28 Ekim 2010 Perşembe

Begonvilli Ev Halleri

Yağışlı  ve  nemli  bir  Antalya,  biraz  hüzünlü,  biraz melankolik  yapıyor  insanı. Üşütmeyen  hoş  bir  serinlikte yürümek  istiyorsunuz ama  aniden bastırıveren  yağmurla bir  anda  sırılsıklam oluyorsunuz .

Parklarda  ve  yollarda  hazan  yaprakları  uçuşuyor.

Yarın  ulusal  bayramımız. Bayrağımızı  asacağız  yağmur  izin  verirse..Ulusu işgal altındaki o zor günlerden kurtarıp, yeni  bir rejim kurmakla  kalmayan, devrimleri  ile pek  çok  haklara  kavuşturan Atatürk'e  başta olmak üzere, silah  arkadaşlarına,  ve emeği  geçen  herkese  sonsuz  minnet ve  saygı....Acaba  onlara layık  olabiliyor  muyuz?



Herakleıtos  okuyorum. Kırık Taşlar, İyonyalı Filozof Herakletos'un büyük yapıtından günümüze  kalabilmiş az  sayıdaki  parçaların  sadeleştirilmiş  hali. Şiir  desem  şiir  değil  ama düz yazı gibi de değil. Bilgece  sözler  içime  işliyor  her  okuyuşumda. Yani  bir  defada  okunup  tüketilecek  türden değil kitaptakiler...Defalarca  okuyup sözlerin  derinliğini  algılıyorum..
Bir  bölüm  seçip  aktaramıyorum burada,  çünkü hepsi  birbiri  ile  ilintili  okuduklarımın..

Balkonumuzda  bir  telaş  var  kendince..Sessiz  ama etkileyici  bir  devinim. Her sabah  koşup  bakıyorum; kasımpatıların  tomurcukları  patladı  patlayacak.  Geçen  yıl  parkta, sökülüp  çöpe  atılmak  üzere torbalara  konmuşlardı,  bu  sonbaharda  benim  balkonumu  şenlendiriyorlar.


Semt  pazarımızın  tadını çıkaramadık  bu  hafta. Yağmur  başladı, acele  ile  bir  şeyler  alıp dönmek zorunda kaldım.


Pazardan  menengiç  aldım. Faydaları saymakla  bitmiyor. Gripal enfeksiyonlarda  ve solunum  yolu ile  ilgili  sorunlarda  rahatlatıcı, direnci artıran bir içecek. Ben  tadını  da  seviyorum. Bildiğimden  değil  ama iyi  olabilir  diye  bal  ve  süt  ekledim, çok güzel oldu.  Türk kahvesi  gibi kısık ateşte hazırlanıyor.  Geçen kış kavanozda püre  haline  getirilmişini  hazır  olarak  alıp kahve  gibi  tüketmiştik. Bu  yıl   taneli  olarak  aldım,  biraz  kavurdum  ve kahve öğütme  makinemde gayet  güzel  oldu.
Bunlar  da zeytinlerimiz. Antalyalı olup da ev yapımı zeytinsiz kahvaltı  yapmak  olmaz. Tek  tek  çizilerek suda bekletilecek, gün aşırı  suyu  değiştirilecek. Tatlanınca da 1kg için 50 gr kaya tuzu eklenmiş tuzlu su hazırlayıp zeytinlerimizi tuzlu  suya koyacağız. Hepsi bu kadar.


Minik  kış  gelmeden traşını  oldu,  utanıyor oğluşum.  Jane  de  her  zamanki  şımarık  pozlarını  veriyor  kamerayı görünce.



''Yine  mi  mor? ''  diyeceksiniz. Daha  önce  ördüğüm motifli battaniyemin  kalan  yünlerine  biraz  ilave  aldım, bir  tane  de  zig zag  desenli  battaniye  öreyim dedim. Henüz  bitmedi ama  nasıl  bir  şey  olacağı  belli  oluyor. Bence çok  şık:)




14 yorum:

  1. Ne güzel fotoğraflar, ne güzel yazı...

    Mutlu günler...

    YanıtlaSil
  2. TÜM ULUSUMUZUN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMINI,ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ EN KIYMETLİ MİRAS OLARAK KABUL EDİP,İÇTENLİKLE KUTLUYORUM.
    SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
  3. Ya ben bu kediye hasta oluyorum! Ayrıca zeytinler mükemmel görünüyor, canı çekiyo insanın :)

    YanıtlaSil
  4. kasımpatı sardunya yanyana, çiçeksizken bile harikalar. güzel bakıyorsunuz belli. diğer herşey de çok güzel, özellikle Minik le Jane :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel kareler bunlar ablacım, kedi köpek ikilisine ve özellikle jane nin şımarık pozuna hayran kaldım :)))

    YanıtlaSil
  6. Anlamlı bir günü yaşamak, kitabın dostluğunu hissederek şans verilen ikinci yaşamın teşekkürlerini sunacağı günü beklemek. Menengiçle sağlığın arkadaşlığı, mucize zeytin, can dostlar ve üretilen güzellikler. Yaşamak ne kadar güzel.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Kontras, herkesin yaşamında olabilecek küçücük güzellikler işte.. Onları görüp dolu dolu yaşamak gerekiyor. Sze de mutlu günler.

    Çok teşekkür ederim agzıbozukdüşmanı, ulusumuza kutlu olsun. Umarım binbir emek ve fedakarlıkla kazanılan değerlerin bekçisi olmayı başarabiliriz.

    Springoss, ben jane'i bir bayram sabahı kapımın önünde ölmek üzereyken bulmuştum. Evde köpeğim olduğu için de ne yapacağımı bilememiştim. Tedavisini yaptırdım ama sokağa bırakmaya kıyamadım. Allahtan minik de onunla anlaştı. Şimdi çok seviyoruz onu ve tabii ki Minik'i de.

    Çok teşekkürler Verago. siz de yaşamın renklerini farkedebilen birisiniz. İyi ki tanıdım sizi.

    Sevgili Ekşimsi Erik, bazen diyorum ki; bu kedi olamaz, kedi kılığına girmiş bir insan:)

    Canım Sarkaç, Tüm güzellikler sizinle de olsun. Sevgiler selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
  8. tüm türkiyenin cumhuriyet bayramı kutlu olsun nice bayramlara hep beraber ulusca elele sevgiler arkadaşım

    YanıtlaSil
  9. çocukluğumda evimizin bahcesinde bir suru renk renk kasımpatları vardı ve çokk guzeldi şimdi ise bir apartman katında sadece çiçekçide goruyorum çok özluyorum o gunler

    YanıtlaSil
  10. Sevgili örenanne, ne yazık ki kentleşme sürecini doğru düzgün yaşayamadık. apartmanları yaparken nefes almamıza yarayacak yeşil alanlara yer ayırmadık. Keşke yeteri kadar bahçe bırakılsaydı da hiç olmazsa her daire başına bir kaç metrekare çiçeklik ya da ağaç alanı düşseydi. Ya da bazı Avrupa kentlerinde olduğu gibi kiralık hobi bahçeleri olsaydı, hafta sonlarında gidip çiçek falan yetiştirebileceğimiz. Ucuza kiralanan bu yerlerde küçük bir kulübe, bir çardak vs olabilir, piknik ihtiyacı da giderilirdi. Hem kenti güzelleştirir hem de bahçe özlemi çeken insanlara ilaç gibi gelirdi.

    Sizin de bayramınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  11. Minik harika görünüyorsun oğlum utanma :)Jane o ne poz bakayım öyle,fotomodeller halt etsin yanında senin...Mor battaniye harika olacak iyi günlerde kullanılsın :)Sevgili Begonvilli Ev sakinlerinin Cumhuriyet Bayramını kutlarım.

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkürler colette. Sizin de bayramınız kutlu olsun. Minik ve Jane sizlere selamlarını gönderdiler:)

    YanıtlaSil
  13. Bizim de Turkiye'de, gidip te uzun aylar kalabilme hayallerini kurdugumuz bir begonvilli evimiz var.Hakkinizda yazdiklarinizi okudum da imrendim, ne kadar guzel bir yasam olmali sessiz, sakin ve sevdiklerinizle birlikte.
    Saglicakla kalin, sevgiler...

    Asuman

    YanıtlaSil
  14. Umarım gerçekleşir ARNAVUTcigeri. Antalya'dan selamlar.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.