19 Eylül 2011 Pazartesi

Bilinçli Tüketici Olsak, İndirim ve Kampanya Oyunlarına Gelmesek !


Bu sabah sevdiğim blogları dolaşırken çok yerinde bir uyarı niteliğinde olan bu yazı ile karşılaştım. Kaleminize sağlık Enis Bey.
Enisden Burada
Kabul edelim, hepimiz (itiraz edenleriniz olacak – sizin için “bir çoğumuz”) kampanya, indirim oyunlarına geliyoruz.
  • Normalde almayacağımız bir şeyi, indirimde veya kampanya diye alabiliyoruz. (Gerçekten o aldığınız şeylere ihtiyacımız var mı?)
  • Neden indirim? Bu mal,ederinden fazlaya satılıyordu da mı fiyatı düzeltiliyor? Yoksa modeli eski, son kullanma tarihi yakın, defolu veya sırf müşteri çekmek için zararına satış mı?
  • Bazılarımız da kampanyaları takip etme uğruna çok ciddi zaman harcayabiliyorlar. (Aslında bir çok şeyi yapmaya zamanımız yok, değil mi?)
  • Aldıklarımızı kullanıyor muyuz peki? Yoksa bir kenara atıyor muyuz? (İndirimli bir şey aldığımızda sanırım hepimiz biraz mutlu oluyoruz. Kullanmasak da olur.)
  • “%50 ‘ye varan” indirimlerde, %50′lere varamayan bir şeyler mi alıyoruz? (Sanki önce bindirim, sonra indirim oluyor)
  • Bilinen bir markanın, hiç de kendisine yakışmayan kalitedeki bir alt ürününü mü alıyoruz?
Hepimizin en birincil yaşamsal ihtiyacı LED TV, LCD TV olduğundan(!?!), bu konuda bir forumda okuduğum bir örneği vermek istiyorum. Tanınmış bir bilgisayar mağazası, indirim gözüksün diye Türkiye genelinde 20-30 adet bir ürünü indirime sokacak. Senin bulunduğun yerdeki mağazaya 3-4 adet düşecek. Sen sabahın köründe sıraya gireceksin, ona rağmen de alamayacaksın. Zaten alma ihtimalin nedir?
Bunlar da çağımızın şirketlerinin işine geliyor tabii. Biraz daha farkında olmamız, oyuna gelmemiz lazım.

7 yorum:

  1. Gerçekten çok haklısın. ben tanınmış markaların indirim zamanlarında gerçek ürünün dışında, indirime özel ürün ürettiklerini biliyorum çünkü aynı kalitede asla olmuyorlar. birde bunları takip etmek için bütün zamanı harcamak gerek. nerede hangi gün ne indirim var diye. paylaşımın için çok teşkkürler..

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir hatırlatma; dikkatli olmalı! Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten bir de bir alana bir bedava tuzağı var ki sormayın gitsin ! Yazınız yine çok güzel ve zamanlaması da harika!Teşekkürler ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. kesınlıkle noktası vırgulune katılıyrum

    YanıtlaSil
  5. Bilincli tuketici olmak, bilincli toplum olmak, eyiitmle olacak bir sey.
    Ihtiyac olmayani almak zaten basli basian musruflik.
    Ben daha cok mevsim osnu indirimlerini beklerim. Ihtiyacim olanlari sezon basinda almak hic isime gelmiyor.Zaten butcemd e elvermiyor..

    YanıtlaSil
  6. Çok doğru bir yazı, birileri bile isteye bilinçli olmamızı istemiyor malesef:(

    YanıtlaSil
  7. güzel yerinde ve vaktinde bir paylaşım:)

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.