8 Temmuz 2016 Cuma

Yıldız Çiçekleri ve Bayramın İzleri

Her yaz olduğu gibi bu yaz da yıldızlarımız bahçemizi şenlendirdiler. Tabii ki bunun için aylar öncesinden(ilkbahar başında) bir marketten satın aldığımız yumruları yumuşak, çiftlik gübresi ile zenginleştirilmiş toprağa yaklaşık bir karış derinliğe ekmiştim. Diplerindeki toprak kuruyunca da azar azar sulamak gerekti. 
Ayrıca geçen yıl toprakta kalan  yumruların bazıları bu yıl da gayet güzel çiçekler açtı. 

 Yıldız çiçeği yetiştirenler bilir; yumru paketlerinde her ne kadar renklerini gösteren resimler olsa da  açacak çiçekler her zaman sürprizdir. Bu defa da öyle oldu.  Örneğim yalın kat olanlar.. Onları satın aldığımı  anımsamıyorum. Yine de  memnun oldum bu sürprize, çünkü çok güzeller.



Uzunca bir süre çiçeklenmeye devam eden bu  güzel  bitkiyi bahçenizde, balkonunuzda uygun saksılarda  yetiştirmenizi tavsiye ederim. Bitkiniz büyürken  bir kaç kez toprağını  dikkatlice çapalamayı unutmayın. Solmaya yüz tutan çiçekleri keserseniz  çiçeklenme devam ediyor.











































Geride bıraktığımız bayramdan söz etmeden olmaz. Tabii ki  geleneksel hazırlıklarımızı yaptık. Hatta tüm işlerle tek başıma  uğraştığım için blog dostlarıma buradan bir bayram kutlaması yazmaya bile zamanım olmadı. Bunun için  bağışlayın.

İlk gün Antalya'dan gelen yakın akrabalarımızla dolu dolu yaşadığımız bayram  havası, ertesi gün ve sonuncu gün  tuhaf bir hüzne dönüştü. Üç tane çocuk ve en  iyi anlaştığımız  komşumuzla oğlu dışında gelen giden olmadı. Akşam üzeri köpek kızları göle götürürken bazı komşuların olağan işleri ile uğraştığını, bırakın bayramlaşmayı selam vermeye bile gerek görmediklerini üzülerek  gördüm. Bir çok insan da otomobillerine  binip erkenden bir yerlere gittiler. Kasabadan gelen bazı insanlar ise oruç tutmanın ardından, şuursuzca  ormanı ve gölü kirletip gittiler.. İşte  köyde bayram  böyle geçti dostlar.

Bunları, köyde bayramların daha sıcak ve geleneklere uygun geçeceğini düşünenler için anlatıyorum. Bire bir yaşayıncaya dek ben de öyle sanıyordum. Yalnız bu durumun nedenleri var. Birincisi, gençlerin ve yetişkinlerin hemen hepsinin kadın erkek, bayram tatili olmayan bir sektörde çalışıyor olmaları. Yakınlardaki  turistik tesislerde düşük ücretle çalışan insanlar bunlar. Yaşlıların ise olanak buluyorlarsa sıcaklar başlayınca yakınlardaki yaylalarda kulübemsi evler kiralayıp yazı geçirme alışkanlıkları var. Sürüsü olan bir kaç ailenin  de her gün olduğu gibi bayram sabahı bile keçilerini köyün en gölge ve sulak yerlerine götürüp tüm günü orada geçirdiklerini gördüm. Yani buralar  hayalet köy görünümündeydi. Yine de  bazı ailelerin ormanda kaçak ağaç  kesme, bazılarının da gölden izinsiz  su pompalama  faaliyetleri bayramda bile sürdü. Yani asıl sorun buranın, turizme bulaşmış tüm yörelerde olduğu gibi köy kimliğini kaybetmiş ama  kent kültüründen yoksun tuhaf bir yer olması. Orta ve orta yaş üstü insanlar  eğitimsiz denilebilecek durumda. Gençler ve çocuklar eğitim alma şansına sahipler ama kafaları karışık.  Geleneksellikle turizmin getirdiği serbest yaşam örneklerine özenti arasında kalmışlar. Gördüğüm çarpıklıkları anlatmaya uygun olmayan  güncemde ancak bu kadarını söyleyebiliyorum.

Sonuçta şekerlerimizle, çikolatalarımızla,  kuş lokumlarımızla, buz dolabındaki dizi dizi sütlü tatlılarımızla kala kaldık..  Köpüklü kahvemi de kendimiz için yaptım.












Sanmayın ki bizim için böyle oldu. Yakınlarımızdaki evlere de gelen giden olmadı. Umarım  sizlerin bayramları  daha sıcak ve ''bayram gibi bayram'' olarak yaşanmıştır. Bu günleri  bile aratacak başka ruhsuz bayramlar olmaması dileği ile..

8 yorum:

  1. İsmet Hanım! Biraz geç kalmış bayram kutlamamı yapmak üzere geldim. Sütlü tatlımdan aldım ellerine sağlık çok dagüzel olmuş.. Ne güzel birkarşılama çiçeklerle, tatlılarla E birde zarif evsahibesiyle buluşup bir fincan kahve eşliğinde sohbet çok da güzel olurdu gelmiyenler.............
    Köyde bayramların daha güzel ve samimi geçtiğini düşünenlerdendim yazınızı okuyunca hayal kırıklığına uğradım ve de üzüldüm zamanla güzel değerlerimizin yok olup gitmesi çoküzücü. Seneler önce bi bayram günü Zonguldak'ın bir köyünden geçip giderken çok büyük bir kalabalıkla karşılaştık merak edip sorduk nedir diye komşu köyden diğer köye bayram ziyaretine gelmişler bizi de davet ettiler kısa sürede olsa seve seve katıldık iyiki de katılmışız diyorum çok güzel birkaç saat yaşayıp köydeki izet ikram dahada önemlisi samimi bir şekilde sevgi saygı eşliğinde çok güzel bir bayram çoşkusu yaşadık zaman zaman hep anarız unutulmaz bir anı olmuştu bizim için bugün de sizinle paylaşmak istedim. Çok uzun yazdım umarım sıkmamışımdır.
    Kucak dolusu sevgiler olsun güzel dosta.

    YanıtlaSil
  2. Biz de iki gün keyifli kalabalık kahvaltı sofralarındaydık. İkinci gün babamız işe gitti, oğluşlarla başbaşa kaldık.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel açmışlar, o yanında lokumlu kahveyi yıldız çiçekleri arasında içmek... Ben de buralardan portakal kabuğu üzeri çikolata kaplı iki draje ile içerek sanırım buralardan size arkadaş oldum. Keyifli kahvelere :)

    YanıtlaSil
  4. Yıldızlar yeryüzüne inmiiiş! :)))

    YanıtlaSil
  5. Ismetcigim...aynen bize ne oldu.ne oluyor...ne bayram kaldı ne seyran..
    1 günü ailece izmirde toplandık.aileden gençlerin hepsi yoktu..onlar çalıştıkları için tatilde..2 ci gün 1.2 komşu tamam çok katılıyorum.yazdıklarım hepsine...canim gönül dostum...Allah sonumuzu hayır etsin.Çok şeyler değişti.başta insanlar selam saygı yok..kültür ona göre..insanlık da yok..gençler saygısızlığı medeniyet.özgürlük sanıyor.bende çok dertliyim..bu konuda...yıldızların bir harika ismetcigim..lokumdan ve kahvenden birer aldım.daha guzel gunler için yarınlarımızı sizi kocaman kucaklıyorum.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
  6. Afiyet bal şeker olsun öğretmenim. Çiçekler ne güzel, top top açmışlar.

    YanıtlaSil
  7. afiyet olsun çiçeklere bayıldım buna benzer bi çiçek de köyde bahçemizde varmış bazı yaprakları başka renk bazı yaprakları başka çok hoş duran bir çiçek emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. bende çok hareketli bir bayram yaşadım geçen yılların tam tersi, erkek kardeşim, eşi ve halasının kuzusu geldi. beni şaşırtan yeni yapılan evlerden alıp, neredeyse bir yıldır bir merhabayı bile zor veren tüm yeni komşuların büyük bir sevinçle bayram tebriğine gelmeleri oldu. neyse ki tatlı eksik olmaz bizim evden. çok mutlu bir bayram oldu.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.