13 Haziran 2016 Pazartesi

Bir Akdeniz Çerezi:Tirmis

''Tirmiisssçiiiii!  Tatlı tuzlu tiirmiiiiis!'' 
   
Tam da bu mevsimde, genellikle akşam üzerleri bu sesi duyar, birer ya da ikişer ölçek tirmis almak için eve koşardık. Anneler parayı verirken biraz endişelenir, '' temiz mi, pis mi bilinmez, kimmiş bu tirmisçi?'' diye sorarlardı. Tirmisçi de bunu duyar; 
''Ayıp ettin abla, bu mahallenin çocuğuyuz. Anamı bilmez misiniz, her şeyi kırk kere yıkar, temizliğin alasını yapar. Elcağızı ile tatlandırdı bunları '' diye sitemkar laflar ederdi..


Tirmis, fazla bilinmeyen Akdeniz'in ıslak çerezi. Çocukluk anılarımda fazlaca yer tutar. Görünümü haşlanmış iri mısır tanesine benzer. Aslında baklagil ailesinin  yabani bir türü olan acı bakladır kendileri.. Ülkemizde termiye, acı bakla, Yahudi baklası gibi isimlerle biliniyor.  Mısır'dan Tunus'a, İspanya'dan, Yunanistan'a kadar tüketici bulan, sevilen bir çerez. Portekiz'de,  İtalya'da  publarda biranın yanında sunuluyormuş. İşte bu farklı lezzeti eski Antalyalılar çok iyi tanırlar. 

Şimdikiler  için yabancı bir lezzet.  
Unutulmasına gönlüm razı olmuyor!  Günümüzde çerez, eskilerin deyimi ile eğlencelik yiyecek  seçeneği çok olsa da  benim aklıma gelir sık sık.. Acaba bulabilir miyim diye  düşünüp şöyle bir araştırdım ve  internette geleneksel ve yöresel yiyecekler  satan bir  sanal markette rastladım ve  sipariş verdim. Hemen geldi ama 100 gr. lık paketlerin ne kadar az olduğunu anladım. Eğer  denemek isterseniz en az yarım kilo almanızı tavsiye ederim. Bazı aktarlarda ve yöresel pazarlarda da  bulunuyormuş.


Hazırlanışına gelince: Tirmisler size kuru baklagil olarak  gelecek. Ayıklayıp akşamdan suya ıslatın. Sabah bol suda  tencerenin kapağı açık olarak kaynatın. Rengi sarıya dönüp hafifçe yumuşayıncaya dek kaynaması lazım. Daha sonra suyunu süzüp  tatlandırma  işlemine başlamalısınız. Bunun için  günde üç dört kez suyunu değiştirip suda bırakıyorsunuz.. Acısı  gidene dek buna devam ediliyor. Tamamen tatlanınca bir miktar kaya tuzu ekleyip  tuzlu suya bırakın. Sudan yiyeceğiniz miktarda alıp tüketebilirsiniz. Cam kavanozda,  buzdolabında  1 hafta kadar dayanıyor.
Küçük bir hatırlatma; yerken kolayca çıkan zar şeklinde bir dış kabuğu var. Kabuğunu çıkarmayı unutmayın.


 Severseniz mutlaka tanıtımını yapmanızı tavsiye ederim. Tirmisin kaybolan lezzetlerimizden biri olmaması dileği ile ...

22 yorum:

  1. Hiç duymamıştım. Bana çok ilginç geldi. Bilmediğimiz yabancı tatları allayıp pullayıp bize sunanlar. Bunu niçin görmüyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte ben de bu nedenle tanıtmak istedim:)

      Sil
  2. Konya'da da yaygındır kendisi :)
    Antalya ve Konya'da pazarlarda rahatlıkla bulunuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konyalılara selam olsun o halde. Afiyetler olsun.

      Sil
  3. ismetciğim...bizlerde biliriz.termiye olarak....eline gecincede bırakamazsın.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir adı da termiye. Bizden de sevgiler.

      Sil
  4. Ben de bir Akdenizliyim(Adana) ama hiç görmedim bunu, belki de unutulan bir yiyecektir anneme bir sorayım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneniz bilir. Deneyin, protein kaynağı bir çerez.

      Sil
  5. Geçenlerde 19 Mayıs yürüyüşü sırasında rastladım ama o bildiğimiz eski tirmisçi değildi, yeni biri devralmış işi, camekanlı tekerlekli bir arabada satıyordu. Gözüm ve kulağım eski tirmisciyi ve onun "ti ti tirmis" diye bağıran sesini aradı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki eski tirmisçi bırakınca birileri devam etmiş satmaya. Dediğim gibi unutulmasından iyidir.

      Sil
  6. gördüm nasıl canım istedi :) Bende çok seviyorum bunu. Antalya sokaklarında her yerde var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var mı? Çok iyi. Antalya'nın renklerinden biri kaybolmamış demek ki:)Leylakcım da söz etmiş, mahallelerindeki tirmisçiden.

      Sil
  7. Nerden bulcaz şimdi biz tirmisi bakiim? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci fotoğrafın üstündeki paragrafta yazdım ya Calimerocum. İyi okumamışsın:)

      Sil
  8. Bir Akdenizli olarak Tirmis'i bir yerlerden okudum ancak hiç tatmadım. Et yemediğimden baklagilleri ayrıca seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde tam zamanı. Çok da yararlı olduğunu okudum. Denemeni tavsiye ederim.

      Sil
  9. Hiç görmedim anlattığınıza göre yemesinin güzel olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amacım hiç tanımayanlara tanıtmak, bilenlere anımsatıp unutulmamasını sağlamak. Bulup denerseniz sevinirim.

      Sil
  10. Acı bakla ya da Yahudi baklası diye duymuştum. Ama ne yedim, ne de gördüm. Yani sayenizde yeni bir şey daha öğrenmiş oldum. Bu bilgilerin nesilden nesile aktarılması ne güzel. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim buralarda diğer isimleri bilinmez. Aktarlarda varmış, deneyin blog komşum.

      Sil
  11. İlk defa duydum ve çok şaşırdım. Çocukluğumdan beri de o yörelere giderim halbuki. Notumu aldım ben de araştıracağım mutlaka. Teşekkür bu güzel tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki tesadüf olmamış. Okuyup ilgilendiğiniz için ben teşekkür ederim.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.