16 Kasım 2014 Pazar

Safranlar

Sevgili ormanımın sürprizleri devam ediyor.
Yağmurdan sonra çeşit çeşit soğanlı bitkiler boy göstermeye başladılar. Patika yolun kenarlarında bu zarif çiçekleri görünce, önce ne olduklarını anlamadım. Çiğdem ya da zambak türü bir şeyler olduğunu düşündüm. Fotoğraflarını çektim ve araştırdım. Safran olduklarını öğrendim.
Safran bitkisini tanımak için (tık)


 




 
 
 
 

11 yorum:

  1. Not: ''Adsız'' olarak gelen yorumlara, ayrıca isim belirtilmemişse onay vermiyorum ve dolayısı ile yanıt yazmıyorum. Bunun için çok geçerli nedenlerim var.

    YanıtlaSil
  2. ben görsem çiğdem derdim,kesin.
    doğa ne güzelsin
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten akrabalar(mış) Ben de öyle sanmıştım.

      Sil
  3. Oooo, safran bulmak hazine bulmak gibidir; çok şanslısınız çok. Şaka bir yana kg'ı 20 bin TL ve hatta üzeri.

    Safran bizim ülkemizde mutfaklara fazla girmiyor, daha doğrusu giremiyor. Zerdaçal ile idare ediyoruz genelde.

    Hazar Denizi etrafındaki ülkelerde safran (zaferan derler) mutfakların baştacıdır. ( Orada da pahalı olduğu için zerdeçal - sarı kök derler) ile ikame etselerde; pilavdan, et yemeklerine, hamur işlerinden kebaplara her yerde o rengi görür ve tadı alırsınız. Baklava' nın terkibinde bile asgari sarıkök - zengin evi ise safran vardır mutlaka.

    Bakü'de yaşarken torba torba taşımıştım safranı bir de kutu kutu havyarı. Mmmm canım baklava (paxlava çekti samimiyetle)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli bir bitki olduğunu biliyorum. Ancak burada ormandaki bu hazinelerin insanların gözünde hiç bir değeri yok. Salepleri, safranları ve çoğu endemik olan diğer değerli bitkileri keçilerine yediriyorlar. Eğer para kazanabilecekleri miktarlarda olsalar hepsini bir mevsimde bitirirler. Açıkçası onları gördüğümde yüreğim sızlıyor.

      Sil
  4. Umarım, onlara dokunmadınız. Endemik türe giriyor. Gerçekten çok güzel. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette dokunmadım. İlk cümleniz bir uyarı olduğu için, galiba onlara zarar verebilecek biri olduğumu düşündünüz. Ben gerçek anlamda doğaya tutku derecesinde aşık biriyim. Daha önce sukulentli bir kaya bulup üç tane örnek aldığımı buradan paylaşmıştım. Bunun nedeni kesinlikle koruma amaçlı idi. Çünkü burada sık sık orman yangınları oluyor. En son yangında çok orman alanı kaybedildi. Ormanın florası yok olduğu gibi faunası da yanmış. Sincapların kuşların kaplumbağaların yanması korkunç acı verici. Safranları sukkulentler gibi saksıda korumak olası değil. Büyük olasılıkla bahçede de olmazlar. Bu yüzden onlardan örnek almak mantıklı değil. Ne yazık ki ormanda üç ayrı keçi sürüsü sabahtan akşama otluyor. Bu harika bitkiler de orkideler, kekikler ve diğerleri gibi keçilere yediriliyor. ''Uyarın'' dediğinizi duyar gibiyim. Uyarmaktan anlamadıkları gibi düşmanca tavırlar sergiliyorlar. Yöneticilerin ve kolluk güçlerinin hepsi bu durumu biliyor, şikayet etseniz de durum değişmiyor.

      Sil
  5. Nasıl da narin ve şık bir endam sergilemiş bu güzellik böyle.İlk karede ben de çiğdem herhalde dedim ,safranın böyle güzel bir çiçeği olduğunu bilmiyordum. Doğa bizlere çok cömert ama İnsanoğlu da onu yok etme konusunda çok çabayı gösteriyor :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeller .. Bu orman benim için bir doğa okulu oldu. Diğer yandan söylediklerine aynen katılıyorum. Harika bitkilerle, kuşlarla, sincaplarla dolu ormanın nasıl kirletildiğini, ağaçların kaçak olarak nasıl katledildiğini görmek beni çok üzüyor. Ormanda korkunç bir kirletilme var. Her yerde plastik yiyecek kapları, cam kırıkları, pet şişeler ve çöp dolu. Bitkiler ve hayvanların doğal ortamı hızla yok ediliyor:((

      Sil
  6. Siz hep ormana gidip bu güzellikleri bizimle paylaşın çok güzel kareler safran çiçeğinede mest oldum doğrusu , ancak sizin gibi bir doğa dostunada bu kareler yakışır. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Kova'cım.Orman benim büyülü cennetim ve doğa okulum oldu. Umarım ülkemizin bu güzellikleri yok olup gitmezler ve pek çok insan bu büyüyü yaşar.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.