20 Ekim 2012 Cumartesi

Çok uzaklardan bir lezzet! Dulce de Leche - Süt Karameli

Her şey buradaki tarifle başladı sevgili  okurlar!

Dulce de Leche Cupcakes(tarif için kırmızı yazıya tık)

Ama durun, epeyce zamandır yapmadığım kağıtlı keklere yeniden merak sarmamla başladı desem daha doğru olur.

''Madem sık yapmıyorum, farklı ve tadı damakta kalan bir kaç cupcake tarifi  bulup denemeli'' dedim.. Ve yukarıda bağlantısını  verdiğim siteyi buldum..

Bir de  şu resmi görünce keklerin üzerindeki karamelin kokusunu  aldım adeta  ve denemeye  karar verdim.


Kağıtlı kekin malzemeler mutfağımızda  olan şeyler ancak  tarife adını veren Dulche de Leche, yapımı saatler alan bir tür süt tatlısıydı. Türkçe'ye süt karameli ya da süt reçeli diye çevirenler var.  Hiç denememiştim ama   bir kaç sitede  görmüştüm tarifini..Her ne ise, başta Brezilya olmak üzere Şili ve diğer Güney Amerika ülkelerinde çok sevilen, pasta ve keklerde de  süsleme ve lezzet artırıcı amaçlı  da  kullanılan bu  karameli yapsam mı derken, yakınımızdaki köyde oturan sütçü hanım koca bir damacana dolusu taze sütle gelmez mi..  Eee, artık, denemek zorundayım, bu kadar tesadüf olamaz dedim ve daldım mutfağa,

Sonra  da süt tenceresinin başında iki buçuk litre sütü karıştırken buldum kendimi.

Süt karamelinin ölçüleri ve tarifi şöyle:
1 litre süt için bir bardak toz şeker ve yarım çay kaşığı  karbonat.  Vanilya çubuğu ya da toz vanilya önerenler de var ama ben berrak olmasını ve karamel tadını bastırmamasını özellikle istediğim için vanilya kullanmadım.
Ve tabii ki,  bolca sabır.  Öyle söylendiği gibi dört saat falan sürmese de  bir iki-ikibuçuk  saati  gözden çıkarın.
Ben ikibuçuk litre sütle yaptım..
Derince bir tencerede önceden kaynatılmış süte  şekeri ekleyip bir çırpma teli ile karıştırarak orta ateşte kaynama sıcaklığına  gelmesini bekliyorsunuz.  Kaynamaya başlayınca   karbonatı ekliyorsunuz. Karbonatı fazla koyanlar  renginin çok koyu olduğundan şikayet etmişler..Ben önerilen ölçüyü uyguladım. Karışım  göz  göz olarak kaynamaya devam ederken  sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin. Beş dakikada bir karıştırın dense de ben daha sık karıştırdım.

Taşırmadan,  karartmadan  yavaş yavaş  rengin karamele dönüşmesi  gerekiyor. Sütünüz  tencerede dörtte biri kadar  kalınca  ve rengi  karamel rengini alınca olmuş demektir.  Ben 13.00 gibi başladım ve 15.15  gibi  söndürdüm altını. Ancak,  kağıtlı keklerimin üstünü kaplama  amacı ile yaptığım için çok da koyu olmasını istemedim. Yukarıdaki  keklerde krema yerine kullanılmış; bence bu keklerin  çok tatlı ve  yoğun  olmasına neden olur. Fazla tatlı şeyleri sevmediğim için ben keklerimi  ince bir tabaka ile kaplamayı   düşünüyorum. Soğuma sırasında da  hızlı hızlı karıştırdım bir kaç kez. Bakalım  sonuç  nasıl olacak? Soğumadan  yenilmesi önerilmiyor!

Son not: Işığı kaçırmamak amacı ile yeteri kadar soğumadan fotoğrafını çektim, Bu yüzden biraz  akışkan görünse de soğuyunca kıvamı mükemmel oldu. Tadı ise, her iki ana maddenin yani  sütün de şekerin de çok baskın olduğu bir lezzette. Ekmeğe sürülerek yenince  harika oluyor,  yine de benim için fazla tatlı. Çocukluğumuzda yediğimiz sütlü misafir şekerlerini anımsattı bana.

30 yorum:

  1. Bayram sonrası bunu ben de deneyeceğim.Birkaç sitede gördüm,ilgimi çekti ama sizde de görünce kendimde cesaret buldum.Afiyet olsun,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor değil, biraz dikkat, biraz sabır. Hiç olmazsa bir kez denemek lazım. Sevgileri selamlar..

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsınız.Kekle olan süslemesini de yayınlarsanız çok güzel olur.Paylaşım için teşekkür ediyorum.Bana da beklerim...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakın bir zamanda kağıtlı keki de yapacağım. Belki ufak tefek değişikliklerle uygularım bu tarifi. Örneğin kek hamuruna biraz granül kahve koymak gibi. Bakalım nasıl olacak..

      Gelmez olur muyum. Bloğunuzu çok sevdim zaten:)

      Sil
  3. bende cok okudum sut karamelini ama hic denemedim ama cok ugrastirici gibi gorunuyor.tadinin muhtesem olduguna eminim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin, ben de çok uğraştırıcı sanıyordum ama o kadar da zor gelmedi.

      Sil
  4. Bu süt kremasını eski Sovyet topraklarında hazır konserve kutularda satarlar. Hatta Nestle de pazar payı nedeniyle o pazarlarda bu ürünü üretti kutularda satıyor.

    Eskiden bu yana en lezzetli sayılan pastaların içinede süt kremasını tereyağı ile karıştırıp koyarlar.

    Pek bir nefistir ve kahve içine de coffee mate den çok daha fazla yakışır.

    Canım çok çekti şimdi...

    Afiyet bal şeker olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveyle denemek lazım. Bir de cupcake hamuruma granül kahve koymayı düşündüm. Üzerinde bu krema ile yakışır diyorum. Saklama süresi hakkında bilginiz var mı?

      Selamlar, sevgiler..

      Sil
    2. 250 gr. lık kaplarda olduğu için çabuk tüketiliyor ama ağzı açık teneke kutularda ve buzdolabındaysa hayli uzun dayanıyor.

      Yine de akışkanlığı için oda sıcaklığında tutulması makbul olan saklama şekli.

      Kahve ile mutlaka deneyin; müthiş bir lezzet karması olduğunu göreceksiniz :)

      Sil
    3. Bilgi için teşekkürler:)

      Sil
  5. Ellerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor ama yapım konusunsa sanırım beni aşıyor. Mutfak konusu braz geliştirmem gereken bir yönüm de :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence öyle düşünmeyin. Yapılacak olan işlem belli, sadece uygulayacaksınız. Çok güzel yapacağınıza inanıyorum:) Deneyin lütfen.

      Sil
  6. bunu yapabilirim ama önce altındaki kek tarifinide alalım lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif yazının başındaki kırmızı renkli bağlantıda. Belki ben ufak tefek değişikliklerle uygularım. Kendi tarifimi de mutlaka paylaşırım. sevgiler, selamlar.

      Sil
  7. Offf off olsa da yisek diyor insan :) olsa şimdi hemen şuracıkta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla seve seve ikram ederdim ama İstanbul nere, Antalya nere.... Orada da yapan birileri vardır ama En iyisi siz kendiniz deneyin. Selamlar.

      Sil
  8. Sevgili Begonvili,geçen posttaki kağıtlı top keki hemen denedim.Seninki gibi tombiş olmadı ama çok lezzetli oldular.Benim top kekler biraz yayıldı,ama olsun.Epeydir yapmamıştım,iyiki hatırlattın canım,teşekkürler.Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kekin lezzeti harika oluyor Sibel'ciğim. Yayılmaması için silikon kek kaplarının top kek için olanlarından alacaksın ve kek kağıtlarını kalıbın yuvalarına yerleştireceksin. O zaman yanlara değil yukarıya doğru kabarıyor.

      Sil
  9. Elinize sağlık bunu ben de yaptım harika oluyor zahmetli ama değer sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de ellerinize sağlık:)

      Sil
    2. Özgen Hanım, site adresinizi verir misiniz..Bloğunuzu izlemeye almak istiyorum.

      Sil
  10. görüntüsü nefis...
    karamel seven benim için tadı muhteşem olmalı,
    ellerine sağlık becerikli ve sabırlı arkadaşım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de lezzetli. İltifatın için teşekkürler:)

      Sil
  11. degısık ve guzel

    denemeyı dusunuyorum


    teşekkurler begonvıllı ev

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene Öykücüğüm. Sabah kahvaltılarında ekmeğe sürüp birazcık yesen bile epeyce enerji verecektir.

      Sil
  12. Yorumları okuya okuya geldim. Nurdan hanım'ın önerisiyle kahve içinde de denemeli. Ben zaten granül kahvenin içinde kremamsı şeyleri çok yakıştırıyorum.Muhteşem bir lezzet olmalı...
    Kış gecelerinde- bize çok uzak bir hayal olsa da - buzz gibi soğukta dışarıda lapa lapa kar yağarken nasıl güzel olur !
    Ellerinize sağlık sevgili komşum.

    Sevgili komşum yarın uğramak mümkün olmayabilir,ben bu günden Bayramınızı kutlamak istiyorum. Nice 29 Ekimlerde özgürce kutlanacak mutlu bayramlar dilerim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve kreması olarak denedik ama denemez olaydık:) Müthiş bir lezzet, ne yazık ki kalori bombası.

      Sizin de bayramınızı yürekten kutlarım. Kaygısız, acısız nice Cumhuriyet Bayramları kutlamak ve Atatürk ilkelerine ulusça sonuna dek sahip çıkmak bizim de dileğimiz.

      Sil
  13. elinize sağlık,oldukça lezzetli gözüküyor...

    YanıtlaSil
  14. Size de mutlu bayramlar sevgili Ruşyena.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.