19 Temmuz 2011 Salı

İşte Projem / Sokaktaki Canlar İçin

Yıllardır sokakta yaşam savaşı veren sokak hayvanlarının çilesini yakından takip ediyorum. Çok yoğun bir çalışma yaşamını sonlandırıp Minik'i sahiplendikten sonra sokakta pek çok aç, hasta hayvanın olduğunu farkettim. Hepsi de her türlü tehlikeye açık yaşam savaşı veriyorlardı. Üstelik bu hayvanlar çoğu insan tarafından nefretle ve iğrenilerek tepki görüyor, istenmiyor. İlgilenen insanlar da bu tepkilerden nasibini alıyor. Oysa biz onların yaşam alanlarını yok ettik. Bahçelerini, ağaçlarını, doğal besin kaynaklarını ortadan kaldırıp beton yığınlarını diktik ve yetmezmiş gibi de yaşamaya çalışan, en az bizim kadar yaşam hakkı olan bu canlıları görmek bile istemez olduk.. Otomobille çarpılıp, bir paçavra gibi bırakılıp gidildi pek çoğu. Bir lokma yiyecek çok görüldü onlara. Kovuldular, dövüldüler, tekmelenilerek öldürüldüler. Kendi pisliğimizle boğulacak kadar yaşanmaz kentler oluşturduk ama sadece onların pis ve çevreye zararlı olduğu düşünüldü. Yavrularını canlı canlı çöp bidonlarına, yaşlı ve hasta olanlarını ormanlara, uzak köşelere atmakta hiç bir sakınca görmedi bazı vicdansızlar. Dahası hasta ruhlu işkenceci insanlar tarafından akla gelmedik kötülüklere maruz kaldılar, zehirlendiler, tecavüz edildiler. Koca koca devlet kurumları, belediyeler sahip çıkacak yerde toplu katliamlara kadar götürdüler işi. Özellikle Antalya gibi turistik beldelerde her yıl turizm sezonu başlarken belediye ekiplerince onlarcası yüzlercesi toplanıp zehirlendi, iplerle boğuldu..Hangi birini anlatayım; bunlar benim tanık olduklarım.. Tahminime göre hepimizin çevresinde olup biten, zaman zaman tv'de izlediğimiz durumlar..

Yıllardır olup bitenlere duyarlı biri olarak onların acısını içimde hissediyorum ve yıllardır kendi olanaklarımla, hiç olmazsa kendi çevremdeki sokak hayvanları için elimden geldiğince çaba gösteriyorum. Ailevi nedenlerle bir dernek ya da yardım kuruluşunda yer alamıyorum. Yine de benim çabalarım bazı dernek ve gönüllülerin dikkatini çektiği için pek çoğu ile iletişimim var. Ancak bu güne dek yaptıklarımı bir adım daha ileri götürüp hasta, yardıma muhtaç sokak hayvanları için kaynak oluşturacak bir proje düşüncesi vardı kafamda. Ben bir adım atarsam, belki diğer hayvanseverlerin de desteği ile başarabiliriz diye düşünüyorum. Damlaya damlaya göl olur mantığı ile yola çıkıyorum.

Bütün kış tığ işi battaniyeler, yastıklar ördüm ve başka ufak tefek elişi çalışmaları yaptım. Tek başıma üretebildiğimin en fazlasını ortaya koymaya çabaladım. Bu ürünleri satışa sunup elde edilen geliri Haysev ya da Haytap adlı derneklerin birine bağışlamak istiyorum. Bu iki kuruluş da olağanüstü çabalarla sokak hayvanları için çalışan, kısıtlı olanakları ile pek çok drama el atan kuruluşlar. Ancak, yapacağım başlangıcın münferit bir bağış olması değil amacım. Başka duyarlı insanların da Begonvilli Ev'de organize olup belli aralıklarla (örneğin ayda ya da iki ayda bir) ürünleri ile katkıda bulunup kendi sayfalarında paylaşmalarını, satışlara, ürün tanıtımlarına katkıda bulunmalarını umudediyorum. Konunun detaylarını sizlerden gelecek görüş ve önerilerle ve zamanla uygulamaya geçtikçe belirleriz. Özellikle internetten satış konusunda deneyimli arkadaşların ilgisini ve yardımını bekliyorum. Bu arada kişisel olarak yaptırdığım tedavi ve ameliyatlara, mama alıp yakın çevremdeki sokak kedilerini ve köpeklerini beslemeye elimden geldiğince devam edeceğim.

Amacım yalnız buradaki sokak hayvanlarına yardım etmek değil. Başlangıçta minicik bir adımla buradan başlayıp eğer başarabilirsek her birimizin çevresine taşımak en büyük isteğim. Zaten Haysev ya da Haytap bu konularda yol gösterecektir.

Bu uzunca yazıdan sonra, pek çok görev ve sorumluluğum içinde, tek başıma oluşturduğum birikimimi sunmak istiyorum. İşte bu rüyalarımı süsleyen amaç için ürettiklerim:































Şimdilik toparlayabildiklerim bunlar ama henüz tamamlanmamış çalışmalarım da var.  bazılarının  da  hazırda  fotoğrafı  olmadığı  için  paylaşamadım.

Konu ile ilgili, görüş ve düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, tavsiyelerinizi bekliyorum.


glitter-graphics.com

37 yorum:

  1. Ablacığım harika düşünmüşsün. Katkıda bulunmak isterim. Canlarımıza ne kadar yetişebilirsek o kadar iyi. Belki farkındalıklarını arttırabiliriz insanların.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili arkadaşım,çok güzel bir düşünceyle yola çıktığınız projenizde size katılmamak omuz vermemek mümkün mü ? Aynı hedefe yönelmiş,toplum için çalışmaya gönül vermiş insanlar için hayvan hakları,çevre sorunları,ana-çocuk sağlığı,kadın hakları konularının birbirinden ne farkı var ki ? İnsan olmak çevresine karşı duyarlı olmak demek değil midir ? Birileri çevreyi yeşillendirirken birileri de doğayı yaşamı paylaştığımız hayvanlar için çalışır. Bu anlamda ben size destek olacağıma söz veriyorum. Üyesi olduğum SEHAYDER e de bu çalışmanızdan söz edeceğim ve Küdük için ördüğüm minderi (hiç kullanmadı şımarık ) pasajınızda satılmak üzere size yollamak istiyorum.(bu konuda deneyimli arkadaşlar yardımcı olurlar umarım ) Kabul ederseniz beni mutlu kılarsınız. Tüm blog dostlarını katılmaya davet ediyorum. Ayrıca ben de gelecek günlerde bir post hazırlayacağım;ramazanda barınaklarda mama sıkıntısı had safhaya ulaşıyor ,tüm arkadaşları çevrelerindeki barınaklara karınca kararınca yardım etmeye davet ediyorum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Çok heyecanlandım, harika.
    Bunları internette sanal mağazada satsak. bende de yığınla takı var, daha da yapabilirim. Antalya'da tezgahta satacaksınız kargo ile ben de iletebilirim takılarımdan.. Bu arada o tekire bayıldım:)

    YanıtlaSil
  4. Evet, Sevgili Dostlar, işte yavaş yavaş ilk adımlar atılıyor. Dediğim gibi hiç bir deneyimim yok bu konuda. Lütfen yol gösterici her tür düşüncenizi yazın.

    Sevgili Boncukçu,ilk yorumu yazan kişi olarak beni yüreklendirdiniz. elbette diğer arkadaşlar da öyle. Güzel takılarınızın sokaktaki canların yaralarını saracağını düşününce ben de mutlu oldum. Satış şekli konusunda hiç bir fikrim yok. Bunu nasıl gerçekleştirebileceğimize birlikte karar vereceğiz.sanal mağazaların da nasıl işlediğini, vergi vs yükümlülüklerini bilmiyorum. Lütfen aydınlatıcı bilgi birikimlerinizi paylaşın.

    Canım Colette, zaten böyle bir yaklaşımınız olacağını adım gibi biliyordum. Ayrıca sizi de çalışmalarınız için kutlarım. Küdük için ördüğünüz minderi de örnek olsun diye seve seve satışa sunarız. biz nasıl olsa bizim şımarıkları mindersiz bırakmayız.

    Yeşim'ciğim, desteğini bekliyordum zaten. Sistemi kurup oturtalım, arkası gelir, öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  5. sorarız, yurt içi satış deneyimim olmadı hiç. Belki bir blog açıp orada denemek de olabilir. antalya'da belediye seleklerin karşısındaki parkta derneklere büfeler vermiş, hedef büyütsek:))

    YanıtlaSil
  6. Izın verırsen blogumda duyurmak ıstıyorum??



    oylesıne umutlandım kı bu cabandan

    sonsuz tsklerımle

    YanıtlaSil
  7. projeniz çok çok güzel. Umarım en yüksek katılımla sokaktaki dostlar için bir şeyler yapılabilir:))

    YanıtlaSil
  8. çok güzel şeyler örmüşsünz hemde harika bir amaç için ...bende bu uygulamada bulunmaktan mutluluk duyarım....

    YanıtlaSil
  9. çok ğüzel bir düşünce.ben ve eşim cevremizdeki minik dostları düzenli olarak besliyoruz.elimden ne gelirse.sizi kutluyorum....

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Bir damla da benden olabilir mi? Yaptığım ahşap boyama 2 objeyi bu işe ayırmak isterim.Nasıl organize oluruz?Kargo ile size gönderebilirim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili boncukçu,antalya'da satış standı kuran hanımlar var ama benim ailevi durumum ve zamanım bu şekilde satış yapmaya uygun değil. İkinci bir blog sayfası oluşturup, sizlerin de görüşlerini alarak, sizlerden gelen ürünlere ve kendi yaptıklarıma fiyat belirleyip, o sayfada satışa sunmayı düşünüyorum. Talepler yorum olarak ya da sırf bu iş için alacağım bir mail adresine gelir. Oradan adres bilgilerini alırım. Ayrıntıları daha sonra konuşuruz. Öncelikle işin hukuki boyutlarını araştıracağım. Daha bu konuda kimseden yol gösterici bir yorum gelmedi. Pasajı olan ya da satış bloğu olan arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.

    YanıtlaSil
  12. Öykü'cüğüm çok teşekkür ediyorum:))

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler Ada ve Deniz, teşekkürler Lütfi Bey..

    YanıtlaSil
  14. Çoook teşekkürler Kelebekana. Her türlü katkınıza minnettar kalırız.

    Teşekkürler Halime, iyi ki varsınız..

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Dodo,ne kadar sevindiğimi anlatamam. Çünkü bu proje benim tek başıma ürettiklerimle olacak bir şey değil. Gece gündüz bir şeyler örsem bile kayda değer bir gelir olacağını sanmıyorum. Satışa sunma aşamasında ben size haber vereceğim. O zaman önce resimlerini koyar sonra talep nereden gelecekse oraya göndeririz. Ürünlerin buraya gelip sonra başka bir yere gönderilmesi boşuna masraf olur.

    YanıtlaSil
  16. canım benim harika .bende takılarımla destek veririm.hem bloğumdan satış açarım hemde pasaj a o şekilde yazarım.yani alacağınız bu ürünün bedelinin tamamı haysev yada haytap hesabına aktarılacaktır gibi..yüreğine sağlık.ayrıca yazınıda hemen bloğumda paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  17. canım arkadaşım güzel yüreğin sonsuza del sağlıkla çarpmaya devam etsin.

    çok güzel düşünmüşsün bahçeme gelen ve çevrede imkanlarımız dahilinde patili dostlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.
    eğer satılacaklar için bir adres belirlersen bende çorbaya biraz tuz koymak isterim.

    (birde konuyla bilgisi olan birleri inş. cevapla yardımcı olur seninde dediğin gibi vergi konusunda sorun çıkarılmamasını da sağlamak lazım. pek çok kişinin haberi yok olanlarda çok önemsemiyorlar şimdilik ama özel başlıklar altında tanıtımlarla dikkat çekerse cezası da olabilir)

    bilgisi olanlar bu konuda da yardımcı olsun lütfen. paylaşıyorum faceden daha çok kişiye ulaşması için.

    YanıtlaSil
  18. Çok teşekkür ederim Gülün Takı Evi, bana bu pasaj oluşturma konusunu anlatabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  19. Evet, bunlar çok önemli konular Örgüçantam..

    Ben dileyen herkesin web sayfalarından satış yapabileceğini sanmıyorum. Mutlaka bu işlerin kuralları vardır. Bu konuları bilenlerin yardımını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  20. Pasaj'a Dükkan açalım. Hepimiz ürün koyalım. Satılan eşyaların ödemeleri sizin hesabınıza veya derneğin hesabına yatsın. Bloglarımızdan ve facebook tan yardım pasajı olduğunu duyururuz. Pasaj'a da mesaj atar tanıtımda destek isteriz. Pasaj dükkanına giriş şifresi hepimizde olur. İsteyen istediği zaman ürün ekler. Damlaya damlaya göl olur.Aklıma başka birşey gelmedi:)

    YanıtlaSil
  21. Nedret Hanım, bence bunu yapabiliriz. Pasaj açma ve katılımcı olmak isteyenlerin ürün eklemesi en mantıklı yöntem. Hesap ise Haysev'in hesabı olur. Pasaj açma konusunda bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  22. Ben kolayca yapabilirim o işi. Herkes yaptığı el işlerinin 5'er poz resmini bana mail atar. Ben de Pasaj'a eklerim. Aslında çok kolay herkes ürün ekleyebilir. Mail adresi olarak sizinkini koyarız. Bir ürün satılınca size pasajdan mail gelir,siz de ürün sahibinden ürünü satın alana göndermesini istersiniz. Göndermezse rezil oluruz, Gönderirse parası derneğin hesabına yatar. Ben takibini de herşeyini de yaparım diyeceğim ama annemin durumu hiç iyi değil. İki gündür hiç birşey yediremiyorum. Sadece pipetle su ve meyve suyu takviyesi yapabiliyorum. Her an hastaneye kaldırmamız gerekebilir. Nasıl davranmam gerektiğini de bilemiyorum. Çok sıkıntıdayım. Bakmayın siz blogdaki laylay lomlarıma:(

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Nedret Hanım, yardımcı olmak istemeniz beni çok duygulandırdı. Öncelikle annenize acil şifalar diliyorum. Annenizin sağlığı her şeyden önemli şu durumda. Allah size de kolaylıklar versin.
    Bu projenin acelesi yok. Beklerken ben bir yandan ürünleri çoğaltmaya çalışırım. Böylelikle satışa sunulacak daha fazla metaryalimiz olur. Pasaj konusunu ben de dikkatlice inceledim. Evet, zor değil ama içime sinmeyen yönler var. Örneğin vergi yükümlülüğü konusuna hiç değinmiyorlar. Dediğiniz gibi bir de zamanında ulaştırılmayan ürünler için rezil olma durumları var. Aldıkları yüzde onluk komisyon ise, söz konusu sokak hayvanları olduğu için doğrusu bana fazla geldi. Kargo masrafını da düşünürsek geriye ne kalacak? Sonuçta göz nuru dökülerek yapılan işler. Hayvanlara helal olsun sonuna kadar ama bir bölümünün başkalarına gitmesi üzecek beni. Neyse, hayırlısı ile anneniz iyileşsin, daha sonra konuşuruz. (Mailleşiriz) İlginize yürekten teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  24. Vergi işini kimse bilmiyor. Karakucak gidiyoruz. Benden istediğiniz birşey olursa buradayım. Elimden geleni yaparım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Çok teşekkür ederim Nedret Hanım, yardımcı olacağınızı biliyordum zaten. Annenizin iyi haberlerini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  26. nedret hanım bence harika fikir.ortak bir pasajımız olur ve ürün bedeli doğrudan derneğe gider.vergi konusuna bi ara herkes ürünlerini çekti ama o dedikleri şey imkansız gibi.yani ayda 3-5 ürün satan insanların gidip şahıs şirketi açıp beyanname vermesi bana imkansız geldi.neticede satışlarımız belli ayda milyonlar kazanmıyoruzki.zaten şimdi gene insanlar aynen satmaya devam ediyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Çok teşekkürler GÜLÜNTAKIEVİ. Pasajı olan ve bu konuda deneyimli olan arkadaşlardan yalnızca Nedret Hanım içtenlikle yol gösterdi. Kendisine minnettarım. Oysa bu işi yıllardır yapan blog sahibi arkadaşlar var. Deneyimlerinden yararlanmak isterdim...

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel bir fikir.Sizi yürekten kutluyorum BegonvilliEvcim.Ben de sizi yürekten destekliyorum.Eminim çok çok faydalı olacak.Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  29. Teşekkürler Kamikaze, çok düşünceli ve naziksin.

    YanıtlaSil
  30. Sevgili ablacığım bence satışın ve göndrimin tek elden yapılması çok daha mantıklı olacaktır. Böylece rezil olma riski ortadan kalkar. Ayrıca aynı amaçla kurulmuş bir blog var http://www.aslinindolabi.com belki bize yardımcı olabilir Aslı? Böylece aracısız satış yapılabilir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  31. Yeşim'ciğim, verdiğin linki inceledim. Aslı Hanım'a da yazdım. Bakalım yanıt yazacak mı..

    YanıtlaSil
  32. Pasaj'a ''böyle bir niyetimiz var, komüsyon almadan ve pasaj Facebook'unuzdatanıtımımızı yaparak satar mısınız?'' diye sordum, bir ön yoklama yaptım. Yardım yapacağımız derneğin tam adresini istiyorlar. İnceleyeceklermiş. Bana yazarsanız, ben de onlara iletirim.

    YanıtlaSil
  33. Haytap ya da Haysev'i düşünüyorum. altyapıyı hazırlamadan onlara söz etmek istememiştim. Jale Ünsal'a dün bir mail yazdım, projemi bu hali ile anlattım ama yanıt gelmedi daha.
    Jale Hayvan Severler Antalya Adminidir.
    http://www.facebook.com/haysev

    Not:Anneniz nasıl? Umarım sağlığı düzelmektedir. Sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  34. heyecanla bekliyorum sonucu.umarım bian önce faaliyete başlayabiliriz.bu arada ürün satış konusunda desteğim olacak ama şunu da itiraf etmeliyimki ilk alıcılardan biride beni olacağım.zira beyaz ve renkli çiçekli yastılarda gözüm varrrrrr:)))

    YanıtlaSil
  35. Sevgili Gülün Takı Evi, galiba bu ürünleri Antalya içinde satışa sunacağız. Buradaki hayvansever arkadaşlar bu konuda organize olup yardımcı olacaklar. Maiileşiyoruz ama yakında toplanıp neler yapabileceğimizi belirteceğiz. Yastıkları ben size ayırırım. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  36. Tamam. Kararınızı bekliyorum. Pasaj ciddiye aldığına göre komüsyon almayabilir diye düşünüyorum.
    Annemde bir değişiklik yok, çok az yiyor, bol sıvı vermeye çalışıyorum. Devamlı uyuyor. Bilmiyorum artık. Allah diyorum.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.