çok üzgün anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  15. Çok üzüldüm:( inşallah şikayetlerinizden bir sonuç alırız.

    Bende dönerciler çarşısı zabitanın yanında kocaman palmiye ağacı var. fakat dibine kadar kaldırım taşlarını döşemişler. gerekli yerleri arayıp ilgililere bu ağaç nasıl sulanacak siz bu ağacı kurutmayı çalışıyorsunuz? dedim. ağacı takip ediyoruz zarar olursa altını açacaklar dediler. şaşırdım. herkes kendisine göre savunmasını yaptı.ağacı gidip geldikçe takip ediyorum bakalım ne olacak:(

    YanıtlaSil
  16. bu ülkede kanunsuzluk almış başını gitmiş.gecekondu yaparlar sonra kentleşme adı altında köşe döner konducular sende bir ev alacağım diye kendini parala,elektriği kaçak kullanırlar abonelere ödetirler.ağaçlar büyüdü mü kesim zamanı vardır..kim takar baltayı kapıp keserler.aynı olay bu gün leventte yapılıyordu.kontrol yok katliam var.yaban,saygısız,bencil,duygusuz bir toplum olduk ne yazık ki içim sızlıyor.inş yazınıza cevap verirler.

    YanıtlaSil
  17. Benim bir zaman oturduğum yazlık sitede verdiğim mücadeleyi hatırlattınız bana denize ve ormana sıfır konumdaki sitede deniz gören tarafta ağaç yetiştirmezlerdi yazın sözlerini geçiremezlerse kışın diplerini çamaşır suyu döker kuruturlardı sebep balkonlarından denizi görmeleri gerekirmiş uzun yıllar çaba gösterdim sonunda ben uzaklaştım oradan tohumlardan yetiştirdiğim fidanların birçok çeşit bitkinin kuruması yüreğimi tüketti Olmuyor arkadaşlar olmuyor kafalarına sokamıyorsunz doğa sevgisini onların beyinlerinde bencillik ve örümcekler öyle kök salmışki:((((

    YanıtlaSil
  18. :(((

    bir ağaçtan sıkıntı duyacak birileri olabileceği hiç aklıma gelmezdi.
    Onların içinde sevgi ölmüş,hissetmek ölmüş,bu durum bunu gösteriyor:((

    YanıtlaSil
  19. İçim acıdı resmen. O ağacın öyle gelişmesi için kaç yıl geçmesi gerekiyor. Gerçekten çok günah, yazık.

    YanıtlaSil
  20. benim de odamın önünde bir ağaç vardı ve hemen yanımızda biten çirkin gri apartmanı olduğu gibi kapatıyordu. maalesef ağaçtan rahatsız olan yan apartman sakinleri kestirdi. şimdi perdeler hep kapalı.çok üzücü. doğayı sevmedikleri gibi, dağınık ve çirkin evlerinin görülmesinden de rahatsız olmuyorlar.

    YanıtlaSil
  21. Ne yazıkki bilinçsiz lik ülkemizde her konuda kendini gösterir oldu başka ülkelerde bir karış boş yer ağaçlandırılmaya, yeşillendirilmeye yada olanı itinayla korumaya alışmış toplumlar bizde hak getire.. Ne acı ki bunu görecek bilinçte işin başında olan yetkili diye birisleri yok ve eliniz kolunuz bağlı kalıyorsunuz. Antalyanın caddelerindeki o ağaçlara turunçlara kauçuklara her gittiğimde hayran hayran bakarım ve sırf bu güzellikler için burada yaşayabilseydim derim..Ülkemizdeki hangi güzelliğin değeri var ki kauçuğun olsun güzel arkadaşım..

    YanıtlaSil
  22. Ne zaman öğreniriz bilmem ağaçları, bitkileri, hayvanları sevmeyi...Bazı insanlar da ağaçlarına zarar gelmesin diye evlerini ona göre yaptırıyorlar. Bununla ilgili bir haber okumuştum.Keşke herkes duyarlı olabilse...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.