24 Aralık 2013 Salı

Bu Memleket Arpalık mı?


Arpalık deyimini bilenler çoktur. Bilmeyenler de bir zahmet  tıklayıp öğrensinler. http://tr.wikipedia.org/wiki/Arpal%C4%B1k_Maa%C5%9F%C4%B1  Başlangıçta iyi niyetle  bahşedilen bir ayrıcalık diyebiliriz ama çok suistimallere açık olduğu  zamanla zaten ortaya çıkmış. Haksız kazanç, başkalarının emeğini, yerini yurdunu  sömürme, hak etmediği halde gelir elde etme ortamlarını ve fırsatlarını  anlatan  bir sözcük olmuş.
Kısacası, Osmanlı'dan kalma bu uygulama tarihe gömülse de uzantıları kanserli tümör gibi memleketi sarmış  durumda. Makam ve yetki sahibi olan insanlar bu durumlarını eğer kişisel çıkarları için kullanmakta sakınca görmüyorlarsa, dahası yolsuzluklarla yakın bağlantıları varsa bu onların memleketi arpalık olarak görme  zihniyetleri ile yakından alakalı. Öyle inanmışlar ki yaptıklarının suç olmadığına, kendilerini savunma şekilleri, ''yüzsüzlüğün bu kadarı da olmaz!'' dedirtiyor.

5 yorum:

  1. karikatüre bayıldım. bizim evdeki kutularda bir şey yokmuş baktım ama boş çıktı ;)

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel özetlemişsiniz son yaşananları. Açıkla(yama)maları izledikçe aklımı başımdan defedesim geliyor:S

    YanıtlaSil
  3. bu ülkede bebekler soğuktan ölüyor ..yakacakları yok
    bu ülkede insancıklar ebru gündeş için ağlıyor ..vayyy halimize ..

    YanıtlaSil
  4. Bu memleket kimlerle gurur duymadı ki...

    YanıtlaSil
  5. Günlerdir ülkede olup bitenleri izledikçe, birinin çıkıp gizli kamera şakası demesini bekliyorum. Durum artık yüzsüzlük ve pişkinliği de geçmiş, sabır ölçer cinsten. Şaka gibi...
    Yıllardır arpalıklarla doymayanlar ülkeyi bitirdiler ama hala pişkinlik diz boyu...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.