11 Nisan 2016 Pazartesi

Kır Çiçeklerinin Kraliçesi Karağanlar

Bir kaç gündür yürüyüş yolumuzun iki yanı bu güzel çiçeklerle dolup taşıyor. Kendileri çalı formunda olup pembe pembe açan bir Akdenizli hanımefendidir.. Adı biraz maskulen olsa da ben böyle gösterişli açan bitkilere ''hanımefendi''  derim. Tanıştırayım:  Adı, Karağan . Diğer adı ile Kaya Gülleri.  Ülkemizde endemik olarak yetişiyormuş. Bu tipik Akdenizli, Fas'dan, Fransa'ya,  Portekiz'e, hatta Kanarya Adaları'na kadar uzanan bir serüven  diye  geçiyor  kayıtlarda..






Ana yoldan  ayrılıp soldan ilk patikaya sapınca birden yoğunlukları artıyor.








Hatta boyları da  yükseliyor, başlarını gök yüzüne doğru uzatıyorlar..



Badem Kız uzaklaşmasın diye bakınırken, aynı  bitkinin beyaz çiçekli olanını görüyorum. Yaprak formları aynı olunca yakın akraba olduklarını anlıyorum.



Beyaz çiçekliler de çok zarif.






Bu güzel çiçekleri vazoda görmek isterseniz, mümkün. Uçlarında tomurcukları olan  bir kaç dal kesip vazoya koyun. Ertesi gün açmaya başlıyorlar. Epeyce de dayanıyorlar. Eğer açmış olanları toplarsanız hemen dağılıp soluyorlar.


Son bir not daha; bu bitkiye ulaşmak için Akdeniz kıyılarına gelmenize gerek yok. Kültür bitkisi olarak yetiştirilmiş. Çiçek tohumları satışı yapılan  bir sitede rastladım. Buradan reklama girer diye adres veremiyorum ama meraklısına yorum bölümünde link verebilirim.

23 yorum:

  1. Çocukluğum Sakarya/Karasu da geçti. Evimizin etrafı bu çiçeklerle sarılıydı. Ne zaman bunları görsem burnumun direği sızlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o çocukluk günleri:) Demek oralara da yayılmışlar.. Şimdi de var mıdır acaba?

      Sil
  2. Merhaba, baharın en güzel yansıdığı sayfalardan biri sizsiniz, cok güzel kareler için teşekkürler. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir çiçekmiş bu harika fotoğraflar:)

    YanıtlaSil
  4. Evet, ama ben beyazına oralarda hiç rastlamadım. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki beyazlarına daha nadir rastlanıyor.

      Sil
  5. çok güzeller,keşke saros iklimi müsait olsaydı hemen bahçem için plan yapardım,ancak don olayı bizde sık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dona yarı dayanıklı olduğu belirtilmiş. Bu sayfada çok gzel bilgiler var bitki hakkında:http://www.zengardentr.com/Kaya-gulu-tohumu-cistus-karagan-pembe-beyaz-karisim,PR-4743.html

      Sil
  6. Ne güzel bir yürüyüş yolu o çiçek bu çiçek derken yürüyüş nasılda zevkli geçer değilmi? Tabi o çiçeklerin gözlere yansıması da ayrı bir güzel.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aynen öyle oluyor. Fotoğraflarını çekip eve gelince araştırıyorum. Bir de bakıyorum ki çoğu peyzaj bitkisi olarak kullanılan bitkiler. Yani bahçelerimizde yetiştirdiğimiz kültür bitkilerinin pek çoğunun yabanisi bizim buralarda var.

      Sil
  7. Begonvilli ev....İnan mis gibi yürüyüşler imrendim. maşallah diyorum.benim de günlük 1 saat yürürüm.doğayla daha güzel arkadaşım...sayende seninle baharı tadıyoruz.çiçeklerde renkleriyle birlikte harika... bu enerjin daim olsun.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Doğa yürüyüşlerine devam o halde:) Hepimizin enerjisi daim olsun. Sevgiler, selamlar..

      Sil
  8. Ben Karasuda hiç beyazına denk gelmedim. ama narin, naiftirler, severim kayagüllerini... bu güzel anı hatırlatmadan dolayı da sana teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada da pembeler çok daha fazla görünüyor. Beyazlar bahçelerde peyzaj bitkisi olmaya daha uygun. Boyları kısa ve daha yoğun çiçekliler. Yaprakları tıpa tıp aynı. Güzel anılarınızı anımsattığım için mutlu oldum:)

      Sil
  9. Anamur'a giderken yol boyu bunlarla karşılaştım, ben yaban gülü olduklarını düşünmüştüm ama meğer karağanmış isimleri, sayenizde öğrendim. Sağolun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçekleri yaban güllerini andırıyor. Siz de sağ olun.

      Sil
  10. Mmenun oldum tanıştığımıza:) Özellikle lila olanlarla:)))

    YanıtlaSil
  11. çok güzel bir bitki. Bu ara nerede çiçek görsem iki kez dönüp bakıyorum . teşekkürler güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçekler doğanın en güzel armağanlarından biri. Özellikle endemik olanları gözümüz gibi korumalıyız diyorum. Sevgiler..

      Sil
  12. Ve tabiki burada da çokça varlar. Şükür

    Botanik anne

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.