Uygulamada olmazsa olmazım, hiç bir tarifi iyice araştırmadan, sonra da kendimce ufak tefek değişiklikler yapmadan pişirmiyor olmam. Bunu özellikle yapmıyorum. Çünkü aynı adı taşıyan bir çok farklı reçete çıkıyor karşımıza. Yılların verdiği deneyimlerime göre en iyiyi bulmak için en mantıklı gelenleri birleştiriyor ya da bir şeyler ekleyip çıkartıyorum. Zaten sonuçtan kesin eminsem, çok güvenilir denenmiş bir tarif ise, örneğin annemin, teyzemin ya da bir arkadaşımın tarifi ise tabii ki aynen yapmaya çalışıyorum. İşte bu tarif de ufak tefek uyarlamalarımla daha dün yapıldı; sıcağı sıcağına paylaşıyorum. Fotoğraf sayısı fazla oldu ama şekil vermede sorun yaşanmaması için adım adım görüntüledim.
Malzemeler:
3 su bardağı un.
Yarım su bardağı buğday nişastası
1 yumurta
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Bir çay kaşığı (silme) kabartma tozu
Vanilya (ben bir kaç damla vanilya özütü kullandım)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı kadar su. (Kontrollü kullanın, yoğurma sırasında hamuru toparlayacak kadar su yeterli)
2 tatlı kaşığı instant maya
Şerbeti İçin: 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su ve bir kaç damla limon suyu.
Not: Şerbet yerine üzerine bal gezdirilmiş sunumlar da var. İki tanesini o şekilde hazırladım. O da güzeldi.
Yapılışı:
Önce şerbetinizi hazırlayın. Bir kaç taşım kaynatıp, limon suyu ekleyin ve ocaktan alın, soğusun.
Hamuru için, tüm malzemeyi iyice yoğurarak elimize yapışmayacak sıkı bir hamur elde etmeliyiz. Üzerini streç filmle kaplayıp sıcak bir yerde 1 saat dinlendiriyoruz. Tekrar iyice yoğurup merdane ile mantı hamuru kalınlığında açıyoruz. 10 cm x 8 cm boyutlarında dikdörtgenler kesiyoruz. Bundan sonrası için aşağıdaki fotoğrafları izlemeniz yeterli. Orta kızgınlıktaki, yani yanacak kadar sıcak olmayan sıvı yağda kızartıyoruz. Kızartma işlemi çok çabuk olduğu için dikkatli olmalı. Bir iki kez çevirmeyi ihmal etmeyin. Kızaran hamurları kağıt havlu üzerine dizerek fazla yağını almakta fayda var. Yağ çekmediğini görmek şaşırtıcı! Fazla soğutmadan şerbete atıp çekmesine yetecek süre tanıyın. Susamla süsleyip sunum yapanlar olmuş ama ben sade halini çok beğendim. Afiyetler olsun!
Yapımı zahmetli bir tatlı ama eminim ki tadının güzelliği verilen emeğe değiyordur.
YanıtlaSilEmin olun göründüğü kadar zor değil. Evet, lezzetine diyecek yok.
Sil