13 Temmuz 2016 Çarşamba

Bahçede Domates Yetiştirme Maceram

Bu yaz domates satın almayacağım. Çünkü başardım:) Küçük sebze bahçemde, kendi ihtiyacımızı karşılayacak miktarda  enfes domatesler yetiştirdim.


Öncelikle söyliyeyim ki, biraz emek isteyen ama son derece zevkli bir iş. Küçük de olsa  bir bahçesi olanlar mutlaka denemeli. Benim gibi hiç deneyimi olmayan acemi bir bahçıvan iseniz, başlangıçtan itibaren araştırmalı, iyi gözlemlemeli, başkalarının deneyimlerinden yararlanmayı bilmelisiniz. İşte bunun için ben de öğrendiklerimi artısı ile, eksisi  ile paylaşmak istedim.

Şimdi gerekli motivasyonu sağlamak için kısaca sebze yetiştirme nedenlerimi açıklayayım:
İlk neden tabii ki taptaze, hormonsuz, kimyasal ilaçsız, lezzetli  gerçek sebzeler  yiyebilmek.  Burada manav ya da pazar olmayışı da diğer nedenim.

 Çevremde sebze meyve yetiştiren aileler var ama bahçelerinde  gördükleri en ufak sorun karşısında önerilen miktarların çok çok üstünde tarım ilacı kullanıyorlar. Komşularıma bunun yanlış olduğunu defalarca  söyledim ama şehirden gelmiş, tarım konusunda hiç bir deneyimi olmayan bu kadının sözleri hiç önemsenmedi. İlk  geldiğim günlerde komşulardan sebze meyve satın alıyordum, artık bundan vazgeçtim.

 Küçük bahçemde kendi ihtiyaçlarımıza yetecek kadar sebze meyve yetiştirme fikri, Pinterest'te bol bol gördüğüm uygulamalara ait fotoğraflarla pekişti. Yetiştiricilerin çoğu  bu işi hobi olarak yapan yabancı  ev hanımlarıydı. Ben de yapabilirim  diye düşündüm. Geçen yıl, bahçe düzenlemede çok yardımını gördüğüm bahçıvanımızın rehberliğinde  biraz domates, patlıcan, biber, fasulye yetiştirmiştik. Onunla da fikir ayrılıklarımız olmadı değil. Örneğin ot öldürücü ilaç kullanmak isteyince ben  karşı çıktım. Sebze ve meyvelere ilaç atma konusunda  komşular kadar olmasa da  o da fazla istekliydi. Ayrıca  sebze meyve, hatta çiçek seçiminde  bana  söz hakkı vermek istemiyordu. Her neyse,  benden iyi bildiği kesin diye fazla karışmadım işlerine. Geçen yıl bahçıvanın  getirdiği hazır fideleri kullandık.  Ancak domatesler kalın kabuklu ve lezzetsiz oldu. Biberler iyiydi.

Bu yıl biraz daha titiz davranıp en lezzetli ürünler için araştırma yaptım.

Öncelikle fidelerimi  iyi cins tohumdan kendim elde etmeliydim.
Garantili tohum satan bir sanal  marketten buraya uygun dört beş tür domates tohumu seçtim.
Viyol ve çimlendirme torfu da satın alıp firmanın web sayfasından yöninergeleri izleme yolu ile garajda tohumları çimlendirdim. Ayrıca paketlerde  nasıl fide elde edileceği yazıyor. Fideler yeteri kadar büyüyünce tüm talimatlara uyarak güneş  gören bir yere,  fideleri diktim. Bu arada ihtiyacımdan fazla fidem olmuştu. Bunları tanıdıklara dağıttım. Dikim işleminden önce toprağın bellenip  çiftlik gübresi ile  zenginleştirilmesi gerekiyor. yaklaşık 12 fidelik alanı nasıl bellediğimi anlatsam gülersiniz halime ama yaptım bir şekilde. Fide aralıkları, sulama talimatları, çapalama işlemlerinin nasıl yapılacağı burada: Domates Yetiştirme

Ayrıca  saksılara da fide diktim.  Ancak saksılarda çok da  iyi sonuç alınmıyor.


Püf noktası: Zirai ilaç kullanmama kararım doğrultusunda, yerli yabancı bir çok  meraklının önerdiği kadife çiçeklerini ve fesleğenleri domateslerin arasına diktim. Bunlar zararlı böcekleri kovuyor.








Ayrıca yabancı  bloglardan  öğrendiğim İngiliz tuzu, yumurta kabuğu uygulamalarını da ihmal etmedim. İngiliz tuzunu,  beş litre suya iki çorba kaşığı olacak şekilde karıştırıp dört beş  haftada bir domates fidelerinin dibine azar azar döktüm. Bazen de yapraklarına püskürttüm. Yumurta kabuklarını biriktirip ezerek fidelerin toprağına  karıştırdım.  Bahçemde en güzel yetişen domatesler : Altın Sırık, Gerçek Pembe Domates,  Akordiyon Domates, İpotek Kaldıran Lifter Domates türleri oldu. Saksı için satın aldığım Red Robin  domatesler bolca meyve verdi ama nedense  sonradan bitki sağlıksız bir görünüm aldı.

Veee, işte sonuç:

















































Önümüzdeki sezona ''ben de denemeliyim''  diyenlere, ''sakın vaz geçmeyin'' derim. Eğer domateslerimin tadına bakma şansınız olsaydı  denemeye değer olduğunu görürdünüz. Tüm dostlara selamlar, sağlıcakla kalın.

28 yorum:

  1. Ellrinize ve emeğinize sağlık.Güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz.Bloğunuzu takip ediyorum.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık ben de saksıya pembe domates çekirdeği koymuştum hadi bakalım şansıma diye bir filiz çıktı ama benim ektiğimden mi kendiliğinden mi çıktı anlamadım bekleyip göreceğim eğer benim ekdiğimdense bir de domates verirse mücevher muamelesi görecek o kesin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkası çok gelsin diyorum. Bir saksı ile başlar, minik bir domates bahçesine dönüşür belki de.

      Sil
  3. Aramıza hoş geldiniz... Kendi yetiştirdiğin sebzeyi yemek, ya da eşe dosta dağıtmak nasıl güzel bir duygu değil mi? Benim kocişin lakabı bu yetiştirdiğini ikram etme merakı yüzünden İkram İkram bey... Yakında size de İkram hanım derler mi acaba? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika! Ben de her fırsatta dağıtıyorum. İkram Bey'e selamlar.

      Sil
  4. Çok güzeller.Kayınpederimin Adanada evinin önünde bahçesi var.Oraya gidip taze taze yemeye bayılıyoruz.Biz de meraklıyız bu işlere.Afiyetle yiyin domateslerinizi

    YanıtlaSil
  5. Ne zaman tadacağız? Şakaydı :))
    Epeyce önce Datça'ya bir avuç dolusu pembe domates tohumu ile gitmiştim. Dağıttıklarım, ürettiklerini de satan Emecik köyünden kimileriydi. Verirken tek koşulum olduğu gibi yetiştirmeleri ricasıydı. Hormonsuz. Birkaç yıl sonra hep aldığımız bir köylüden aldığım
    i tohumunu benim dağıttığım domates, içi bembeyaz odunumsu bir haldeydi. Neden diye sorunca, buraya çok kişi geldiğinden ve tarlası az olduğundan, kazanacakları da bir sezonluk olduğundan yaptığını söylemişti.

    Dişyeceğim, bahçemiz varsa tertemiz domatesler bitecektir.

    YanıtlaSil
  6. Dilediğiniz zaman. Domates sezonu bitmeden bekleriz. Evet ne yazık ki üreticiler kazanacakları parayı düşünmek zorunda. Ben burada bahçelerini bölüp, satacakları domatesi ayrı, kendi tüketeceklerini ayrı yetiştirenleri bile gördüm.Satılacaklara bol ilaç, bol hormon.. Nedeni ne olursa olsun hiç etik değil bana göre. Ayrıca kendilerini kandırıyorlar. Bahçe bölünse bile, diğerleri kadar olmasa da kendileri için olanlar da etkileniyor o ilaç yağmurundan.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık harika görünüyorlar;) Afiyetle yiyin;)

    YanıtlaSil
  8. HI, nice to meet you, I'm your follower, you're invited in my blog:
    http://desiderichic.blogspot.it/
    by by

    YanıtlaSil
  9. Sadece tadı mı, kokusu da ne güzeldir onların. Yalova'da bahçem vardı benim de
    Salatalıkların dikenli olduklarını, domatesin nefis kokusunu falan hep o sırada hatırlamıştım. Her gün ot yoluyordum. Böcek görürsem suyla nazikçe yıkıyordum. Ben de hiç ilaç sürmeden büyütmüştüm benimkileri. Ne g zeldi.
    Toprakla uğraşırken insan dünyanın bereketini görüp hayatta kalmak için küçücüknde olsa bir bahçenin ne büyük nimet olduğunu anlıyor.
    Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel anlatmışsınız. Aynı duygularla sevdim bahçe işlerini. Ancak sağlık sorunlarım çok engel oluyor. Daha düzenli, daha bakımlı bir bahçe arzu ediyorum, elimden gelmiyor. Anladığıma göre bahçeniz yok artık. Çok da sevdiğinize göre umarım yeniden bir bahçeniz olur. Sohbet tadındaki yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil
  10. Elinize sağlık. Nefis görünüyorlar. Resimlerdeki domateslerin cinslerini yazabilirseniz ben de denemek istiyorum. Sevgiler.
    Mine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Yazıda domates cinslerinden söz etmiştim. Kadife çiçeği resminin altındaki paragrafta.

      Sil
  11. Bu domatesler anneannemin bahçesinde yetişen cinsten. Tadından kokusundan mest oluyor insan. Ne güzel yetiştirmişsiniz. Bereketli olsun.

    YanıtlaSil
  12. Emeğinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Afiyet, şifa olsun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ismetcigim. .ellerine sağlık..onlar şimdi senin bebeğin gibi...afiyet şeker olsun.emekle olan her şey böyle guzel oluyor.hepinizi ozledim.burdan herkesi kocaman sevgiyle kucakliyorum.sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
  14. Ben de sizleri özledim. Yaşadığımız sıkıntılı günlerde paylaşım yapmak içimden gelmiyor. Umarım yakında sizlerle olurum sevgili Emel.

    YanıtlaSil
  15. Harika görünüyor domatesleriniz...size nasıl imrendim anlatamam, ellerinize, emeğinize sağlık. Toprakla uğraşmak ne güzeldir, balkonda küçücük saksılardaki bitkilerle bile keyif alırken..tahmin edebiliyorum..inşallah bir gün bizim de küçük bir bahçemiz olur... ben de böyle domatesler yetiştiririm..teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yeter ki yürekten isteyin, sizin de bir bahçeniz ve harika ürünleriniz olur. İlham verdiğim için mutlu oldum.

      Sil
  16. en son resimde yerleri kaplayan bitki, yonca mı? çok küçük bir bahçem var. yeşil olsun istiyorum. bir türlü çim olmuyor. bu tür bir bitki ile yeşil görüntü sağlamayı düşündüm.

    YanıtlaSil
  17. ''Yanıtla''butonu nedense çalışmıyor. Son yorumun yanıtını buraya yazıyorum. Hayır, yonca değil. Fare Kulağı adlı çim türü. Biçilmeyen, kolay çoğalan çok dekoratif bir çim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. Daha sonra epeyce detaylı da yazmışsınız. Benim için çok aydınlatıcı oldu. Bu yıl yazlık olayını bitirdik ama sanırım seneye bahçemde bunu deneyeceğiz

      Sil
    2. Umarım gönlünüzce bir bahçeniz olur.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.