25 Nisan 2011 Pazartesi

Zor İnsansın Zooor !


Bu   sözü  zaman  zaman  duyar ya  da  kullanmak  zorunda  kalırız. Zor  insanın  bir  tanımı  var  mıdır?  Kişilik  özellikleriyle  ilintili olduğu  için  net  bir  tanımı  olamaz bana  göre.  Çünkü  birine  göre  katlanılması  zor  bir  insanla  bir  başkası  pek  de  zorlanmadan  geçinir  gider.  Eğer  aile, iş  ve  sosyal yaşamında  belirgin bir uyumsuzluk  varsa, o  kişinin  davranışları  sık sık  rahatsızlık  duygusu  uyandıracak kadar dikkat  çekiyorsa,  sorun  var  demektir.

Bakın  benim  zor  insanım  nasıl  bir  kişi:


Öncelikle  hemen  her  konuda  kendini  uzman  sanan, her yapılan  işi  eleştirmeyi  marifet  sanan,

Olur  da  bir  hata  yaparsa (ki  yapar  mutlaka),  bunu  kabullenmekte  zorlanan,  sürekli  kendini  temize  çıkarmaya  çalışan,

Karşısındakinin   en  küçük  bir  açığını  yakalayınca,  onu  kibarca uyarmak  yerine   zafer  kazanmış  bir  eda ile  aşağılayan,  iğneleyen,   her  fırsatta  açık  yakalamaya  çalışan,  bunu  da  dobralık ve  açık sözlülük  sanan,

Yanlış  anlama  olabileceğini  hiç düşünmeyen,

 Eğer  sosyal  konumu  muhataplarından üstünse  bunu  baskı  unsuru  olarak  kullanan,

Sürekli  olaylar  ve  kişiler  üzerinde  kontrol  oluşturmaya  çalışan,

Empati  kuramayan,

Sadece  kendini  pohpohlayanlara iyi  davranan,  bundan  vaz  geçilince  o  kişiyi  silip  atan ..

Ve  benlik  şişmesi  görünümündeki  duygularının  temelinin,  yetersizliğini  kapamaya  çalışmaktan kaynaklandığını  bilmeyen  kişidir.

Bu  kişi  ile  karşılaşınca ( ne  yazık  ki  olmadık  bir  zamanda  ve  yerde  burnumuzun  dibinde  bitiverirler) saldırganlığın  derecesi  en  alt  düzeyde  bile  olsa  saldırgan  tavırlara emin  ve  kararlı  bir  tavırla  yanıt  veriyorum.  Bunu  yaparken  de  tartışmaya  girmek  ve  savunmacı  davranmak yerine kısa  ve  öz  olarak kendimi  ifade  ediyor,  konu ya  da  durum  hakkında  dilediği gibi  düşünmekte  özgür  olduğunu  belirtiyorum. Yani,  '' ben böyle  düşünüyorum,  sen  de  dilediğin  gibi  yorumlayabilirsin'' diyorum.  Gizlice  saldıranlar  için  bir  saptamam  var; ne  kadar  geri  çekilirseniz  o  kadar  üzerinize  geliyorlar. Ortak  paydada  buluşmak  ise  neredeyse  olanaksız.  Uzak  durmakta  fayda  var..

Hiç  birimiz  kusursuz  insan  modeli  olamayız.  Şahsen  kendimde,  başkalarında  gördüğüm  zaman  rahatsız  olduğum  davranışlara  yönelme  görünce  otokontrol  uygulamak  için  çaba  sarfediyorum. Benden  bu  kadar!
Not: Akrep  aşırı  saldırganlaşırsa ve sert kayaya rastlarsa  sonunda  kendini  sokar.

7 yorum:

  1. Çok doğru söylemişsin Begonvilli Evcim,benim de zor insan tanımıma giriyor bu özellikler.zeytinyağı gibi üste çıkarlar.laf yarıştıramazsın.senin de dediğin gibi en güzeli görüşünü kısa ve net bir şekilde ifade etmek ve uzaklaşmak.

    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Ne diyeyim Kamikaze'ciğim, Allah müstehakını versin böylelerinin. Bir de bunlara yaranmaya çalışan tipler var ki, onlar daha da sorunlu bence.

    YanıtlaSil
  3. Bugun ben aynı bu tarz ınsanlarla bırlıkteydım

    gerılm stres dolu bı gun oldu benım ıcım...

    YanıtlaSil
  4. Çok kızmış, sinirlenmiş benim Begonvil'im :)
    ''Tanrı'nın bahçesi geniş''miş Begonvil'cim, yani her tür ile karşılaşabileceğin kadar geniş.
    Sen hiç sıkma canını, ben aslında acıyorum bu karakterdeki insanlara.
    O kadar yalnızlar ki...
    O kadar güçsüzler ki...
    Sarılırım kocaman, görüşmek üzere canım arkadaşım.

    YanıtlaSil
  5. ne kadar guzel bir tespit olmus maalesef dedigin gibi yani basinda bitiyorlar insanin...bir de akraba olunca iyice mecbur oluyor insan gorusmeye...ama boylerinin agizinin payini verip kenara iteledigini belli etmek lazim...

    YanıtlaSil
  6. mehabaaaaa...nihayet açıldı da sizleri rahatça gezebiliyorum ...

    YanıtlaSil
  7. canım benim aslında bahsetilen kişilik tipine zor insan yakıştırmasından daha farkılı isimler verilebilir:))
    Asla unutmamamız gereken şudurki her ne yaparsak yapalım karşımızdakine değil kendimize yaparız.
    Seni üzmelerine izin verme canım açıklama bile yapmak zorunda değilsin yürü güzelliklerine doğru ve arkanda bırak onları
    sevgiler

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.