18 Ocak 2013 Cuma

Dikkat! Kedilerde Görülen Salgın Hastalık Tehlikeli Boyutlarda!!!



Sevgili Dostlar,
İki gündür çevremdeki kedilerle ilgili yaşadıklarımı sizlerle  paylaşıyorum. Amacım, elimden geldiğince sizlerin çevrenizdeki kedileri koruyabilmek.. En azından  böyle bir durumla karşılaşırsanız evinizdeki canları uzak tutun ve  sonuçlarını bilin istiyorum.

Daha önce yazdıklarımı okumayanlar için kısaca özetliyorum;
İki gün kadar önce kapımın önünde ve bahçemde baktığım onlarca kedi birdenbire durgunlaştı, mama yemez oldular. Bazıları da onlara hazırladığım kedi evlerinden çıkmadılar. Bana çok alışık olan tekirlerden birini yakalayıp veterinere götürdüm. Fotoğrafta gördüğünüz siyah beyaz uzun tüylü ise  hasta haliyle kaçtı ve yakalanmadı, bir depoya sığındı. Sabah erkenden yardımcımla ve komşumla büyük çabalarla onu da yakalayıp  kliniğe götürdük. Bu ikisi tedaviye alındı ama yaşam savaşını kazanabilecekler mi belli değil. Öte yandan gece  gelip  yuvada yatan  tekirlerden biri daha bu sabah çok hasta olarak uzaklaştı. Sanırım ölmek üzere.  Az önce yakınlarımızda bir kedi daha ölmüş. Kısacası dostlar, ölüm etrafta kol geziyor.  Moralim son derece bozuk. Aşısı olmayan tüm hayvanlar hastalıktan kırılıyor. Tahmin edeceğiniz gibi ben  tüm bu hayvanların aşısını yaptıracak durumda değilim. Ancak elimden geldiğince  kaliteli mamalarla besledim bu güne dek. Bir de çok soğuk günlerde onlara korunaklı yuvalar hazırladım.

Şimdi veterinerimle uzun bir telefon görüşmesi yaptım. Evdeki aşılı kedileri dışarı bırakmamamı, aşının büyük ölçüde korusa da her hastalığa etkili olamayacağını anlattı. Zaten  virüsler  sürekli mutasyon geçirerek  dirençli hale geliyormuş. Bir de etrafta dolaşan hasta hayvanların  çişleri kakaları  hatta solunum yolu ile bıraktıkları  mikroplar var. Biz olabildiğince  etrafı çamaşır suları ile  dezenfekte ettik. Mama ve su kaplarını steril hale getirdik. Hasta hayvanların barındığı  yuvaları, içinde bulunan minderleri, havluları  attık.  Temiz ve kuru yerlere mama ve su bıraktık. Elimizden  ancak bunlar geliyor..  Aldığım bilgilere göre komşu kasabalarda ve başka kentlerde de bu tür salgınlar varmış. Veterinerler birbirlerini uyarıyormuş.  Ben de yaşadıklarımı  aktararak sizleri uyarmak istedim. Evlerinizdeki kedileri dışarı bırakmayın. Benimkiler şu an  kapının önünde bekleyip adeta ağlıyorlar ama dışarı bırakmıyorum. Allah bu kedicikleri bizlere bağışlasın ve hepimizin yardımcısı olsun!!!

Konu ile ilgili araştırma yaptım ve bu  sayfaya rastladım. Anlatılanlar birebir bizim  yaşadıklarımıza benziyor.
http://www.sokakkedisi.net/asilar.asp

Not:Değerli arkadaşımız Evren Konakçı'nın yorumu çok güzel bilgiler içeriyor. Yararlanmanız amacı ile buraya kopyalıyor, kendisine teşekkür ediyorum.

''Merhaba, geçmiş olsun.Aynı sorun İzmir'de de var. Biz de ani ölümler yaşadık. Bu geçen sene de oldu.Biz kedilerin suyuna bazen insanlar içinde kullanılan assist ilacı kullanıyoruz. Sularına koyuyoruz.Veterinerde önerdi. Balgam söküyor. Bazende hafif kırgınlıkları olanlara 500 lük kapsül alfasilin veriyoruz. Kapsülün içindeki tozu az suyla karıştırıp veriyoruz, Şırınga ile ağızdan. Bazı kediler direniş gösteriyor ama iki kişi yardımı ile biri kediyi kalın bir örtü ile sarıp bir enseden tutup ağızdan veriyoruz. Olumlu sonuç aldık. İyileşme oluyor. Burun akıntısı varsa 12 saatte bir verin akıntı kesiliyor. İnsanlara geçen bir virüs olmadı Acaba bu yeni salgının böyle tehlikesi var mı duydunuz mu?''







13 yorum:

  1. İnşallah hastalığı yenebilirler, çok üzüldüm.
    Uyarınız için teşekkür ederim. Biz bazen çok fırtınalı ya da yağmurlu havalarda iki tekir minik kediyi tuvalete alıyoruz ama çok dikkatli olmak gerek demek. Biz ne de olsa evdekiler aşılı diye daha bir rahat davranıyorduk.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşısızların hiç şansı yok:(( Evdekileri de korumak gerekiyor.

      Sil
  2. Şimdi veterinerimizi aradım. İzmir 'de salgınmış gerçekten de. Ben yalnız Güzelbahçe'de var sanıyordum başka ilçelerde de görülmüş. Bizimkiler aşılı ama ben yine de dışarı bırakmıyorum hatta şimdi Tagaddiyle kavga ediyoruz. Çıkmak istiyor ben bırakmıyorum .
    Allah hepimizin yardımcısı olsun !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili komşum, çok çabuk yayılan bir virüs bu. Biz de evdekilerle kavga halindeyiz. Kapının önünden ayrılmıyorlar. Aklım sabah hasta hasta adeta sürünürcesine uzaklaşan kedide:(

      Sil
  3. Merhaba, geçmiş olsun.Aynı sorun İzmir'de de var. Biz de ani ölümler yaşadık. Bu geçen sene de oldu.Biz kedilerin suyuna bazen insanlar içinde kullanılan assist ilacı kullanıyoruz. Sularına koyuyoruz.Veterinerde önerdi. Balgam söküyor. Bazende hafif kırgınlıkları olanlara 500 lük kapsül alfasilin veriyoruz. Kapsülün içindeki tozu az suyla karıştırıp veriyoruz, Şırınga ile ağızdan. Bazı kediler direniş gösteriyor ama iki kişi yardımı ile biri kediyi kalın bir örtü ile sarıp bir enseden tutup ağızdan veriyoruz. Olumlu sonuç aldık. İyileşme oluyor. Burun akıntısı varsa 12 saatte bir verin akıntı kesiliyor. İnsanlara geçen bir virüs olmadı Acaba bu yeni salgının böyle tehlikesi var mı duydunuz mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok faydalı yorumunuzu yazıya dahil edeceğim ki herkes yararlansın. Önerdiğiniz ilaçları da alıp uygulamağa çalışacağım. İnsanlar için hiç bir tehlike söz konusu değil dedi veteriner.

      Sil
  4. Hay Allahım, Allah yardımcısı olsun, tüm hayvanların ve hayvanseverlerin, yarabbim ne zor bir durummuş! Çok üzüldüm.

    YanıtlaSil
  5. nedır bu canların cektıgı
    aclık
    sussuzluk
    soguk
    sıcak
    ıskenceler..
    ve sımdı de hastalık

    bazen gercekten
    ısyanımı engelleyemıyorum


    dılerım cabucak gecer bu musıbette.

    YanıtlaSil
  6. Hastalığın geçmesini ve tüm kedilere acil şifalar diliyorum.Ayvalık'ta şükür böyle bir salgın yok.
    Bahçedeki kedilerin keyfi yerinde.

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun, yazık. İnsanın içi sızlıyor.

    YanıtlaSil
  8. :(((çok üzüldümm şimdilik çevremdeki patilerde bir sıkıntı yok BADEM zaten tamamen evde.
    yarın bende bir veterinerimizi arayıp sorayım bir sıkıntı varmı buralarda, onun yakınında bir hayvansever minik bir poşet kulübede özgür patilere bakıp yardımcı oluyor .
    offf yaa anlıların hayatlarına ne zaman gerçek değerleri verilecek:((

    yazını paylaşacağım çok teşekkürler canım geçmiş olsun tekrar.

    YanıtlaSil
  9. Sizlerin çevresinde böyle bir salgının olmaması çok sevindirici. Yine de dikkatli olun arkadaşlar! Durgunlaşan , mamaya ilgi göstermeyen kedi görürseniz mutlaka veterinere götürün.

    YanıtlaSil
  10. Ben de çevremdeki kediler için tedirgin oldum şimdi. Daha dikkatle gözlemleyeceğim.Zira içeride 2 dışarıda 1 kedi bakıyorum. Uyarılarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.