6 Nisan 2016 Çarşamba

Begonvilli Ev'de İlkbahar Güncesi

Begonvilli Ev'de ilkbahar telaşı sürüyor. Elbette tatlı bir telaş bu.. Açmaya çalışan çiçekler, meyve ağaçlarının tüm dallarının rengarenk hali, arıların, karıncaların bitmez tükenmez devinimi, kuşların yuva hazırlıkları görülmeye değer.

Buraya göre oldukça sert geçen  kışın ardından önce ağaçlar, sonra da diğer bitkiler uyandılar. Her sabah renkleri, görüntüleri hatta  misler gibi kokuları ile gözümüzü gönlümüzü açmaktalar. Bahçede kuş cıvıltısından, arı vızıltısından geçilmiyor.


 Minik nektarin ağacının  pembe beyaz çiçekleri, masmavi gök yüzü ile hoş bir uyum içinde.





Palmiyeler dışında bütün ağaçlarımız  henüz minik  ama bakın nasıl da  cömertçe meyvelerle dolup taştı dalları. Kırmızı dutlar bu yıl  oldukça bol olacak belli ki..








Portakal ağacı çiçekleri o kadar güzel kokuyor ki, balkonda oturmak büyük keyif..  Ah bir de zaman olsa.



Mor salkımımızın daha ilk yılı.




Öküz gözü papatyalar palmiyelerin altını sevdiler.




Sardunyalar da açmaya başladılar.














Bodrum papatyasının  mor olanları arka bahçeyi  papatya tarlasına çevirmişti. Komşu köyün  pazarında bu rengini görünce hemen aldım. Henüz kalıcı yerine  dikmedim.




Arka bahçede üç tane gül fidanımız var. Bunlardan biri  sessiz sedasız yaprakların arasına gizlenerek açmış. Sarı olduğunu bilmiyordum. Böylelikle  sezonun ilk gülü  tüm güzelliği ile teşrif etmiş oldu.



Bu sarı papatyalar ve alttaki karede gördüğünüz gelincikler de bahçenin vahşi güzelleri.  Sarı papatyaları sabah yürüyüşümüzde yazın kuruyan bir dere yatağından sadece bir kök olarak getirmiştim. Gelincikler ise kendiliğinden çıktılar. İki yılda bakın ne hale geldiler. Özel bir bakım istemeyen, dayanıklı ve hoş görünümlü, üstelik tahminimin aksine  hemen geçmeyen çiçeklermiş. Uzun süre kalıcı olduklarını görünce bu iki kır çiçeğini bahçede peyzaj bitkisi olarak değerlendirmeye karar verdim. Önümüzdeki yıl onlar için özel  çiçek tarhları yaptırmayı düşünüyorum.










Geçen yıl bahçenin sebze bölümünde,  bahçıvanın da yardımı ile biraz domates, biber, salatalık yetiştirdik. Bahçeden sebze almanın  nasıl harika bir şey olduğunu anlatamam. Bu yıl biraz daha deneyimli olduğumuz için  yeniden kolları sıvadık. Üstelik, geçen yıl satın alınan fidelerin bazılarının lezzetsiz  cinsler olduğunu gördüğümüzden bu yıl fidelerimizi iyi cins, özel tohumlardan kendim çimlendirdim. Bu konularla ilgili harika siteler var. Onların  verdikleri bilgilerle epeyce yol aldım. Ayrıca  tohum seçimi, dikim zamanı  gibi konuları  sürekli araştırıp notlar alıyorum. Dün  biber fidelerinin bir kısmını bahçeye diktim.

















Begonvilli Ev'den şimdilik bu kadar. Gönlünüzce güzel günler sizlerin olsun. Sağlıcakla kalın..

20 yorum:

  1. ne kadar güzel bir bahçe maşallah bayıldım ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Güzellikler sizinle olsun.

      Sil
  2. çok güzeller maşallah :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Henüz fazla deneyimli olmasam da uğraşıyorum elimden geldiğince.

      Sil
  3. Küçük bir cennet sizin bahçeniz:) Emeğinize sağlık, neşeli günleriniz olsun,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Billur Hanım. Güzel dileğiniz ayrıca mutlu etti beni. Hepimiz için olsun.

      Sil
  4. Bahçeniz nasıl güzel olmuş dutlarda çok bereketli maşallah sağlıkla tüketin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Doğanın içinde, toprakla, çiçeklerle, sebze ve meyveyle uğraşmanın terapi olduğuna inananlardanım. Elinize, yüreğinize sağlık. Emek harcayarak elde ettiklerinizi tüketmenin tadına doyulmaz, bilirim.
    Sağlıklı günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, gerçekten terapi. Çok teşekkür ederim, güzel dilekler için. Size de sağlıklı ve her anlamda harika günler olsun.

      Sil
  6. Yine harika fotoğraflar... Gözüm gönlüm açıldı sayenizde. Şimdi çalışıyorsunuz, ama yazın sefasını sürersiniz ne güzel. Meyvelerinizi ve sebzelerinizi sağlıkla tüketin. Çiçekleriniz de size huzur versin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bahçe yoğun emek ve özen istiyor. Bir de bakıyorsunuz, hastalıklar, parazitler, kışın donma durumları son derece üzüyor. Örneğin geçtiğimiz kış dört begonvilim o kadar korumaya çalışmama rağmen dondular ve geçen hafta sökmek zorunda kaldık. Yine de severek bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ellerimdeki rahatsızlık çok zorlayıcı. Çok teşekkürler, bizden de sevgiler.

      Sil
  7. Bahçe harika.En sevdiğim mevsimdir bahar..Çok yakında ben de kavuşacagim , heyecanlandim sizin fotoğrafları görünce. .Nice baharlara..

    YanıtlaSil
  8. Begonvilli ev....bahar ne güzel,allahım tüm ülkem için bahar gelsin....gönül dostum bende mersinden yeni geldim..ziyaretlerimizi yaptık ailece döndük...iyi şeyler düşünelim iyilikler gelsin...bahçen misss güle güle otur arkadaşım...emek verirsen..her şey güzel olur.Maşallah diyerek uzun ömürler ....sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin! Başta sağlık ve esenlik olmak üzere hepimize güzellikler diliyorum. Mersin şimdi ne güzeldir. Evet, iyi şeyler düşünüp moral depolamalı sevgili dostum. Bizden de sevgiler, selamlar..

      Sil
  9. ahhh çok güzeller maşallah nasıl da zenginleştirmişler kendilerini bayıldım.

    YanıtlaSil
  10. Icim açıldı... takipteyim... yeni cicekleri domatesleri biberleri sabirsizlikla bekliyorum

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.