16 Ağustos 2010 Pazartesi

Duygusal Bir Film / American Quılt






Bu  akşam cnbc-e 'de Gişe Filmleri Kuşağı'nda 1995 yapımı  bir  film  var. American Quılt. Yıllar  önce  izlemiştim. Duygusal  bir  kadın filmi. Kızarmış Yeşil Domatesler filmini  anımsatıyor. Başrolde bebek yüzlü Winona Ryder  var.






Anne Bancroft, Ellen Burstyn, Kate Nelligan, Alfre Woodard, Kate Capshaw, Maya Angelou (Bu  benim  çok  sevdiğim  zenci şair  Maya Angelou olmasın?)  ve Lois Smith  gibi  deneyimli  oyuncular  var filmin  kadrosunda.


Master’ını yapmakta olan Finn (Ryder), bir yandan da nişanlısı Sam’le (Dermot Mulroney) evlenmeye hazırlanır. Büyükannesi ile büyük teyzesinin (Burstyn ile Bancroft) evinde, arkadaşlarıyla komşular ona düğün hediyesi olarak bir yorgan yaparken, annesi de (Capshaw) gidip gelir. Bu  yorganda yıllar  öncesinin  anıları,  mutlulukları,  hüzünleri işlenmektedir.


Filmde yapılan  yorgan ise  Amerikan  kültürünün,  özellikle Amish topluluğunun geleneksel  el  işlerinden  biri. Genellikle  aplike,  patchwork  ve  işleme  teknikleri  bir  arada  ya da  ayrı  ayrı  kullanılarak  yapılıyor. Filmi  izlediğim  zaman konusu, oyunculukları  vs   yanı  sıra yorgan  da dikkatimi çekmişti.  Bu  tür   işlere  meraklı  olduğum  için  benzer  desenler aramıştım  belki  yapabilirim  diye  ama bulamamıştım o  yıllarda. Şimdi  yıllar  sonra  filmi  tekrar izleyeceğim.  
Şöyle  bir  araştırınca  aşağıdaki  desenleri  buldum. Aslında  özgün  örtüler  yapmak  için  kendi  deseninizi  çizebilirsiniz. Bu  desenlerden  esinlenerek  farklı çizimler  yapıp  uygulamak  çok  daha  iyi  olur  bence. Keşke  biz  de  filmde olduğu  gibi  imece  usulü  ekip  çalışması  ile  böyle  bir  örtü  yapabilsek.  Şu  an  benim  çevremde böyle  oyalayıcı  çalışmalarla  uğraşacak  birileri  yok. Belki  sizin  vardır.


 
 Bu  kediciği de  kullanabilirsiniz örtünüzde. 

12 yorum:

  1. Kızarmış Yeşil Domatesler filmini çok severim. Umarım ona benzediğini söylediğin bu filmi kaçırmam.

    YanıtlaSil
  2. merhabalaaarrr..filmi izledik bu akşam ve çok beğendik..tavsiyen için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Filmi severek izledim.

    İnsanların geçmişlerini, duygularını yorgana işlemeleri bana bizim ninelerimizin oyalarını ve kilimlerini hatırlattı. Biz bireysel olarak güzel işler yapıyoruz ama birlikte çok daha güzel işler yapmayı başaramıyoruz pek. Ortak çalışmalarda armoniyi oluşturacak bir yönlendiriciye ihtiyaç var, bizde bu eksik galiba.

    Dickens’ın İki Şehrin Hikayesinde Madam Defarge ihtilal öncesinde ve sırasında olan her şeyi örgüsüyle kaydediyordu. Bu bana biraz itici gelmişti, belki Defarge’nin kişiliği ve kayıtlarının niteliği nedeniyle.

    Meave Binchy’nin İtalyanca Aşk’ında ise sevdiğinin ardından giden İngiliz kadın gördüğü her şehri yatak örtüsüne işliyordu. Ne güzel bir anı, hiçbir hediyelik eşya onun yerini tutamaz.

    Filmde evlilik hediyesi olarak hazırlanan yorgana, herkes kendi mutluluklarını simgeleyen resimleri işledi. Böyle bir hediyenin yerini tutabilecek başka bir şey olabilir mi?

    Film, sizin gibi bu güzel işlemeleri yapabilen kişilere de anılarını, umutlarını, mutluluklarını nakışlara dökerek sadece sadece güzel değil yaşayan eserler de üretme ilhamı veriyor.

    YanıtlaSil
  4. Keşke yapabilsek, kolay mıdır acaba Begonvilli Ev ?
    Winona Ryder zaten bu kızı da çok seviyorum :) Kızarmış Yeşil Domatesler filmini izlememiştim; önce ondan başlasam iyi olacak :)

    YanıtlaSil
  5. film güzele ama unutmamak lazımda survior ı da satamayız kı, patchwork e bayılıyorum ama mutlaka evimde de kullanıcağım..

    YanıtlaSil
  6. Kızarmış Yeşil Domatesler filmini ben de çok severim.çok oldu izleyeli ama gala aklimda.tavsiyen için teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. kedicik çok şirinmiş,arşivimde dursun,birgün lazım olur :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba canım, ne yazıkki filmi izleyemedim ama bu tarz işlere bende çok meraklıyımdır gecemi gündüze katarım ve mutlaka onu yaparım.. 1996 yılında ameliyat sonrası 1 ay raporluydum ve çok ayakta kalmamam gerektiğini doktorum tembihlemişti, ben bir hafta sonrasında hemen Ankara'daki şık düğmeden kumaşlar alıp kızlarıma o bir ayda iki tane yatak örtüsünü bitirmiştim.. Şu an iki elimin başparmak ekleminde büyük deformasyonlar oluştu. Nedeni yıllarca yaptığım işleri oyalanarak değilde kendimi hırpalayarak yapmamdı.. Buradakilerde çok güzel ve arkadaşların dediği gibi manevi değeri hiç bir şeyle ölçülemez güzellikte.. Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Ben de izlediğimde yorgana takıalmıştım. Şimdi tekrar takıldım. Keşke bizde böyle işleyebilsek yorganı, örtüleri..

    YanıtlaSil
  10. MERHABA ÖNCELİKLE.. GEÇEN HAFTA tv de izledim wee. bayıldım filme.. hele o elinde çilekle gelen adamın son kısımda tekrar gelemsi ve kızın da '' aaa şimdi öpmek zorunda kalıcam seni'' demesii çook hoştu.. film çok çok kaliteli ve izlemeye değer..

    YanıtlaSil
  11. Burada ilan edildiğinden habersiz izlemişim bende . Ne güzel bir blog burası.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Kitapkolik, ilk fırsatta sitenizi ve yarışmanızı inceleyip bloğumda tanıtımını yapacağım. Toplum olarak kitap okuma alışkanlığımızın yeterince yerleşmediğine hep üzülmüşümdür. Seve seve tanıtımınızı yaparım.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.