2 Eylül 2010 Perşembe

Arap Kadayıfı


Farklı  isimlerle  bilinen  bir  tatlı.  Bizim  buralarda çok  sevilir  ve  adı  da   Arap Kadayıfı olarak  bilinir. Geçen  yıl  vermiştim  tarifini. Bu  ramazanda  da  bir  tatlı  tarifi  vereyim diye  düşününce  ilk  aklıma  gelen  oldu.
Malzemesi

1,5 kilo Arap Kadayıfı(Bizim burada bazı yufkacılarda satılır, taze olmasına dikkat edilmelidir. Bir kilosu yaklaşık 30-35 tane oluyor)


İçi
Yarım kilo iri çekilmiş ceviz içi
biraz tarçın


Şerbeti İçin
2kg toz şeker
yarım limon

4 yumurta

Kızartma yağı (Ben ayçiçek yağını tercih ettim)

Yapılışı:
İri çekilmiş ceviz içine biraz tarçın ve iki kaşık kadar toz şeker karıştırılır

Şeker, üzerini bir parmak geçecek kadar su ile kaynatılır, kaynayınca yarım limon suyu eklenir ve bir kaç taşım daha kaynatılır. Ilımaya bırakılır.

Kadayıfların içine ceviz konularak yarım ay şeklinde kenarları bastırılır. Çırpılmış yumurtaya batırılarak her iki tarafı da pembeleşinceye dek kızartılır.


Kızaran kadayıflar ılık şerbete atılır. Ağırlaşıp dibe çökenler servis için alınır. AFİYET OLSUN!


16 yorum:

  1. nefis görünüyor...afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel olmuş, ellerinize sağlık. Denemem lazım daha önce hiç tatmadığım bir lezzet. (her yufkacıda varmı bilmiyorum)

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Biz Adanada taş kadayıfı deriz.Ben yaparken yumurta kullanmadan kızartıyorum.Uzun süredir yapmıyordum sayenizde hatırladım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Eşimin ve kayınvalidemin en sevdiği tatlıdır. Ben bir türlü alışamadım, ağır gelir bana, zaten bütün şerbetli tatlılardan uzak dururum ama bizimkiler buldu mu hiç kaçırmaz:))
    Ellerinize sağlık ve afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Ruşen Hanım.

    Fuat Bey, mutlaka deneyin, nefis oluyor. Sanırım sizin oralarda yassı kadayıf ya da taş kadayıfı adı ile bulunuyor.

    Adana'da yumurta kullanılmadan kızartıldığını duymuştum ama denemedim. İsterseniz bizim usulü bir deneyin Nestug.

    Leylak Dalı, şerbetli tatlıları ben de fazla yiyemem ama bu kadayıftan bir tane rahat yiyebiliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Taş kadayıfı veya yassı kadayıf olarak bilirdim demekki arap kadayıfı da denilirmiş....Bugün bu tatlıda pişti olduk sevgili arkadaşım....görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  7. bizde taş kadayıf derler,ramazanda bende denedim ama
    biz yumurta koymayız yumurta yumuşatmaz mı?
    birde ben bunun içine ceviz dışında kaymak yada ağız peyniri var sanıyordum ama emin olmadım erir diye koymadım,sende koymamissin yakısırmıydı acaba?

    YanıtlaSil
  8. Aaa evet Tülin Hanım, sizde de var. Ellerinize sağlık.

    Lifegoeson, yumurtaya batırılıp kızartılmış olanı da deneyin isterseniz. Yumurta yumuşatmıyor. Ancak şerbette günlerce beklerse yumuşayan bir tatlı bu.
    Kaymak ya da ağız peyniri olanını hiç bilmiyorum. Kızartılan bir tatlı olduğu için pek uygun değil gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
  9. İzmirde yufkacılarda bulunuyor hiç yememiştim nasıl yapıldığınıda merak ederdim elinize sağlık afiyetler olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler Mine Hanım. Denemenizi öneririm. Sevgiler selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
  11. Bizim de yassı kadayıfımız bu, kemeraltında her yufkacı da bulunur. Anne evimde yılda bir kez yapılırdı mutlaka, sizin tarifinizdeki gibi yumurtalı. Lezzeti çok sevilirdi ama biraz uzak durmak gerektiği için yılda bir kez ile sınırlandırılmıştı. Bense kendi evimde onca yıldır sadece bir kez yaptım. Şimdi ne kadar özlediğimi farkettim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. çocukluğumda yemiştim, annem yapardı,şimdi sanal görebiliyorum, memlekete gidiyim ilk işim yemek olacak aynı duruyormu tadı acaba:))

    YanıtlaSil
  13. taş kadayıf...deriz biz...
    Adana'da tatlı büfeleri vardır...ayak üstü tatlı yenir:))
    evlerde de yapılır...

    YanıtlaSil
  14. İstanbuldayken mutlaka yapardık, özellikle bayramlarda. Açık olaraj yani kapatmadan, üzerine ceviz serperek. Yağda kızardığı halde hiç yağlı olmaz, ama Kocaelinde yok, ya da ben bulamadım :(

    YanıtlaSil
  15. İnci ÇiçeğiBuralara yolunuz düşerse seve seve ikram ederim.

    Adana'da sevildiğini ve çok tüketildiğini duymuştum.

    Banu Hanım , Tülin'in bloğunda(Tatesal) dün hamurunun da tarifi vardı. Deneyin isterseniz. Bizim burada hazır alınır ve bazı yufkacılarda satılır.Kadayıf ustaları vardır, yıllardır bu işi yapan. Sırrını da söylemezler.

    YanıtlaSil
  16. Şahane kadayıfın her türlüsünü çok severim :) Ellerine sağlık ablacığım :) neffis görünüyor.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.