25 Ağustos 2013 Pazar

Kitap / Açlık Oyunları - Suzanne Collıns

Orijinal adı ile The Hunger Games  Suzanne Collins tarafından yazılmış. 2008'de yayımlandığı zaman büyük ses getirmiş. Ben bu kitabı okumakta  oldukça geç kaldım; çünkü best seller olayına  ön yargılı bakıyordum.
Aslında  gençlik romanı diye lanse edilse de her yaştan okurun ilgisini çekebilecek bir kurgu roman.
Uzak ve zamanı belirsiz bir gelecekte, Kuzey Amerika'da bir yerlerde, Capitol adlı merkezi yerleşim birimi tarafından köleleştirilmiş 12 yerleşim bölgesinden biri olan Panem'de yaşayan Katniss Everdeen'ın ağzından anlatılıyor.
The Hunger Games yani Açlık Oyunları, her yıl Capitol'ün gücünü halka anlatmak için  ülkenin 12 köleleştirilmiş bölgesinden seçilen, birer kız ve  erkekten oluşan, yaşları 12-18  arasında değişen gençlerin, özel olarak hazırlanmış vahşi bir  bölgede tek kişi kalana dek  ölümüne hayatta kalma  mücadelesini  gösteren bir  televizyon yapımı.
Romanı bitirdiğim günün akşamı  filmini de izledim ve çok başarılı buldum.

Açlık Oyunları (film) - Vikipedi


''Roman İşte! Müthiş kurgusu ile etkileyici olsa da sonuçta roman'' diye düşünebilirsiniz ama bendeki etkisi biraz farklı oldu. Bu kitap tam anlamı ile kapitalizmin insanları nerelere  kadar götürebildiğinin  bir  göstergesi. Hala okumamış olanlar, okudukları zaman  ne demek istediğimi gayet net  anlayacaklardır. Çünkü  dünyada olup bitenlere baktığımız zaman, özünde  kitapta anlatılanlardan pek de farklı olmayan ''var olma oyunları'' nın  kapitalizmin temeli olduğunu görebiliriz. Bir yanda olanakları sınırsız varsıllar ve diğer yanda onların bu yaşamını  sürdürmeleri için, bir lokma yiyecek karşılığı  canları pahasına bitmez tükenmez  mücadeleler  vermek zorunda bırakılan başka insanlar..  Üstelik adaletle ilgisi olmayan cezalandırma  sistemlerinin  korkunç boyutlardaki uygulamaları  ile  bu insanlara hiç bir direnme hakkının tanınmıyor.. Daha  fazla söz edip zamanınızı almak yerine,  kitabı okumaya bir an önce başlamanızı öneriyorum.
Şu an serinin ikinci kitabı olan ''Ateşi Yakalamak'' adlı  romanı okuyorum. Aynı başarılı kurgu ve anlatım, temposunu düşürmeden devam ediyor.

13 yorum:

  1. Kitabı da çekilen filmini de çok merak ediyorum ne zamandır...
    Paylaşımınızdan sonra daha da heves duydum okumak ve izlemek için.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gibi''keşke daha önce okusaydım'' diyeceksin. Sevgiler, selamlar..

      Sil
  2. İlk kitabı bitirdikten sonra ben de ara vermeden diğerlerini bir solukta okudum .
    Çok sürükleyici . Kapitalizmle ilgili yorumuna katılıyorum . Paylaşımın için teşekkürler .
    Mutlu pazarlar , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alaycı Kuş adlı üçüncü kitap da var. Size de mutlu pazarlar.

      Sil
  3. Bazen diyorum ki
    Şu ömre kaç kitap sığacak ki ??
    Yani hepsine yetişememe acı

    İyi keyifler diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ben de söylerim hep. Sığdırabildiğimiz kadar...

      Sil
  4. Geçen yaz okumuştum,yine anımsattınız.Güzel kitaplar,Filmini daha da güzel bulmuştum,Sonuçta sevgi kazanmıştı,Görsellik anlamında çok ilginç bulmuştum.Sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitabını daha etkileyici buldum. Filmde iç sesler ve bazı detaylar yoktu. Belki dizi olsaydı daha iyi olabilirdi.

      Sil
  5. Henüz okumadım ama merakta ediyorum ne zamandır...
    En kısa sürede okumayı ümit ediyorum...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ben de bu kitabı okuyordum. Bloğunuzda gezinirken hoş bir tesadüf oldu. Ben de kitabı bitirip filmini izlemek için can atıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi de çok güzel. Yine de kitap daha etkileyici geldi bana nedense.

      Sil
    2. Ben okuduğum kitaplardan daha çok etkileniyorum filmindense sanırım kend hayalimizde yaşattığımız o kahramanlar filmi ile örtüşmüyor bu yüzden.

      Sil
    3. Aslında oyuncu seçimleri harika olmuş. Bence sinema filmi bu kitabı anlatmaya yetmemiş. Büyük bütçeli bir dizi daha güzel olabilirdi.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.