15 Kasım 2013 Cuma
EV YAPIMI EKMEK başarısızlığım!
Her şeyin ev yapımı olanına pek meraklı olan ben, bir de ekmeği denemek istedim. Şöyle kabarık, mis kokulu, dokusu zengin bir kahvaltılık ekmekti yapmak istediğim. Bu arada, benim ekmek yapma makinem yok. Çünkü bir hevesle alıp fazla kullanmadığım mutfak aletlerinden gına geldi. Malum yer sorunu, gereksiz harcama gibi durumlar rahatsız edici. Bir arkadaşım, makine olmadan da nefis ekmek yaptığını söyleyince durur muyum:) Kaliteli bir ekmeklik çavdar unu, kabukları çıkartılmış ayçiçeği, ceviz ve yaş maya aldım. Paketin üzerindeki tarifi uyguladım ama ben suya biraz da süt ekledim. Hamur güzelce kabardı ve dikdörtgen kek kalıbında 180 derecede 40 dakika pişirdim. Evet, kabarık ve hoş görünümlü oldu. Tadı da fena değildi,
Ama... Ben ekmeğimi başarılı bulmadım. Çünkü :
Hafif bir maya kokusu vardı.
İçine koyduğum ceviz ve ayçiçeği taneleri eşit dağılmamıştı.
Dokusu fena sayılmazdı ama biraz daha süngerimsi olmalıydı.
Ekmeğin rengi beni rahatsız edecek kadar koyu oldu. Acaba çavdar unu ile kepekli unu karıştırsaydım daha mı iyi olurdu?
Kısacası ekmeğime 10 üzerinden 6 verdim. Aslında 5 diyeceğim ama hevesim kırılmasın diye kendime birazcık torpil yaptım.
Eminim içinizde bu işi çok güzel başaranlar vardır. Hadi o zaman, deneyimlerinizi bana da yazın, gerçekten minnettar kalırım. Sevgiler, selamlar..
Not: Sevgili Elif'in ekşi maya tarifi mükemmel! Buradan ulaşabilirsiniz(Tık)
Etiketler:
Begonvilli Ev Halleri,
Beslenme alışkanlıkları,
Mutfağımdan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ellerinize sağlık. Maya kokusundan rahatsız olduysanız, daha az kullanın; bırakın bir saat geç mayalansın. Çavdar ununa buğday unu karıştırmanızı tavsiye ederim. Uzun uzun yoğurun, özlensin. Kalıpta da yapsanız tezgah üzerine alın, yayın rulo yapın öyle koyun. Tepsi mayasını alınca mutlaka keskin bıçakla çizikler atın. Fırının bir köşesine küçücük bir kapta su koyun, mutlaka önceden kızdırılmış fırında pişirin. Hemen dilimlemeyin, kalıptan çıkarın ızgara üzerinde dinlendirin.
YanıtlaSilBir kaç senedir hiç ekmek almıyorum, ekşi mayamı ürettim kendi ekmeğimi yapıyorum. Ben de normal fırında yapıyorum. İlk aklıma gelenler bunlar.
Sevgiler:)
İşte bu:)) Beklediğim tavsiyeler bunlardı. Çok teşekkür ederim. Ekşi mayanızın tarifini verirseniz çok sevinirim. Begonvilli Ev'den sevgiler..
SilBence çok başarılı olmuş :) Ben de artık ekmeğimi kendim yapıyorum... Ne zamandır postu gireceğim ama vakit bulamadım bir türlü :) Ben de bir ekmek postu yazayım bari :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık ben çok beğendim çok lezzetli görünüyor.
Yok, yok, olmadı. İstediğim gibi olsaydı gururla yazardım. Zarif yorumunuz için teşekkürler. Sizin postunuzu sabırsızlıkla bekliyorum.
Sil40firinekmek.com Ben buradaki tariflerle yapıyorum ailece çok beğenerek yiyoruz. Normal bir kek kalıbı aldım, hani şu dikdörtgen fırın kabı gibi olanlardan, içine azıcık un serpip hamuru koyduktan sonra fırında pişiriyorum. Fırına vermeden hemen önce ve fırından çıkar çıkmaz üzerine bir fırçayla süt sürerseniz hem kabuğu ince ve yumuşak oluyor hem de çok güzel kızarıyor.
YanıtlaSilVerdiğiniz adresi not alıyorum. Güzel tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Sil40fırınekmek.com dan aldığım tarifle bende ekmek yapmıştım ve çok güzel olmuştu hemde ilk dememde birde ben instant maya kullanıyorum hem maya kokusu daha az oluyor hemde yaş mayaya göre daha kolay oluyor
YanıtlaSilTebrik ederim:) İlk denemede iyi sonuç almak harika! Ben de azimliyim. Yorumlarda yapılan güzel tavsiyeleri bir bir not aldım. Önerilen site adreslerini de inceliyorum. Başaracağım inşallah!
Silbeğendim,görüntüsü çok havalı ;
YanıtlaSilben de çoğunlukla ekmeğimi kendim yapıyorum,önceleri hazır ekmek unları alıyordum,şimdi ne unu istiyorsam onunla yapıyorum.
40 fırınekmek en çok kullandığım site,hatta onun sayesinde elim alıştı,kafama göre takılır duruma geldim.
unlu mamüllere yaş bişeyleri eklerken,malzemeyi çok az unda karıştırıp koyunca daha homojen oluyor sonuç.bol lezzetler.
söylemeden geçemeyeceğim şu ekmek meselesi yaptıkça elin alışıyor,bi güzelleşiyor ki sonra:)
çok sevgiler
Dedim ya, benim sevgili okurlarım çok becerikli diye:) Evet, yaptıkça beceri artacak gibi görünüyor. O siteyi not aldım. Teşekkürler..
Silhttp://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ek%C5%9Fi%20Maya
YanıtlaSilBu adreste ekşi maya tecrübelerimi paylaştım.
http://elifinterazisi.blogspot.com/search/label/Ekmekler
YanıtlaSilburada da ekmeklerimi paylaştım umarım yardımcı olmuşumdur.
Hemen bakıyorum ve sık kullanılanlara ekliyorum sevgili Elif. Teşekkürler.
SilBen mayalı ekmek yiyemediğim için ekmeğimi evde kabartma tozuyla kek gibi yapıyorum :((
YanıtlaSilSadece ekşi mayalı olanlar dokunmuyor. Evde ekmek yapmak çok güzel bencede. Maya yiyebiliyor olsam mutlaka evde yapmak isterdim onuda. Elif yukarıda bahsetmiş, o bu işin uzmanı gerçekten. Mutfakla aram iyi olmadığı için yardımım dokunmayacak ama senin ekmek bence 10 üzerinden 10 gibi görünüyor. mis gibi de kokmuştur fırından çıkınca. Afiyetler olsun begonvilli ev sakinlerine... :)
Sevgiler...
Eğer maya yoğun olursa bana da dokunuyor. Fazla asit üretiyor midem. Elif'in dediği gibi maya miktarını azaltıp mayalanma süresini uzun tutmayı düşünüyorum. Benim ekmek görüntüde iyi ama o kadar da iyi olmadı. Mis gibi maya koktu:)) Yine de yüreklendirici yorum için teşekkürler Heyyfi'cim.
SilMaya kokusu beni de çok rahatsız ediyor. Bu nedenle ben hep verilen maya ölçülerinden kısıyorum. Bir de fırının içine su tası koyuyorum. İşe yarıyor, ekmeği nemlendiriyor.
YanıtlaSilYapa yapa:)
Umudunu kırma...
Ellerine sağlık.
Teşekkür ederim. İyice heveslendim. Mükemmele ulaşana dek devam:))
SilBi de hazır maya da olsa çok bekletmek gerekiyor, o zaman süngerimsi yapı daha iyi oluyor.
YanıtlaSilTecrübeli anne
Ohom..
Biraz acele etmiş olabilirim. Bunlar hep not ediliyor:)
SilKendiniz yaptıktan sonra nasıl olursa olsun hazırlardan bin kat daha sağlıklıdır :)
YanıtlaSilÖyle olduğunu sanıyorum. Zamanla deneyim de kazanılır. O halde denemeye devam!
Sil♥ mmm, delicious! xxx Riitta
YanıtlaSilThank you dear:)
Sil