17 Ağustos 2017 Perşembe
Bahçe Ürünü İcir Pestili
Bu yıl bahçemizdeki incir ağacı harika meyveler verdi. Bol ve tatlı incirleri çok çabuk tüketmek gerekir. Çünkü sıcakta derhal bozulur, kurtlanıp böceklenir. Komşularla da paylaşamıyoruz, herkesin incir ağaçları var.
Bu değerli meyveyi ziyan etmeye içim elvermedi. Facebook'ta kurduğum Bahçe Meraklıları grubunun üyelerinden Sadet Hanım'ın yapıp grup sayfasında paylaştığı incir pestilleri bana ilham verdi. İlk etapta 3kg kadar incir toplayıp ilk partiyi yaptım. Sadet Hanım'ın tarifine birazcık kendimce eklemeler yaptım. Şöyle ki; Soyduğum incirlere parlaklık ve kışa kadar dayanıklılık sağlasın diye kg başına 3 çorba kaşığı şeker ekledim. Yine kg başına 1 kaşık da nişasta ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirdim. Kaynayınca altını kısarak 10 dakika daha pişirip el blenderından geçirdim. Fırın tepsilerinin altına yağlı kâğıt sererek kağıdı su ile ıslattım. Muhallebi kıvamındaki kaynamış incir karışımını incecik olacak şekilde tepsilere yaydım. Üzerlerini bir tülbentle örtüp güneşte kurumaya bıraktım. Bizim yakıcı güneşimizde beş günde kurudu. Kağıttan çıkarma aşamasında kağıt yerine ince bez ya da tülbent kullanmadığıma pişman oldum. Kağıdı özellikle kenar kısımlarda çıkarmak zor oldu. Bunu yaşayıp da öğrenmenin adı deneyim. Bu deneyimimi de aktarmış oldum. Rulolar yapıp sunum ve tadına bakmak işin en zevkli kısmı. Üç kg incirden üç fırın tepsisi oldu. Kışa saklayacak kadar olmasa da incirler çöpe gitmemiş oldu. Ertesi gün 2kg. daha incir toplayıp ikinci partiyi yaptım. Bu kez bir bardak susamı fırınlayıp son aşamada pestile karıştırdım. Böylece geçen yıldan kalan susamları değerlendirmiş oldum. Susamlı pestilin lezzeti çok güzel oldu. Ancak kuruması biraz daha uzun sürdü. Pestil yapmayı denemediyseniz deneyin.
Etiketler:
Bahçecilik,
Bahçem,
Begonvilli Ev Halleri,
Hobilerim,
Mutfağımdan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhaba İsmet hanım. Pestiller şahane görünüyor. Doğrusu tatmak isterdim ♥♥♥
YanıtlaSilSize bir kaç kez (son 1 ay hariç) yorum bıraktım ama ulaşmadı sanıyorum. Umarım bu defa ulaşır.
Sevgive selamlrımla
Sevgili Nurdan Hanım, şükür kavuşturana! O sözünü ettiğiniz dönem bloglarda tuhaf şeyler oldu. Sizden ses gelmesi beni çoook mutlu etti. Bu arada instagram adresinizi yazarsanız takipçiniz olurum. Facebook'ta da Bahçe Meraklıları diye şeker mi şeker bir grup kurdum. Arzu ederseniz sizleri de beklerim.
SilNefis görünüyorlar :) Afiyetle :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sağ olun!
SilBu pestile benim de merakım var da tüketme konusu sıkıntılı. Bir de bahçem yok yahu. Ne diyelim; hem bereketli hem afiyet olsun. Sevgilerimle.:)
YanıtlaSilBiz de fazla yemiyoruz eşimle. Tadımlık işte. Keşke ikram edebilsem.. Bahçeniz olur bir gün. Bizim bahçe küçük bir ev bahçesi. Bir kaç ağaç, biraz çiçek çim, hepsi o kadar. Yıllar sonra kavuştuk.
SilElinize sağlık, görünüşü çok güzel. Alah ağız tadı ile yemeyi nasip etsin.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederiz.
SilOh, mis olmuş :)
YanıtlaSilÇok enfes görünüyor, afiyetle bitsin...
YanıtlaSilElinize sağlık çok hoşuma gitti meyveleri değerlendşrmek için harika bir yol sevgiler
YanıtlaSilEllerinize sağlık. ben de geçen sene bizim bahçenin incirlerinden (dağıttıklarımdan kalanı, çünkü herkesin meyve ağacı yok burada) olgun incir marmeladı yatım. bu sene de kalanlardan yine onu yaparım sanırım. eşim reçeli bol yiyor, ben biraz azalttım güya :D
YanıtlaSil