15 Kasım 2013 Cuma

EV YAPIMI EKMEK başarısızlığım!



Her şeyin ev yapımı  olanına  pek meraklı olan ben, bir de ekmeği denemek istedim. Şöyle kabarık, mis kokulu, dokusu zengin bir kahvaltılık ekmekti yapmak istediğim. Bu arada, benim  ekmek  yapma makinem yok. Çünkü bir hevesle alıp fazla kullanmadığım mutfak aletlerinden gına geldi. Malum yer sorunu, gereksiz harcama  gibi durumlar rahatsız edici. Bir arkadaşım, makine olmadan da nefis ekmek yaptığını söyleyince durur muyum:) Kaliteli bir ekmeklik çavdar unu, kabukları çıkartılmış ayçiçeği, ceviz ve yaş maya aldım. Paketin üzerindeki tarifi uyguladım ama ben suya biraz da süt ekledim. Hamur güzelce kabardı ve dikdörtgen kek kalıbında 180 derecede 40 dakika pişirdim. Evet, kabarık ve hoş  görünümlü oldu. Tadı da fena  değildi,
Ama... Ben ekmeğimi başarılı bulmadım. Çünkü :
Hafif bir maya kokusu vardı.
İçine koyduğum ceviz ve ayçiçeği taneleri eşit dağılmamıştı.
Dokusu  fena sayılmazdı ama biraz daha süngerimsi olmalıydı.
Ekmeğin rengi beni rahatsız edecek kadar koyu oldu. Acaba çavdar unu ile kepekli unu karıştırsaydım daha mı iyi olurdu?
Kısacası ekmeğime 10 üzerinden 6 verdim. Aslında 5 diyeceğim ama hevesim kırılmasın diye kendime birazcık  torpil yaptım.

Eminim  içinizde bu işi çok güzel başaranlar vardır. Hadi o zaman, deneyimlerinizi bana da yazın, gerçekten minnettar kalırım. Sevgiler, selamlar..

Not: Sevgili Elif'in ekşi maya tarifi mükemmel! Buradan ulaşabilirsiniz(Tık)

23 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Maya kokusundan rahatsız olduysanız, daha az kullanın; bırakın bir saat geç mayalansın. Çavdar ununa buğday unu karıştırmanızı tavsiye ederim. Uzun uzun yoğurun, özlensin. Kalıpta da yapsanız tezgah üzerine alın, yayın rulo yapın öyle koyun. Tepsi mayasını alınca mutlaka keskin bıçakla çizikler atın. Fırının bir köşesine küçücük bir kapta su koyun, mutlaka önceden kızdırılmış fırında pişirin. Hemen dilimlemeyin, kalıptan çıkarın ızgara üzerinde dinlendirin.
    Bir kaç senedir hiç ekmek almıyorum, ekşi mayamı ürettim kendi ekmeğimi yapıyorum. Ben de normal fırında yapıyorum. İlk aklıma gelenler bunlar.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu:)) Beklediğim tavsiyeler bunlardı. Çok teşekkür ederim. Ekşi mayanızın tarifini verirseniz çok sevinirim. Begonvilli Ev'den sevgiler..

      Sil
  2. Bence çok başarılı olmuş :) Ben de artık ekmeğimi kendim yapıyorum... Ne zamandır postu gireceğim ama vakit bulamadım bir türlü :) Ben de bir ekmek postu yazayım bari :)

    Ellerinize sağlık ben çok beğendim çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, yok, olmadı. İstediğim gibi olsaydı gururla yazardım. Zarif yorumunuz için teşekkürler. Sizin postunuzu sabırsızlıkla bekliyorum.

      Sil
  3. 40firinekmek.com Ben buradaki tariflerle yapıyorum ailece çok beğenerek yiyoruz. Normal bir kek kalıbı aldım, hani şu dikdörtgen fırın kabı gibi olanlardan, içine azıcık un serpip hamuru koyduktan sonra fırında pişiriyorum. Fırına vermeden hemen önce ve fırından çıkar çıkmaz üzerine bir fırçayla süt sürerseniz hem kabuğu ince ve yumuşak oluyor hem de çok güzel kızarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz adresi not alıyorum. Güzel tavsiyeleriniz için teşekkürler.

      Sil
  4. 40fırınekmek.com dan aldığım tarifle bende ekmek yapmıştım ve çok güzel olmuştu hemde ilk dememde birde ben instant maya kullanıyorum hem maya kokusu daha az oluyor hemde yaş mayaya göre daha kolay oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tebrik ederim:) İlk denemede iyi sonuç almak harika! Ben de azimliyim. Yorumlarda yapılan güzel tavsiyeleri bir bir not aldım. Önerilen site adreslerini de inceliyorum. Başaracağım inşallah!

      Sil
  5. beğendim,görüntüsü çok havalı ;
    ben de çoğunlukla ekmeğimi kendim yapıyorum,önceleri hazır ekmek unları alıyordum,şimdi ne unu istiyorsam onunla yapıyorum.
    40 fırınekmek en çok kullandığım site,hatta onun sayesinde elim alıştı,kafama göre takılır duruma geldim.
    unlu mamüllere yaş bişeyleri eklerken,malzemeyi çok az unda karıştırıp koyunca daha homojen oluyor sonuç.bol lezzetler.
    söylemeden geçemeyeceğim şu ekmek meselesi yaptıkça elin alışıyor,bi güzelleşiyor ki sonra:)
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedim ya, benim sevgili okurlarım çok becerikli diye:) Evet, yaptıkça beceri artacak gibi görünüyor. O siteyi not aldım. Teşekkürler..

      Sil
  6. http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya

    Bu adreste ekşi maya tecrübelerimi paylaştım.

    YanıtlaSil
  7. http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ekmekler

    burada da ekmeklerimi paylaştım umarım yardımcı olmuşumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen bakıyorum ve sık kullanılanlara ekliyorum sevgili Elif. Teşekkürler.

      Sil
  8. Ben mayalı ekmek yiyemediğim için ekmeğimi evde kabartma tozuyla kek gibi yapıyorum :((
    Sadece ekşi mayalı olanlar dokunmuyor. Evde ekmek yapmak çok güzel bencede. Maya yiyebiliyor olsam mutlaka evde yapmak isterdim onuda. Elif yukarıda bahsetmiş, o bu işin uzmanı gerçekten. Mutfakla aram iyi olmadığı için yardımım dokunmayacak ama senin ekmek bence 10 üzerinden 10 gibi görünüyor. mis gibi de kokmuştur fırından çıkınca. Afiyetler olsun begonvilli ev sakinlerine... :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer maya yoğun olursa bana da dokunuyor. Fazla asit üretiyor midem. Elif'in dediği gibi maya miktarını azaltıp mayalanma süresini uzun tutmayı düşünüyorum. Benim ekmek görüntüde iyi ama o kadar da iyi olmadı. Mis gibi maya koktu:)) Yine de yüreklendirici yorum için teşekkürler Heyyfi'cim.

      Sil
  9. Maya kokusu beni de çok rahatsız ediyor. Bu nedenle ben hep verilen maya ölçülerinden kısıyorum. Bir de fırının içine su tası koyuyorum. İşe yarıyor, ekmeği nemlendiriyor.
    Yapa yapa:)
    Umudunu kırma...
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İyice heveslendim. Mükemmele ulaşana dek devam:))

      Sil
  10. Bi de hazır maya da olsa çok bekletmek gerekiyor, o zaman süngerimsi yapı daha iyi oluyor.

    Tecrübeli anne
    Ohom..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz acele etmiş olabilirim. Bunlar hep not ediliyor:)

      Sil
  11. Kendiniz yaptıktan sonra nasıl olursa olsun hazırlardan bin kat daha sağlıklıdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olduğunu sanıyorum. Zamanla deneyim de kazanılır. O halde denemeye devam!

      Sil
  12. ♥ mmm, delicious! xxx Riitta

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.