4 Haziran 2013 Salı

Geleceğe Umutla Bakmak

Bu öyküyü Yrd.Doç. Kahraman Arslan'ın Hayata Yön Veren Hhikayeler adlı kitabı'ndan okudum. Sayfa 142-143'de bulabilirsiniz.




Bir  odada dört mum sessizce yanıyormuş. O denli derin bir sessizlik hüküm sürüyormuş ki odada, dört mumun fısıltılı bir biçimde birbirleriyle konuşmaları bile duyuluyormuş.
Birinci mum: “Ben barışım!” dedi. “Artık kimse benim ışık saçmama yardımcı olmuyor. Çevrem kan ve silah kokuyor. Kavgalar ve savaşlar, masum insanların ölümüne neden oluyor. Bu durumda yanık kalmamı isteyenler azalıyor. Artık sönmek üzereyim …” deyip sessizce  ışığını söndürüp karanlığa gömüldü.
İkinci mum:  ”Ben biligiyim!” dedi.” Ama artık gerekli olduğuma inanmıyorum. Yanık kalmamın da bir değeri kalmadı. Bilenler incitiliyor, bilgi sahipleri her geçen gün daha farklı sıkıntılarla karşılaşıyor. Özgür değilim, bilgiler özgür değil, tutsak ediliyor, cezalandırılıyor, önemsenmiyor. Cehalet ve bilgisizlik daha çok pirim yapıyor. Alkışlanıyor, rağbet görüyor. Bu durum beni üzüyor….”   diyerek hafif bir esintiyle ışığını söndürdü.
Üçüncü mum: ”Ben sevgiyim” dedi. İnsanların yüreğinde derin izlerim var. Benimle engeller aşılır, sıkıntılar giderilir. Ben acı vermek için değil, iyilik ve rahmet için varım. İnsanlar beni unuttular, kenara itiyorlar. Kendilerine en yakın olanları bile sevmemeye başladılar. Oysa ki sevgi, hayatın kalbidir. İncitmeyen bir bakıştır. Kırmayan kalptir. Ancak insanlar sevgiyi unuttular. Çıkara dayalı dostluklar oluşturdular. Bu durum beni üzüyor. Artık kendimi söndürmek zorundayım….”  deyip sessizce söndü.
O sırada odaya aniden bir çocuk girdi. Üç mumun tamamen söndüğünü gördüğü vakit ağlamaya başladı. Dördüncü mum, yumuşak ve yatıştrırcı sesiyle çocuğa ağlamamasını söyledi; “Korkma!” Ben çevreme ışık saçtığım sürece ötekiler yeniden yanarlar. Ve onlar da çevreyi özellikleri doğrultusunda aydınlatmaya devam ederler. Çünkü Ben umudum…”

Gözleri parlayan çocuk , umut mumunu alıp öteki mumları teker teker yakar. Ve oda eski aydınlığına kavuşur.

9 yorum:

  1. bu mumlar hak etiğimiz günlerde daha parlak olsun.

    YanıtlaSil
  2. Harika bir paylaşım... Sevgiler sana... :)

    YanıtlaSil
  3. Harika ! Paylaşım için teşekkürler arkadaşım,yazmaya devam edelim lütfen...

    YanıtlaSil
  4. Güzel yüreğine bir öpğücük bu günler de okuduğum en güzel yazıydı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. İçinde bulunduğumuz günlere çok uygun bir yazı iznin olursa paylaşmak isterim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Dileyen herkes paylaşabilir dostlar..

    YanıtlaSil
  7. Ben de paylaştım. Teşekkür ederim.

    Kızı için umutlu anne

    YanıtlaSil
  8. ne güzel bir yazı.umut dolu.gerçekten şu hayatta her şeyimizi yitirebiliriz yeterki umudumuz olsun çünkü umut insana tekrar kazanmak için güç verir.sevgiler:)

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.