23 Ocak 2012 Pazartesi

Bizim Neden Yeşil ve Ekolojik Kentlerimiz Olmasın?

Bu soruyu yıllardır kendime ve çevremdekilere sorarım.. 

Dışarıdaki olumlu örneklere rastlayınca, imrenerek hatta kıskanarak, bizdeki karşıt örnekleri görünce de üzülerek, kızarak, öfkelenerek sorarım: ''Bizde neden yeşil korunmuyor, ekolojik denge kaygısı taşınmıyor?'' diye.. Kent yaşamı demek illa ki kimyasal, görsel, işitsel  hatta duygusal kirlilik anlamına mı geliyor? Değil elbette, koca koca kentler kurup akıllıca önlemlerle yeşili ve ekolojik dengeyi koruyan ülkeler olduğuna göre, bizde neden olmasın?  Teknoloji  hızla gelişirken beraberinde  getirdiği doğal dengeyi alt üst etmesi sorunu belki tamamen önlenemez ama en az düzeyde tutulup, sağaltıcı  yaşam biçimleri ile dengenin korunması sağlanamaz mı?

''Kent Planlamada ;Yeşil ve Ekolojik Teknolojiler'' (Green and Ecological Technologies for Urban Planning: Creating Smart Cities)   adlı bir kitap  yayımlanmış.
Bu kitap, IGI Global tarafından basıldı. Editörlüğünü Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Dr. Özge Yalçıner Ercoşkun’un üstlendiği kitap, hızla büyüyen ve tüketim mekanı olan kentlerde sürdürülebilirlik ve eko-teknolojik çözüm konularını içeriyor.
Akıllı kent planlamasında eko-teknolojilerin, yeni kavram ve eğilimlerin tartışıldığı bu kitapta, ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’, ‘Akıllı Kentler’, ‘Enerji Verimliliği’, ‘Kentsel Ulaşım’, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’, ‘Belediyeler ve Sürdürülebilir Topluluklar’ olmak üzere 6 ana başlık bulunuyor.

 Ne büyük bir emek ve duyarlılık söz konusu. Ancak, bu  öngörüler, bilimsel araştırmalara dayalı ve yol gösterici fikirler kitaplarda kalacak, yaşama geçirilmeyecekse  ne anlamı var.... Kitapta anlatılanları  yaşama geçirecek olanlar ise yukarıdan aşağıya tüm ülke halkı. Yani  kanun yapıcılar, uygulayıcılar, yatırımcılar, yerel yönetimler ve bizzat sade vatandaş.. Çok iyi bir devlet politikası, yürekten isteme ve durumu hayat memat meselesi olarak algılama bilinci  gerekiyor bana göre.

Madem şu günlerde seyahat şansım yok,  oturduğum yerden farklı yerleri tanımaya çalışayım derken şu videoya rastladım: Canada'dan, Oakville kentinden görüntüler.. Gerçi orası sosyal ve kültürel düzeyi yüksek, zengin bir bölgeye ait bir kentmiş ama  ekonomik olanaksızlıklar, bir yeri rezil etme, kaynakları  yok etme, kirletme, var olanı korumama hakkını vermez insanlara. Biz de kendi imkanlarımızca çevre bilinci geliştirmeliyiz.  İşte o zaman  çocuklarımız ileride  böyle kentlerde yaşayabilirler.


 Evet, bizde neden olmasın?
Bu sorunun yanıtı insanda... Yani insanların  yaşam tarzında; çevreyi sahiplenme ve koruma bilincinde. Bilinç eksikliği  önlem eksikliğini, kötü alışkanlıkları, kirletme, yok etme, biklinçsizce tüketme davranışlarını da getiriyor. Peki bu işin sonu nereye varacak? Bizden sonrakilere  karşı sorumlu değil miyiz?

8 yorum:

  1. Yılın neredeyse tamamında güneşin eksik olmadığı,sahil şeridinin ve dağlık yerlerinin efil efil estiği Ege Bölgesi'nde dahi güneş enerjisinden ,rüzgardan yararlanamıyoruz ki...Dışa bağımlı enerji kaynakları,dünyanın en pahalı petrolü ve elektriği ile halkımız yoksulluğu ile başa çıkmaya çalışıyor. Burnumuzun dibindeki termal kaynakları kullanmamız engelleniyor. Sonuç... ortada işte;nefes alamıyoruz :( İyi haftalar komşucuğum !

    YanıtlaSil
  2. Size katılıyorum. Kaynaklarımız yeterli ama yeterince değerlendirmiyoruz.

    Size de güzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Sonuna kadar katılıyorum ama ağaç hışırtısından bile rahatsız olup kestirenlerle bu ne kadar olur bilemiyorum.

    Endişeli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  4. Çok afedersin begonvilcim ama... bizim milletimizdeki bu -artık cahillik kelimesi bile yetmediği için- vahşilik, aç gözlülük ve doyumsuzluk varken; biz böyle manzaraları, milletin memleketlerinden videolarda, filmlerde görmeye mahkumuz.
    Çok uzun yaşayıp da, o yine filmlerde gördüğümüz robot savaşlarını falan yaşayacağım diye aklım gidiyor.
    Hani böyle derinlemesine düşünmeye başladığımda, sinirim bozuluyor, delirecek gibi hissediyorum kendimi.
    Einstein'ın kulaklara küpelik bir sözü vardı, her şeyi mis gibi açıklayan...
    Nasıldı?
    ''İki şey sonsuzdur: evren ve insanlığın ahmaklığı. Aslında, ilkinden o kadar emin değilim.''

    YanıtlaSil
  5. Kitabımın tanıtımına yer verdiğiniz için teşekkürler! Akademik çalışmalarımın yanısıra kentlerde sürdürülebilir yaşam, permakültür ve gönüllülük konularında da uğraş vermekteyim. Karamsar olmadan, küçük adımlarla, çevrenizde,mahallenizde, dernekte veya kent konseyinde farkındalık çalışmaları yaparak kente katılıp çok şey katacağınızdan eminim. Güneşimiz, rüzgarımız bol olsun! Sevgiler, Özge

    YanıtlaSil
  6. Başarılarınızın devamını diliyorum. Antalya'ya yolunuz düşerse sizinle mutlaka tanışmak isterim. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  7. Antalyaya gittiğimde ben de sizinle tanışmak isterim. Ayrıca bloğunuzu güncellediğinizde haberim olursa takip etmek isterim. Saygılarımla, Özce ercoşkun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu olurum. Blog sayfama hemen her gün farklı içeriklerde bir yazı ekliyorum. İçerikler sayfanın sağındaki etiketler bölümünde görülmektedir. Ayrıca iletişim adresim: begonvilliev@gmail.com
      twitter adresim:
      https://twitter.com/#!/begonvilliev
      Benden de saygılar.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.