17 Ağustos 2017 Perşembe

Bahçe Ürünü İcir Pestili


Bu yıl bahçemizdeki incir ağacı harika meyveler verdi. Bol ve tatlı incirleri çok çabuk  tüketmek gerekir. Çünkü sıcakta derhal bozulur, kurtlanıp böceklenir. Komşularla da paylaşamıyoruz, herkesin incir ağaçları var.







Bu değerli meyveyi ziyan etmeye içim elvermedi. Facebook'ta kurduğum Bahçe Meraklıları grubunun  üyelerinden Sadet Hanım'ın yapıp grup sayfasında  paylaştığı incir pestilleri bana ilham verdi.  İlk  etapta 3kg kadar incir toplayıp ilk partiyi yaptım. Sadet Hanım'ın tarifine birazcık kendimce eklemeler yaptım. Şöyle ki; Soyduğum incirlere parlaklık ve kışa kadar dayanıklılık sağlasın diye kg başına 3 çorba kaşığı şeker ekledim. Yine kg başına  1 kaşık da nişasta ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirdim. Kaynayınca  altını kısarak 10 dakika daha pişirip  el blenderından geçirdim. Fırın tepsilerinin altına yağlı kâğıt sererek kağıdı  su ile ıslattım. Muhallebi kıvamındaki kaynamış incir karışımını incecik olacak şekilde tepsilere yaydım. Üzerlerini  bir tülbentle örtüp güneşte kurumaya bıraktım. Bizim yakıcı güneşimizde beş günde kurudu.  Kağıttan çıkarma aşamasında kağıt yerine  ince bez ya da tülbent kullanmadığıma pişman oldum. Kağıdı özellikle kenar kısımlarda çıkarmak zor oldu. Bunu yaşayıp da öğrenmenin adı  deneyim. Bu deneyimimi de aktarmış oldum.  Rulolar yapıp  sunum ve tadına bakmak işin en zevkli kısmı. Üç kg incirden üç  fırın tepsisi oldu. Kışa saklayacak kadar olmasa da incirler  çöpe gitmemiş oldu. Ertesi gün  2kg. daha incir toplayıp ikinci partiyi yaptım. Bu kez bir bardak susamı fırınlayıp son aşamada pestile karıştırdım. Böylece geçen yıldan kalan susamları değerlendirmiş oldum. Susamlı pestilin lezzeti çok güzel oldu. Ancak kuruması biraz daha uzun sürdü. Pestil yapmayı  denemediyseniz deneyin.

12 yorum:

  1. Merhaba İsmet hanım. Pestiller şahane görünüyor. Doğrusu tatmak isterdim ♥♥♥

    Size bir kaç kez (son 1 ay hariç) yorum bıraktım ama ulaşmadı sanıyorum. Umarım bu defa ulaşır.

    Sevgive selamlrımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nurdan Hanım, şükür kavuşturana! O sözünü ettiğiniz dönem bloglarda tuhaf şeyler oldu. Sizden ses gelmesi beni çoook mutlu etti. Bu arada instagram adresinizi yazarsanız takipçiniz olurum. Facebook'ta da Bahçe Meraklıları diye şeker mi şeker bir grup kurdum. Arzu ederseniz sizleri de beklerim.

      Sil
  2. Nefis görünüyorlar :) Afiyetle :)

    YanıtlaSil
  3. Bu pestile benim de merakım var da tüketme konusu sıkıntılı. Bir de bahçem yok yahu. Ne diyelim; hem bereketli hem afiyet olsun. Sevgilerimle.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de fazla yemiyoruz eşimle. Tadımlık işte. Keşke ikram edebilsem.. Bahçeniz olur bir gün. Bizim bahçe küçük bir ev bahçesi. Bir kaç ağaç, biraz çiçek çim, hepsi o kadar. Yıllar sonra kavuştuk.

      Sil
  4. Elinize sağlık, görünüşü çok güzel. Alah ağız tadı ile yemeyi nasip etsin.

    YanıtlaSil
  5. Çok enfes görünüyor, afiyetle bitsin...

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık çok hoşuma gitti meyveleri değerlendşrmek için harika bir yol sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık. ben de geçen sene bizim bahçenin incirlerinden (dağıttıklarımdan kalanı, çünkü herkesin meyve ağacı yok burada) olgun incir marmeladı yatım. bu sene de kalanlardan yine onu yaparım sanırım. eşim reçeli bol yiyor, ben biraz azalttım güya :D

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.