5 Temmuz 2011 Salı

Silyon Antik Kenti Kurtarılmayı Bekliyor



Yazılarımı  takip  eden okurlarım, antik  kentlere  olan  düşkünlüğümü  iyi  bilirler. Yaşadığımız  toprakların  kültür  birikimlerinin en  gerçek  müzesi  ve  günümüze  kadar  ulaşan  en  değerli  belgeleri  olduklarını  düşünürüm.  Onları gözümüz  gibi  korumamız  gerektiğini  de..
Silyon Antik Kenti,  Antalya’nın  burnunun  dibinde  bir  kayıp  kent. İnanması güç ama hala tam  anlamı  ile  keşfedilmiş  değil.  Ayrıca  koruma  altında  olmadığı  için  de  yavaş  yavaş  yok  oluyor.
Perge ve Aspendos arasında yer alan bu Pamphylia şehri, tıpkı Termesos  gibi  dünyada  Büyük İskender’e  kafa tutabilen  ender  şehirlerden  biri  olmuş tarihte. Böylelikle  Sillyon, Büyük İskender'in ele geçiremediği birkaç şehirden biri olarak  tarihe  geçmiş.
Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Yanköy yakınlarındaki Sillyon Antik Kenti  Perge’nin sadece birkaç kilometre doğusunda yer almasına rağmen, diğer kentlerden ancak bu kadar farklı olabilirdi. Perge yerleşim için geniş Pamfilya ovasını seçmişken, Silyon kilometrelerce uzaktan görülebilecek şekilde yüksek ve dik yamaçlı bir tepenin üstüne kurulmuş.
DAHA FAZLASI BURADA

Ne  yazık  ki  Silyon’un  korunması  için  yeterli  önlemler  alınmıyor.  Örneğin  Kent tiyatrosunun 1969 yılındaki heyelanda yıkılmış  ve 11 basamağının ayakta   kalabilmiş. Önlemlerin alınmaması durumunda tiyatronun tamamen yok olacağı  ortada.
Hellenistik mimarinin en seçkin  ve  nadir örneklerinin  bulunduğu  Bir antik  kentin  böylesine  ihmali  inanılır  gibi değil. Güney  yamaçta  bulunan tiyatro  ve odeonun yarısı  ile,  armut  şeklindeki  sarnıçlar  göçmüş  durumda.
Ayrıca  bölgede  Hellenistik  devir  tapınak  kalıntıları, sarnıçlar, Bizans şapeli   ile Selçuklu  ve Osmanlı yapıları  da  var.

BURADAN GÖREBİLİRSİNİZ

3 yorum:

  1. Perge ve Aspendos'u gördüm ama burayı bilmiyordum açıkcası. Türkiye'de pek çok insan için antik kentler "taş yığını"almaktan öteye geçemiyor malesef. Bizden binlerce yıl önce yaşamış insanların, bugün kullandığımız pek çok aletin temellerinin atıldığı medeniyetlere çok daha fazla özen göstermeliyiz oysa...

    YanıtlaSil
  2. Ülkemiz gerçekten bir açık hava müzesi. Maalesef her tarafına aynı özen gösterilmiyor. Ben Turist Rehberliği okudum Türkiye deki bütün antik kentleri işlediğimizi sanıyordum. Daha yeni antik şehirler kitabıma baktım orada bile yer almıyor bu şehir. Henüz buraya sizden başka uğrayan olmamış gibi görünüyor :) şaka bir yana kazı yapılması gerek.

    YanıtlaSil
  3. En son Sagalassos Antik Kenti'ni görüp incelemiştim. Hatta blog sayfamda paylaştım. Orada da bir yabancı firma uzun yıllardır sürdürdüğü kazı çalışmalarına devam ediyordu. Diyeceğim ülkemiz bu işleri kendi yapabilecek düzeyde ama önemsenmiyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.