24 Mart 2015 Salı

Bahçede İş Bitmiyor!

  Bu yıl ilkbaharı keyifle karşılamak için, bahçede sonbahardan beri bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ne var ki, hava koşulları bize pek izin vermedi. Üstelik özenle yetiştirdiğimiz begonvillerimiz kışın dondular. Burada bile kışın oldukça soğuk geçmesi, aşırı yağışlar (yağmur ve dolu), bahçe düzenlememizi, ağaçlarımızın ve çiçeklerimizin bakımını, çim ekimini hep olumsuz etkiledi. Biz de  garajda saksı çiçeklerinin bakımı ve yenilerinin  yetiştirilmesi ile  işe başladık. Ağaçlar budandı, sonra  bahçe katının önündeki  bölüme çim ekildi.

Çimlerimiz yavaş yavaş büyüyorlar.
Palmiyelerin bordür taşları  sevgili ormanımın yakınındaki bizim bakımsız zeytinlikten.

Yan taraftaki balkon altı sundurmaya taş zeminli bir oturma yeri yapıldı. Zemin taşları tamamen doğal. Zeytinliğin dere yatağı bölümünden getirildi ve hiç bir işlem görmeden dizildi.
Uygun yerlere pek çok çiçek dikildi.  Güllerin bakımı yapıldı. Yakında sebze bölümüne azar azar domates, biber, patlıcan, kabak gibi yaz sebzeleri  dikilecek. Hala düzenli ve göze hitabeden bir bahçemiz yok  ama umut veriyor.


Bahçemize en uygun  peyzaj bitkilerinin  lavanta, Bodrum papatyası, koyun gözü papatya  ve  gül  olduğunu öğrenmiş olduk. Çünkü  onlar kışı sapasağlam atlattılar.







Begonvillerin  daha dayanıklı olan küçük çiçekli yerli türü ile yola devam edeceğiz.

Bahçenin prensesi Jane

Şeftali ağacımız çiçek açtı.


Badem yürüyüş sonrası kemiği ile boğuşuyor:))

Bizden şimdilik bu kadar. Tüm dostlara sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

45 yorum:

  1. Offff, offff, beni çıldırtıyor bu fotoğraflar. Çatlatıyor, patlatıyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, uğraşıp uğraşıp bir arpa boyu yol aldığını görmek, durmadan taş, ot ayıklamak, solucanlara zarar vermemek için çaba göstermek, bin bir emekle yetiştirdiğin bitkilerin bir gecede ölmesi, çalışmaya gelenlerin çok kalitesiz iş çıkarması, örneğin berbat bahçe duvarı ve sundurma yapmaları vs, paralarını alıp işi yarım bırakıp kaçmaları madalyonun öteki yüzü. Bahçenin tümüne bakınca çok da güzel değil aslında ama yine de mutlu olmaya çalışıyoruz. Umarım sen de hayallerindeki eve ve bahçeye kavuşursun.

      Sil
  2. güle güle keyifle oturun evinizde bahçenizde.
    ahhh,başkasına iş yaptırmak,laf anlatmak ne zor,nelere razı oluyorsun,ahh bilirim:(
    ama her işi yapamayacağımız için mecbur kalıyoruz işte!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz. Evet işin en zor kısmı o. Hiç olmazsa çiçeklerin bakımını kendim yapabilmeyi çok isterdim.

      Sil
  3. Ohh, canlanıyor artık doğa..Ama o çimler yok mu beni çıldırtırlar hep, fosfor yeşili başlar her şey, tam güçlendiler, halı gibi oldular dersin, sarı yuvarlak kurumalar, yer yer dökülmeler, köstebek delikleri, gölgeye gelen yerlerde seyrelmeler, şeytan der ki kaplat bir duvardan duvara halı, süpür süpür kullan :)) Olsun ama, beklemesi, umut etmesi, uğraşması da güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çim deneyimimiz yok. Peyzaj mimarı bir arkadaşımdan sürekli teorik bilgiler alıyorum ama bakalım uygulamada başarabilecek miyiz..

      Sil
  4. ben henüz bahçeye bile çıkamadım soğuk ve yağmurdan. kolay gelsin, bahar da gelsin.

    YanıtlaSil
  5. papatya ve lavanta benim en sevdiğim çiçekler, mis gibi kokuları taaaa buraya geldi:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de:)) Cömertçe açan ve güzel kokan çiçekler favorimdir.

      Sil
  6. Bofrum papatyalarına bayıldım. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kez bu yıl farklı renklerini gördüm. Örneğin turuncusu. Onlardan da yetiştirmek istiyorum. Teşekkürler.

      Sil
  7. Begonvilli ev....allahım tüm emeklerinizi boşa çıkarmasın allahım güç,kuvvet versin emeksiz hiç bir iş yok.....maşallah diyorum.bahçe süper çiçekler biz geldik der gibi bakıyorlar. şu güne şükürler olsun.allah ağzınız dadını bozmasın bademle,hep birlikte sağlık afiyet versin.güle güle oturun.tüm güzellikleriyle....ohh sefam olsun deyin bir güzel çay demleyin...o güzelim bahçede...sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili dostum. Güzel dileklerin hepimiz için olsun! Bizden de sevgiler..

      Sil
  8. Okurken bile ne kadar zor ve çaba gerektiren işler olduğu anlaşılıyor. Ama sonunda elde edilen keyif için değer değil mi? O Jane'in ve Badem'in burnundan öperim ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jane ve Badem size pati sallıyorlar:) Sevgiler, selamlar..

      Sil
  9. Böyle güzel fotoğraflar gündemin kirliliğinden arındırıyor beynimizi,
    JANE ve BADEM'e kocaman öpücükler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah hatırlatma sevgili Hatice, haber izlemek istemiyoruz.. Biz de Badem'i kocaman öptük.

      Sil
  10. Sevgili komşum şanslısınız ki lavantalar kurtulmuş. Bizim sadece papatyalarımız kışı atlatabildi. Buna da şükür vardır doğanın bir bildiği. Gözüme de ruhuma da çok iyi geliyor paylaşımlarınız , iyi ki varsınız 💚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Sağlık olsun'' diyelim. Çok doğru, doğa insanlara göre çok daha insaflı ve sürekli uyarıyor aslında, ''yapmayın, etmeyin, dengemi bozmayın!'' diye. Siz de iyi ki varsınız. Sevgimle ♥ ♥ ♥

      Sil
  11. Sizin sayfanıza her geldiğimde, içimden hep "Allahım ağızlarının tadını kaçırma, sağlıklı çok uzun yıllar keyfini çıkartsınlar" diye dua ediyorum. Ailenin dört ayaklı bireyleri ve bitkilerinizle huzurunuz tam olsun. Hayranım size bilesiniz :)
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ece Hanım, bu içten dilekleriniz için yürekten teşekkür ederim. Siz de harika bir insansınız. Blog dünyasında tanımaktan çok mutlu olduğum kişilerden birisiniz. Dostluğumuzun derinleşeceğine inanıyorum. Sevgimle..

      Sil
  12. Sardunyalarından sonraki bahar hareketliliği çiçeklerinin güzelliğiyle bahçenin fotoğrafları çok iyi geldi 😊🌞🌿🌼🌺🍀🐝🐞🐕🐈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Şükran Hanım. Hep iyi olun:) ❤

      Sil
  13. Rengarenk ne kadar güzel elinize sağlık :) benim de yakında bahçeli evim olacak sizden öğreneceklerim var :)

    blogda yeni stil ve gezi postlarım var beklerim :)
    http://samiraslifeandstyle.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yeni evinizde çok mutlu olmanızı diliyorum.İade-i ziyatete geleceğim:)❤

      Sil
  14. ahhh bahar gelmiş:)))))) baharı insanın içini nasıl da ısıtıyor...sizin de fotoğraflar içimi ısıttı:)
    sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihayet geldi bahar:) Bundan sonra sizlere, bahçemden, sevgili ormanımdan bol bol çiçek böcek görüntüleri sunacağım. Sevgimle..

      Sil
  15. Yine gözüm gönlüm açıldı :) Henüz yarım diyorsunuz. Yarım hali böyleyse bitmiş halini görmek isterim? Ağız tadıyla güle güle oturun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun komşucuğum. Daha yapılacak pek çok iş var.Sağlık olsun da yapılır yavaş yavaş:) Güzel dileğinize yürekten teşekkürler❤

      Sil
  16. ne kadar içi acıcı bir post olmuş. baharın geldiğini bu fotolarla anladım. yüksek binaların arasında çiçeklere hasret kaldık. kıymetini bilin cennet gibi bahçenizin.sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ne yazık ki buralarda da betonlaşma başladı. Çok katlı kaçak binalarla dolu etrafımız. Sevgili ormanıma zarar vermeseler bari... Bizden de sevgiler..

      Sil
  17. Thank you, dear. I will visit your blog.

    YanıtlaSil
  18. Nasıl güzel hepsi de çiçeklerinizin :) Bayıldım, itiraf edeyim şeftali çiçeğine biraz daha fazla :)
    Kolay gelsin tüm işlerinizde, keyfini doyasıya çıkarın inşallah tüm emeklerinizin...
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Güzel dileğiniz için ayrıca teşekkür:))

      Sil
  19. Sevgili Begonvilli Ev bahçeniz çok güzel can dostlarımız güzel...benimde kışın sardunyalarım donuyor bodrum papatyası çok dayanıklı..güzellikler içinde yaşamanız diliyorum...

    Benimde bahçemde 2 tane can dostum var ..Evimde de bir tanecik orfem var resimleri bloglarımda mevcut...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bilge, sizleri tanımaktan öyle mutlu oluyorum ki.. Hızla kirlenmekte olan Dünya'nın tek umudu doğanın değerini bilen, yaşam hakkına saygı duyan insanlar. Siz ve sizin gibi dostlar edinmek bana moral veriyor. Siz de evinizde, bahçenizde ailenizle, sevgili can dostlarınızla çok mutlu olun! Bloğunuzu ziyaret edeceğim. Sevgimle..❤

      Sil
  20. Bu kış buralarda bile çok ağır geçti, terastaki her şey gözümün önünde dondu, gitti :( Yazlığa henüz gidip bakamadık ama bu soğuklar etrafımızda ne begonvil, ne sardunya bırakmadığından yazlığı düşündükçe içimiz daralıyor.Ne güzel bir bahçeniz var ve ne güzel kışın yaralarını sarmaya bir ucundan da olsa başlamışsınız.Çim olarak biz karışım çim kullanıyoruz ve eşim her sabah suladığından yemyeşil oluyor ama dediğiniz gibi zor bir iş o çimleri yemyeşil tutabilmek.Dilerim, sizin de emekleriniz boşa gitmesin, ilkbaharı keyifle karşılayın :)
    nergismevsimi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzülmeyin, yine güzel bitkiler yetiştirirsiniz.En azından hangilerinin daha dayanıklı olduğunu öğrenmiş olduk. Biz de altılı karışım ektik. Şimdilik fena değiller ancak bakımının zor olduğunu yazıyor arkadaşlar. Yakında gelişim gübresi vereceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Size de kolay gelsin.

      Sil
  21. Muhteşem ben de yeni başladım uğraşmaya bahçe ile kolay gelsin bizlere::))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Evet, geçen sene harcadığım çiçek parasını bu sene harcamayacağım, yerli çiçeklerle yola devam :) şu anda da küvetten boşanırcasına yağmur yağıyor :)

    Sebze bahçesi sular altında :(

    Kolay gele
    Sevgiler
    Baklacı anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle demiştim ama torf almak için seraya gidince unuttum kendime verdiğim sözü:) Petunyalar, bir kaç değişik saksı bitkisi ve bir de çok istediğim kamkat fidanı ile döndüm eve. Burada da hava yağışlı. Kolay gelsin bahçıvan anne❤

      Sil
  23. Ne kadar güzeller..sabah sabah rengarenk...umut verdi bana...Benim çiçeklerden hiç kalmadı . hepsine soğuk vurdu...O turuncu kırmızı gibi olan çiçeğin ismini koyungözü papatyası olduğunu bilmiyordum..O kadar güzeldi ki hiç kalmadı..tekrar dan tellenir mi acaba diye gözüne bakmaktayım....Sevgiler..Mutlu kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzülmeyin Güliz Hanım. Sağlık olsun. Yeniden yetiştirirsiniz. Canlı kalanların kuru kısımlarını temizleyip diplerini dikkatlice kabartın. Biraz da iyice yanmış çiftlik gübresi koyun. Çiçek seralarında paketler halinde satılıyor.Bir de internette Zen Garden adlı sitenin ürünleri gayet güzel. Oradan da alabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin!

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.