30 Mart 2013 Cumartesi

Saksıda Ananas Yetiştirme

Bir yabancı sitede görünce gözlerim parladı! Meğer bu enfes meyve saksıda yetiştirilebiliyormuş..
http://www.rickswoodshopcreations.com/pineapple/pineapple.htm  burada adım adım anlatılmış.
Keşke deneyip sonuç aldıktan sonra paylaşabilseydim ama bunun için en az 24 ay, hatta 36 ay beklememiz gerekiyormuş:((  Evet biliyorum, bu oldukça uzun bir süre ama değer bence. Ne de olsa biz ıslak pamuklar üzerinde  fasulye çimlendirip bebek fasulyelerin büyüyüşünü hayranlıkla seyreden bir çocukluk yaşamış kuşaktanız. Bir de  saksıda ananas yetiştirebilirsek iki yıl boyunca beklediğimizi  o an unuturuz, öyle değil mi? Neyse fazla uzatmadan saksıda nasıl ananas yetiştirebileceğimizi özetliyeyim;

Bu sitede iki ananasla denemeniz öneriliyor, biri çürürse diğeri yedek olsun diye.

Olgun, sarıya yakın renkli, taç yaprakları yeşil olan iki ananas seçilecek ve  yaprak  kümesi avuç içine alınıp burkularak meyveden dikkatlice ayrılacak. (resimde görüldüğü gibi ) Bu işlemi keserek yapanlar da varmış. Alttaki fazla yapraklar sanırım elle kopartılıyor.


Meyveden ayrılan fide adayı yeşil taç yapraklar bir iki gün kuru bir yerde bekletilecekmiş.
Daha sonra da içinde bir miktar su olan iki cam kaba daldırılıp iki üç günde bir suyun değiştirilmesi gerekiyormuş.

Bir süre sonra saçaklanıyorlarmış.
 
 
Yani şöyle olacaklar 
 
 
Artık saksılara dikilme zamanları. Tercihen iki toprak saksının dibine bir miktar mozaik ya da çakıl taşı konulacak. Sonra perlitle karıştırılmış kaktüs toprağı doldurulup ananas fideleri dikilecek.
 



Şimdi gelelim asıl püf noktalarına; yani saksıları nerede, hangi koşullarda bulundurmalıyız? Su ve ışık ihtiyacı nedir?
 
Pencere önü öneriliyor. Toprak ne çok kuru ne de çok ıslak olmalıymış. Elinizle kontrol edip hafif nemli  olacak miktarda ve sıklıkta  sulayın diye not düşülmüş. Bitki gelişmeye başladıkça haftada bir kez sulamak yeterliymiş.
Ananasımız altı ile sekiz haftada  güçlü kökler veriyormuş.  Yaklaşık iki ay sonra yeni bir bitki olarak gelişiyormuş. Bitkinin büyümesi durursa saksı dışına alıp köklerde çürüme olup olmadığına bakmanız tavsiye ediliyor.
 
En az 6 saat aydınlık istiyormuş. Soğuk günlerde içerde tutmak, maksimum güneş ışığı için cam önünde tutmak  gerekiyormuş. yaz aylarında saksıyı bahçeye önce yarı gölge bir yere , sonra da güneş yanığı olmayacak şekilde  bol ışık alacağı bir yere koymak gerekiyormuş. Ayrıca büyümesine bağlı olarak saksı değişimi yapılmalıymış.
 
 Bu uzun süreci başarı ile tamamlayıp ananas yetiştirebilir miyim bilemiyorum ama pazarda çok güzel ananasların bulunduğu şu günlerde denemek istiyorum.
 
Son olarak bir de şu sayfaya göz atın, burada bir de videolu anlatım var. Yalnız videonun sonunda ananası topraktan çıkarması çok saçma!
 

9 yorum:

  1. Bu ilginç, eğer başarılı olursa paylaşın lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşırım paylaşmasına da o kadar uzun süre sonra ne olur bilemiyorum.

      Sil
  2. Çok ilginçç! Ben de yapmak istedim ama 2-3 yıl beklemeye sabredebileceğimden emin değilim. Sabretsem bile kaktüslerimi bile çürütmüş biri olarak ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum.. Ama merakla bekliyorum ananasın gelişim süreci yazılarını..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yapın. Bu tür denemeler dostlarla yapılırsa daha da hoş bir takip süreci olacaktır. Zaten saksıdaki duruşu ve gelişimini izleyebilmek için deneyeceğiz; yoksa iki yıl sonra oluşacak meyve sembolik bir şey

      Sil
  3. Daha önce denemiştim ancak çürümüştü,sizin yazınızı okuyunca bende yeniden denemek istiyorum, bakalım bu defa olacak mı? Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Bekçi, hangi aşamada çürüdü? Sizce neden çürümüş olabilir? Paylaşırsanız sevinirim. Tekrar denerseniz mutlaka bizlere de anlatın. Başarılar:)

      Sil
    2. Ben suda çimlendirmeden toprağa dikmiştim sanırım ondan olmadı.Seve seve paylaşırım yeter ki olsun.Sevgiyle.

      Sil
    3. Sağolun. Hadi bakalım, iyi şanslar:))

      Sil
  4. Hımm bunu bende denedim ama olmadı, dur bidaa deniyim, heveslendim.

    Eline sağlık.
    Hevesli anne

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.