21 Şubat 2013 Perşembe

Nazara Karşı Üzerlik


Otantik objelere, geleneksel motiflere, desenlere, yöresel çizgilere, renklere bayılırım.

Küçük yerleşim yerlerinin pazarlarını, eski püskü dükkanlarını çok severim. Oralarda rastladığım yöresel ürünler ve unutulmaya yüz tutmuş el işleri, el dokumaları, el sanatları hep ilgimi çekmiştir.

 Bu ürünler sadece görsel yönleri ile değil, folklorik özellikleri ile  yani gelenek ve görenekleri, inançları yansıtmaları ile de   önemli bana göre. Her bireri ihtiyaçtan ya da inançlardan ortaya çıkmış pek çok geleneksel ürünümüz olmuş tarih boyunca.

Örneğin üzerlik bitkisinin tohumlarından yapılan nazarlıklar...

Çocukluğumda bazı yaşlı teyzelerin  evlerinde duvara asılı görürdüm.  Renk renk  kumaş parçaları ile bezeli üzerlik tohumlarından yapılmış  nazarlıklara artık pek rastlamıyoruz.

Bugün uzun aramalardan sonra Şarampol'deki Boncukçular Sokağı'nda sadece bir dükkanda bulabildim. Renkli kumaş  parçalarını ve nazar boncuklarını ben ekledim  ve duvarıma astım.

Merak edenler için:ÜZERLİK

6 yorum:

  1. Ben de de var, doğu dan almıştım ama nereden hatırlamıyorum.
    Ben Şarampol e takıldım. Ne güzel ve değişik bir cadde ismi, hikayesi kötü değildir umarım.

    Meraklı anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarampol Antalya'nın en eski caddelerinden biridir. Eskiden Kalekapısı ve Şarampol Antalya'nın kalbi sayılırdı. Bütün önemli mağazalar oralardaydı. Şimdi kent büyüyüp yayılınca yeni bulvarlar, caddeler açıldı. Yeni alışveriş merkezleri oluştu. Çocukluğumda Antalya otogarı da oradaydı. Şarampol hala canlı bir alışveriş alanı. Bir bölümü araç trafiğine kapalı. Yeni mağazaların yanı sıra nisbeten eski ve geleneksel dükkanlar da var. Turistler de çok ilgi gösteriyor.

      Sil
  2. Merhaba,
    Ben de evime almak isterim tam yerini tarif edebilir misiniz?
    teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli Egemenlik Caddesi ile Şarampol'ün kesiştiği yerde, köşedeki bankanın arkasında doğal taşlar ve hediyelik eşyalar satan bir dükkan var. Muratpaşa Camii'nin güney karşısı oluyor.Oradan alabilirsiniz. Şarampoldeki boncukçular sokağında da toptancıları varmış. Ben önce toptancıya gitmiştim, oradan dükkana yönlendirdiler.

      Sil
  3. Üzerlik iyi hoş da ahhh " Şarampol " dedin ya sevgili komşum,ben Antalya'yı çok özlemişim birden onu anladım. Dokumacıdaydı ilk tayin olduğum okul Çağlayan Lisesi. Duruyor mu hala? Işıklar caddesinde oturduk ilkin sonra Talya oteli sokağında...

    Güzel Antalya'a bir selam ediversem ulaştır mısın komşum?

    İyi geceler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili komşum, Antalya ile hasret gidermenizin zamanı gelmiş. Çağlayan Lisesi hala var. Ben de o okula defalarca sınav görevlisi olarak gitmiştim.
      Işıklar yine aynı Işıklar. Mutlaka bekleriz ve birlikte güzel bir şehir turu atarız.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.