20 Eylül 2011 Salı

Yeni Başlayanlara!



Günaydınnnn!

Bu sabah ps başına oturunca  blog listemi gözden geçirmekle başladım rutin okumalarıma. Bunu  mutlaka yapmam gerekiyordu; çünkü  izlemeye  almak istediğim yeni  bloglar olunca  şu uyarı çıkıyordu karşıma:
''Zaten yeteri kadar  blog izliyorsunuz, yeni eklemeler yapabilmeniz için bazılarını  listeden çıkarmalısınız''
Bu  liste  dışı bırakma  işlemi  rastgele yapılamaz..Listeme aldığım  blogları mutlaka özenle seçmişimdir. Yine  de izlemeyi  çok  istediğim  yeni  bloglar  olunca üşenmeden dikkatli bir eleme yapmam gerekiyor. Ben  de hep ertelediğim bu işi  yapmaya karar verdim. Listeye bakınca hiç  de azımsanmayacak sayıda, artık  aktif olmayan bloglar  olduğunu gördüm. Bunların bazıları  çok hevesle başlamışlar.  Harika  tanıtım yazıları yazmışlar. İddialı sözler edip,  bu  sayfanın  yaşamlarına  renk katacağını, çok  güzel paylaşımlar yapmak istediklerini belirtmişler. Seçtikleri konseptler  de  ilgimi çekince  ve   düzgün  anlatımlarla,  özenli bir  dille karşılaşınca izlemeye almışım. Çok  içten  ''hoşgeldin'' yorumları ile  karşılanmışlar hatta  başlangıç  için  hiç  fena  sayılmayacak  beş  on  izleyici de edinmişler..
Ama  ne olduysa ikinci  ve  hatta  ilk  yazıları  aynı zamanda son yazıları olmuş.. Blog  yazarlığından  istifa etmişler. Tarihlere  baktım; bir - birbuçuk  yıl geçmiş aradan, tık yok...Daha  eski tarihliler de var. Kim  bilir  hangi  nedenlerle   vaz  geçilmiş... Belki  de  iş  güç  yoğunluğu. Belki üşengeçlik, belki sağlık  sorunları (umarım  böyle  değildir)....Başlangıçta  ilgi  görmeme, az sayıda  izleyiciye  sahip olma da heveslerini  kırmış olabilir. Üzülerek de olsa aktif olmayan blogları  izleme listemden çıkardım..

Blog yazarlığı  gerçekten  özen, araştırma  ve  sabır istiyor. Bir  blog  yazarı önemli  gördüğü, yararlı  olacağına  inandığı paylaşımları  ile  ilgili  araştırma yaparken kendi dünya  görüşüne ve  kültürel  birikimine de katkılarda  bulunuyor. Deneyimler paylaşılıyor, alternatifler sunuluyor. Beceriler sergilenip kolektif bir  motivasyon ağı  kuruluyor. Emek-duygu yoğun  bir uğraşı.  Ayrıca  çok  güzel  dostluklar  da kuruluyor.  Kendimi  çok  deneyimli  görmüyorum ama okurlarla kaynaşıp onlara  değer vermek, dertleri  ile  dertlenmek, sevinçlerini  paylaşmak, empati  kurabilmek  önemli. Zaten  pek  çoğunda  bu  samimiyeti  görebiliyorsunuz. Göstermelik, yapmacık durumlar  çok  belli  oluyor  ve elenip  gidiyorlar.

Diyeceğim  o  ki; blog yazarlığı hafife  alınacak  bir  uğraşı değil.  Ciddiyetle, sevgi  ile, özenle ve  elbette sabırla yapılmalı..Yeni başlayanlar  için  naçizane tavsiyem; siz zaman ayırıp  yazın, özdenliğinizi  katarak, kaygısız ama özenli olun, mutlaka  okunacaksınızdır. Güzel ve  anlamlı paylaşımlarınız için  yürekten teşekkürler...

7 yorum:

  1. Gerçekten sabır,sevgi ve emek işi blog yazarlığı..sizin gibi nadide insanların değerli satırlarını okumak hergün okumak ve öğrenmekte blog yazarlarının diğer bir işi...ben öyle görüyor ve emeğe saygı ile eğiliyorum....sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. sevgili begonvilli ev, 300 blogu izlemeyi aşınca aynı uyarı ile ben de karşılaşıyordum önceleri... ve ben de böyle bir eleme yapmak zorunda kalmıştım... sonra fark ettim ki, izleyicisi olmak istediğim blogu kumanda panelime eklemek yerine, doğrudan o blogun üzerindeki "izle" ya da "bu siteye katılın" gibi butonlara tıklayarak izlediğimde bu uyarı gelmiyor. dolayısıyla hep bu yolu kullanır oldum... şu anda izlediğim blog sayısı 1000 i aşmış durumda... bir sorun yok.
    aslında bu kadar çok blog izlemiyorum elbette... beni izleyen blogu takibe almamamın ayıp olacağı gibi bi duyarlılık taşıyorum... nedense... :)
    güzel bir gün dileğimle... sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler sevgili Tatesal. Ben de sizin sayfanızı zevkle takip ediyorum. İyi ki varsınız..

    Sevgili Ruşen Hanım, bu yararlı bilgi için teşekkürler. eğer blog sayfasında üstte ''İzle'' ibaresi varsa ben de oradan takibe alıyorum ancak bazı şablonlarda bu yok. Aynen siz gibi ben de beni izlemeye alanları izlemezsem ayıp olur diye izlemeye alıyorum ama çoğunlukla dikkatimi çeken, bana hitabeden blogları ekliyorum listeme. Böyle olunca da liste kabarıyor. Aktif olmayanları silmekte yarar var. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  4. Yazdıklarınıza katılmakla beraber ekleme yapmak isterim. Evet blog meselesi gerçekten göründüğü kadar kolay degil. Ben de çok eskilerden değilim, şunun şurasında bir buçuk sene oldu. Ben her bloğu izlemeye almıyorum doğruyu söylemek gerekirse. Benim için içerik kadar doğru bir şekilde yazılmış olması da önemli. Baştan sağma, konuşur gibi yazılanları okumayı çok sevmiyorum. TDK değiliz ki tabii ki hatalar olabilir ama biraz özenli olmak şart diye düşünüyorum. Şahsen daha önce hiç yazmadığım ve yazılışından emin olmadığım kelimeleri Türk Dil Kurumu`nun internet sitesinden kontrol etmeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Çok da iyi ediyorsunuz Semi. Sözcükleri doğru yazma çabanız takdire değer. Özenli blog sayfası kriterlerimden biri de budur. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle çok haklısınız!

    Emek olmadan olmuyor, ama bazıları için de, emek 2. planda kalıyor. Çoğu kez yazmazsam içimde patlayacakmış gibi geliyor kelimeler. Böyleleri için, bloglarını kapatmak ya da terk etmek asla bir seçenek olamıyor sanırım. :)

    Çok haklı tespitlerde bulunmuşsunuz, teşekkürler.

    Luna.

    YanıtlaSil
  7. blog yazmanın hiçte kolay olmadığı emek ve zaman gerektiğini düşündürdü son haftalar bana. aslında hiçbir zaman hafifede almadım ama zaman konusu önemli. yılmadım, ısrarla devam etmekteyim:)) kısa bir süre önce bir elemede ben yapmıştım. zaman zaman yapıyorum bunu, artk aktif olmayan bazı bloglara üzülerek...
    sevgiler begonvilli ev:)

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.