19 Nisan 2016 Salı

Kafkaslardan Gelen Sağlık İksiri: Kefir


Bilmeyen yoktur.. Yine de kısaca anlatayım:
18. Yüzyıla dayanan bir tarihçesi var. Kafkasya'dan tüm dünyaya yayılmış. Kafkas bir aile bir sır gibi uzun yıllar saklamış ama Rus Sağlıkçılar Derneği bu  harika ürünün peşine düşüp sonunda kefir mayasına ulaşmışlar. Filmlere konu olabilecek  bir öyküsü var; merak edene burada (Tık)
Düzenli olarak tüketmek gerekiyor. İşte o zaman mucize başlıyor. Bağışıklık sistemini onarıp güçlendiriyor.Kemikler, saçlar, cilt vs. harika oluyor. Bir zindelik, bir aktif olma isteği, sormayın.. Özellikle  yaşlılara ve çocuklara çok yararlı. Yıllar, yıllar  önce yapmıştım. Eşim çok ağır bir kortizon tedavisi görüyordu. Bu ilacın yan etkilerinden korunması için  tavsiye edilmişti. Gerçekten  çok yararını görmüştük.

Marketlerde görüyoruz son yıllarda. Ancak her bi şeyin ev yapımına pek meraklı olan ben,  evde kefir yapmaya karar verdim. Evet, başardım. Ev yapımı yoğurt kıvamında, hafif ekşi, azıcık köpüklü bir içecek. İçecek diyorum, tüketim şekli bu.




Evde kefir  yapabilmek için öncelikle  kaliteli bir  kefir mayasına ihtiyacınız var.  Ben mayamı  güvenilir bir sanal marketten getirttim. Maya haşlanmış karnabahar görünümünde. Bir de taze ve doğal süte ihtiyacımız var. Kaynatıp soğutularak oda sıcaklığına  getirilmiş sütü, tercihen kaymağını alarak, metal olmayan bir kapta maya ile buluşturuyorsunuz. Ben toprak güveç kabında yapıyorum. Cam, porselen, pyrex olabilir. Mayalama işleminin püf noktası mayayı asla kaşıkla temas ettirmemek.Tahta kaşıkla  kaba bırakıp süt ekleyin. Sonra bir tülbentle ya da kağıt havlu ile  üstünü örtüyoruz. Yoğurt mayalar gibi sarmak sarmalamak yok! Oda sıcaklığında bırakıp mayalanmasını bekleyin. İklim farklılıklarından  dolayı  bu süre  değişebilir. Benim ilk kefirim iki günde mayalandı. Ertesi gün ve sonrasında bir günde mayalanma  gerçekleşti.
Bir dahaki sefere işlem yapmak için mayayı kefirden  plastik bir süzgeç  yardımı ile, hafifçe sallayarak ayırıyoruz. Sonra  maya taneciklerini temiz, kireçsiz sudan geçirip iyice süzüyoruz. Artık tekrar mayalama işlemine geçebiliriz. Zamanla maya taneleri çoğalıyor.  İşte o zaman  eşe dosta verebilirsiniz.















Deneyecek olanlara şifa olsun, afiyet olsun...



Sayfamıza biraz renk!





Gelincikler bahçemden.  Aklınızda olsun; tomurcuk olarak  toplayıp suya koyunca böyle kıvır kıvır ve çok baskın renkli  açıyorlar. Vazoda daha çok dayanıyorlar.








18 yorum:

  1. İsmetciğim....şifalar olsun....Bana dokunuyor..bende izmirdeki kardeşimden temin ettim,şişlik yaptı,çok rahatsız oldum...doğru çok faydalı...gelinciğine bittim..en sevdiğim çiçek..danteller gözümden kaçmıyor..maşallah çok yakışmışlar...sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de süt içemiyorum, aynı nedenlerle.. Ama kefir iyi geliyor. Demek ki her bünye farklı tolere ediyor süt ve süt ürünlerini. Sevgiler, selamlar canım..

      Sil
  2. Pek harika çiçekler:) Kefir bu arada alerji döneminde bağışıklığı destekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, faydalarından biri de bu. Alerjisi olanlar denemeli.

      Sil
  3. Hiç denememiştim, am aöyle pratik anlatmışsın ki yine, kalkıp deneyesim geldi, bakayım aktar da bulurum belki mayasından da, ellerine sağlık, şifa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin ama yarı yolda bırakmadan düzenli ve sürekli tüketin. Asla pişman olmayacaksınız.

      Sil
  4. Faydalı bilgi için çok teşekkür ederim. Denemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.

      Sil
  5. Bende herkese tavsiye ediyorum kortizon kullanan biri olarak... bu ara tembellik yapıp haftada br yapıyrum ama hergün mayalanması gerekiyor .

    YanıtlaSil
  6. ne hoş bir tesadüf oldu ,daha dün ofisten arkadaşım maya getirdi bugün mayalayacağım. Herkese şifa olsun dediğiniz gibi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle olmuş:) Şimdiden ellerinize sağlık ve şifalar olsun.

      Sil
  7. Bu güzel anlatım ve ayrıntılı tarif için çok teşekkürler. Fırsat bulur bulmaz yapmayı deneyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zarif yorum için ben teşekkür ederim. Bizden de sevgiler.

      Sil
  8. Çok güzel bir anlatımla paylaşmışsın canım. ben de cam kavanoz da mayalıyorum ama zaman zaman ara vermek durumun da kalıyorum ve su içerisin de buzdolabında saklıyorum kefir mayamı bir kez çoğalttım yarısını arkadaşıma verdim küstü mü ne oldu bilmeM:)) çoğalmadı bir daha hep aynı kaldı acaba illa ki günlük mayalanmalı mı yoksa saklarken de süt için de mi kalmalı öğreneceğim bakalım:)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük mayalamak en doğrusu ama iş yoğunluğundan ben de gün aşırı yapıyorum. Steril su içinde saklamak en doğrusuymuş. Şifa olsun!

      Sil
  9. Merak ettiğim bir konu idi çok yararlı oldu, elinize sağlık. Yoğurt mayalarken de maya bulamayıp hazır yoğurtla başlayıp devam ettiğim durumlar oldu. Kefirde de hazır kefirle ilk mayalanmayı yapsak olur mu? Yapıp içmeye başlarsam her seferinde Sizi hatırlarım herhalde, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketten satın aldığınız kefir ile yeniden kefir yapamazsınız. Çünkü kefir mayası, ayrıştırılarak tüketiliyor. Yoğurt mayalama ile benzerliği yok. Kefir mayası tanecikli bir yapıya sahip. Kefir mayası ayrıca satılıyor.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.