10 Nisan 2015 Cuma

Yabani İncir Reçeli

Hiç yapmadığım bir tarifi denedim. Teyzemin çok güzel yaptığı yeşil incir  reçeli.

Bizim bahçıvan dün  bu yeşil incirleri getirdi. Irmak kenarındaki yabani incirleri görmüştüm daha önce. ''Aaaa, ne kadar çok!'' dedim.  Çünkü soyulması gerektiğini biliyordum.


Hemen telefona sarılıp teyzemden  tarifi aldım. Söylediklerini aynen yaptım. Yalnız haşlama aşamasından sonra bir kaç saat göztaşı (bakır sülfat) karıştırılmış suda bekletmemi söylemişti. İşte bunu yapmadım.  ''Şart değil ama güzel bir renk verir'' dedi. Kimya derslerinden zehirli olduğunu anımsadığım bir eriyiği kullanmak istemedim. Bir de incirlerin bazılarına karanfil saplamam gerekiyordu ama karanfilim kalmamış. İncirlerin yarısı duruyor. Diğer yarısını karanfilli olarak yapacağım.

Önce incirlerin saplarını ve altlarını  kesip kabuklarını soydum. Yapmak isteyenleri korkutmayayım ama  zor ve sıkıcı bir iş. Sonradan elim alıştı, daha kolay geldi.

İncirleri bir güzel haşladım. Kaynama başlayınca bir kaç dakika bekleyip suyu dökerek yeniden sıcak su  koyup haşlama işlemini sürdürdüm. Üç kez yineledikten sonra süzüp Soğuk suya attım.


Ertesi sabah suyunu değiştirip  bir taşım daha kaynatıverdim. Tekrar soğuk su banyosundan sonra  incirleri tek tek sıkıp içine aldığı suların çıkmasını sağladım. Şekilleri bozulsa da şekerle kaynama sırasında tekrar eski  şeklini alıyorlar. İncirler süzgeçte beklerken genişçe bir tencereye incirlerle  eşit ağırlıkta  şeker koyup bir buçuk bardak su ekledim ve şeker eriyene dek orta ateşte kaynattım. (Bir kilo incire bir kilo şeker, bir buçuk bardak su)İncirleri de ekleyip kaynatmaya devam ettim. Biraz koyulaşınca yarım limon suyunu da ekleyip iyice karıştırdım ve ocaktan aldım.


Ben incir reçelini sadece içine aldığı kadar şerbeti ile seviyorum. Servis tabağına alırken tek tek alıp şerbetsiz olarak dizdim.



22 yorum:

  1. Göğer diyorlar sanırım yeşil incire..Reçeller içinde inciri çok severim..İtiraf ediyorum birkaç kez çilek,kayısı gibi reçel yaptım..İnciri yapanlardan satın aldım..Adana'da bazı marketlerde kilolarca görüp hepsini alasım gelirdi. :)))))

    YanıtlaSil
  2. İnanılmaz lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. nasıl canım istedi:))) ellerinize sağlık,çok lezzetli görünüyor..

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık doğal olanı tercih etmişsiniz :) ben göztaşı ile yaptım çok çok küçük bir parça ekliyorsunuz tadında bir değişiklik olmuyor lakin renginde inanılmaz güzel sonuc alıyorsunuz. ;) Bakmalara doyamıyorum ben yemeye başlamadan önce uzun uzun bakışma seanslarımız olur :))
    Afiyet ve sevgiyle yemek nasip olsun, güzel günler dilerim...

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor ellerine sağlık biraz zahmetli ama değmiş . Baharı beklerken ( ne çekiyoruz fırtına yağmur kar ) , bir türlü ısınamayan hava tatlı enerji tüketimini arttırdı . Sevgiyle kalın 😊 👍🌸🌷🌹🌼🌺🍀🌞

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık. Ben normalde reçel sevmem incir reçeli hariç :) Tabi tamda bu yabani incir ile yapılanını :) Afiyetle ağız tadınız bozulmadan yiyin inşallah :)

    YanıtlaSil
  8. Begonvilli ev...ellerine sağlık..nefis görünüyor.benimde bir bahriye diye trabzonda arkadaşım var ;ondan gelir ama gerçekten çok güzel oluyor incir reçeli....afiyet olsun.sevgiler emel.








    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık, afiyet bal olsun...
    Büyükannelerimin zamanından beri incir reçeli yapılır bizde. Bağdaki asmalar için de tarım ilacı olarak her zaman göz taşı bulunur evde ama bir kez bile incir reçeline göz taşı koyduklarını görmedim büyüklerimin.
    Görsel ve damaksal zevkler tartışılmaz elbette. Ben rengi güzel olsa da göztaşı kullanılarak yapılmış reçellerde o güzelim incir kokusunun ve rayihasının kaybolduğunu düşünenlerden, o tadı bulamayanlardanım. Bir de sizin söz ettiğiniz gibi tarım ilacını yiyeceğimize koyma kısmı var ki sanırım asıl göz önünde tutmamız gereken bu. Kısacası ben de sizin yaptığınız gibi incir reçeli yapmayı tercih edenlerdenim:)

    YanıtlaSil
  10. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. bu kadar meşekkate katlanıldığına göre tadı enfes olmalı. ağız tadıyla yiyin

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık ..nefis görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  12. Tüm yorum yazan arkadaşlara teşekkürler.. Öyle sık elektrik kesintisi oluyor ki burada. Tek tek yanıt yazmaya zaman bulamayabilirim. Birine ya da bir kaçına yanıt yazıp diğerine yazamama hiç tercih etmediğim bir durum. Bu nedenle tüm dostlara topluca teşekkürlerimi sunuyorum. Sevgimle..

    YanıtlaSil
  13. bakır sülfat mı :S aman allahım ya neler yediriyorlar bize!!
    en güzeli kendi elinle sağlıklı şeyler yapmak galiba. çok lezzetli görünüyorlar. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Is this mini okra? Looks interesting :)
    You have a sweet blog!

    YanıtlaSil
  15. Ah tam zamanı, şehirde olsa hazır olurdu, burada ağacından topla soy. .... Du bakiim. Eline sağlık

    Üşengeç anne

    YanıtlaSil
  16. Zahmeti çok ama çok nefis görünüyor tarifinizi buradaki hanımlara yazdırdım onlar da teşekkür ediyorlar. Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Ben reçel yemediğim için yıllardır yapmıyorum. Acaba eşime haksızlık mı etmiş oluyorum?
    Elinize sağlık komşucuğum, hamaratsınız maşallah !

    YanıtlaSil
  18. İncir reçeline bayılırım!!!

    Ben de beklerim Kafa'ya, e yorumlarla tabii, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  19. Yok, merak etmeyin, bu bir hikaye! Ama TV dizisi tadında bir hikaye! Çok yakında başlıyor! :)

    -yorumunuza blogumdan cevap verdim, siz de oraya yazabilirsiniz, çok sevgiler---

    YanıtlaSil
  20. Bayılırım incir reçeline. Elinize sağlık, afiyetle yiyin inşallah sevgiler...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.