Her şey buradaki tarifle başladı sevgili okurlar!
Dulce de Leche Cupcakes(tarif için kırmızı yazıya tık)
Ama durun, epeyce zamandır yapmadığım kağıtlı keklere yeniden merak sarmamla başladı desem daha doğru olur.
''Madem sık yapmıyorum, farklı ve tadı damakta kalan bir kaç cupcake tarifi bulup denemeli'' dedim.. Ve yukarıda bağlantısını verdiğim siteyi buldum..
Bir de şu resmi görünce keklerin üzerindeki karamelin kokusunu aldım adeta ve denemeye karar verdim.
Kağıtlı kekin malzemeler mutfağımızda olan şeyler ancak tarife adını veren Dulche de Leche, yapımı saatler alan bir tür süt tatlısıydı. Türkçe'ye süt karameli ya da süt reçeli diye çevirenler var. Hiç denememiştim ama bir kaç sitede görmüştüm tarifini..Her ne ise, başta Brezilya olmak üzere Şili ve diğer Güney Amerika ülkelerinde çok sevilen, pasta ve keklerde de süsleme ve lezzet artırıcı amaçlı da kullanılan bu karameli yapsam mı derken, yakınımızdaki köyde oturan sütçü hanım koca bir damacana dolusu taze sütle gelmez mi.. Eee, artık, denemek zorundayım, bu kadar tesadüf olamaz dedim ve daldım mutfağa,
Sonra da süt tenceresinin başında iki buçuk litre sütü karıştırken buldum kendimi.
Süt karamelinin ölçüleri ve tarifi şöyle:
1 litre süt için bir bardak toz şeker ve yarım çay kaşığı karbonat. Vanilya çubuğu ya da toz vanilya önerenler de var ama ben berrak olmasını ve karamel tadını bastırmamasını özellikle istediğim için vanilya kullanmadım.
Ve tabii ki, bolca sabır. Öyle söylendiği gibi dört saat falan sürmese de bir iki-ikibuçuk saati gözden çıkarın.
Ben ikibuçuk litre sütle yaptım..
Derince bir tencerede önceden kaynatılmış süte şekeri ekleyip bir çırpma teli ile karıştırarak orta ateşte kaynama sıcaklığına gelmesini bekliyorsunuz. Kaynamaya başlayınca karbonatı ekliyorsunuz. Karbonatı fazla koyanlar renginin çok koyu olduğundan şikayet etmişler..Ben önerilen ölçüyü uyguladım. Karışım göz göz olarak kaynamaya devam ederken sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin. Beş dakikada bir karıştırın dense de ben daha sık karıştırdım.
Taşırmadan, karartmadan yavaş yavaş rengin karamele dönüşmesi gerekiyor. Sütünüz tencerede dörtte biri kadar kalınca ve rengi karamel rengini alınca olmuş demektir. Ben 13.00 gibi başladım ve 15.15 gibi söndürdüm altını. Ancak, kağıtlı keklerimin üstünü kaplama amacı ile yaptığım için çok da koyu olmasını istemedim. Yukarıdaki keklerde krema yerine kullanılmış; bence bu keklerin çok tatlı ve yoğun olmasına neden olur. Fazla tatlı şeyleri sevmediğim için ben keklerimi ince bir tabaka ile kaplamayı düşünüyorum. Soğuma sırasında da hızlı hızlı karıştırdım bir kaç kez. Bakalım sonuç nasıl olacak? Soğumadan yenilmesi önerilmiyor!
Son not: Işığı kaçırmamak amacı ile yeteri kadar soğumadan fotoğrafını çektim, Bu yüzden biraz akışkan görünse de soğuyunca kıvamı mükemmel oldu. Tadı ise, her iki ana maddenin yani sütün de şekerin de çok baskın olduğu bir lezzette. Ekmeğe sürülerek yenince harika oluyor, yine de benim için fazla tatlı. Çocukluğumuzda yediğimiz sütlü misafir şekerlerini anımsattı bana.
Bayram sonrası bunu ben de deneyeceğim.Birkaç sitede gördüm,ilgimi çekti ama sizde de görünce kendimde cesaret buldum.Afiyet olsun,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok zor değil, biraz dikkat, biraz sabır. Hiç olmazsa bir kez denemek lazım. Sevgileri selamlar..
SilÇok güzel anlatmışsınız.Kekle olan süslemesini de yayınlarsanız çok güzel olur.Paylaşım için teşekkür ediyorum.Bana da beklerim...Sevgiler...
YanıtlaSilYakın bir zamanda kağıtlı keki de yapacağım. Belki ufak tefek değişikliklerle uygularım bu tarifi. Örneğin kek hamuruna biraz granül kahve koymak gibi. Bakalım nasıl olacak..
SilGelmez olur muyum. Bloğunuzu çok sevdim zaten:)
bende cok okudum sut karamelini ama hic denemedim ama cok ugrastirici gibi gorunuyor.tadinin muhtesem olduguna eminim sevgiler.
YanıtlaSilDeneyin, ben de çok uğraştırıcı sanıyordum ama o kadar da zor gelmedi.
SilBu süt kremasını eski Sovyet topraklarında hazır konserve kutularda satarlar. Hatta Nestle de pazar payı nedeniyle o pazarlarda bu ürünü üretti kutularda satıyor.
YanıtlaSilEskiden bu yana en lezzetli sayılan pastaların içinede süt kremasını tereyağı ile karıştırıp koyarlar.
Pek bir nefistir ve kahve içine de coffee mate den çok daha fazla yakışır.
Canım çok çekti şimdi...
Afiyet bal şeker olsun!
Kahveyle denemek lazım. Bir de cupcake hamuruma granül kahve koymayı düşündüm. Üzerinde bu krema ile yakışır diyorum. Saklama süresi hakkında bilginiz var mı?
SilSelamlar, sevgiler..
250 gr. lık kaplarda olduğu için çabuk tüketiliyor ama ağzı açık teneke kutularda ve buzdolabındaysa hayli uzun dayanıyor.
SilYine de akışkanlığı için oda sıcaklığında tutulması makbul olan saklama şekli.
Kahve ile mutlaka deneyin; müthiş bir lezzet karması olduğunu göreceksiniz :)
Bilgi için teşekkürler:)
SilEllerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor ama yapım konusunsa sanırım beni aşıyor. Mutfak konusu braz geliştirmem gereken bir yönüm de :)
YanıtlaSilSevgilerimle...
Bence öyle düşünmeyin. Yapılacak olan işlem belli, sadece uygulayacaksınız. Çok güzel yapacağınıza inanıyorum:) Deneyin lütfen.
Silbunu yapabilirim ama önce altındaki kek tarifinide alalım lütfen :)
YanıtlaSilTarif yazının başındaki kırmızı renkli bağlantıda. Belki ben ufak tefek değişikliklerle uygularım. Kendi tarifimi de mutlaka paylaşırım. sevgiler, selamlar.
SilOfff off olsa da yisek diyor insan :) olsa şimdi hemen şuracıkta :)
YanıtlaSilValla seve seve ikram ederdim ama İstanbul nere, Antalya nere.... Orada da yapan birileri vardır ama En iyisi siz kendiniz deneyin. Selamlar.
SilSevgili Begonvili,geçen posttaki kağıtlı top keki hemen denedim.Seninki gibi tombiş olmadı ama çok lezzetli oldular.Benim top kekler biraz yayıldı,ama olsun.Epeydir yapmamıştım,iyiki hatırlattın canım,teşekkürler.Sevgiler....
YanıtlaSilO kekin lezzeti harika oluyor Sibel'ciğim. Yayılmaması için silikon kek kaplarının top kek için olanlarından alacaksın ve kek kağıtlarını kalıbın yuvalarına yerleştireceksin. O zaman yanlara değil yukarıya doğru kabarıyor.
SilElinize sağlık bunu ben de yaptım harika oluyor zahmetli ama değer sevgiler...
YanıtlaSilSizin de ellerinize sağlık:)
SilÖzgen Hanım, site adresinizi verir misiniz..Bloğunuzu izlemeye almak istiyorum.
Silgörüntüsü nefis...
YanıtlaSilkaramel seven benim için tadı muhteşem olmalı,
ellerine sağlık becerikli ve sabırlı arkadaşım:)
Gerçekten de lezzetli. İltifatın için teşekkürler:)
Sildegısık ve guzel
YanıtlaSildenemeyı dusunuyorum
teşekkurler begonvıllı ev
Dene Öykücüğüm. Sabah kahvaltılarında ekmeğe sürüp birazcık yesen bile epeyce enerji verecektir.
SilYorumları okuya okuya geldim. Nurdan hanım'ın önerisiyle kahve içinde de denemeli. Ben zaten granül kahvenin içinde kremamsı şeyleri çok yakıştırıyorum.Muhteşem bir lezzet olmalı...
YanıtlaSilKış gecelerinde- bize çok uzak bir hayal olsa da - buzz gibi soğukta dışarıda lapa lapa kar yağarken nasıl güzel olur !
Ellerinize sağlık sevgili komşum.
Sevgili komşum yarın uğramak mümkün olmayabilir,ben bu günden Bayramınızı kutlamak istiyorum. Nice 29 Ekimlerde özgürce kutlanacak mutlu bayramlar dilerim!
Kahve kreması olarak denedik ama denemez olaydık:) Müthiş bir lezzet, ne yazık ki kalori bombası.
SilSizin de bayramınızı yürekten kutlarım. Kaygısız, acısız nice Cumhuriyet Bayramları kutlamak ve Atatürk ilkelerine ulusça sonuna dek sahip çıkmak bizim de dileğimiz.
elinize sağlık,oldukça lezzetli gözüküyor...
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Sevgiler, selamlar.
SilSize de mutlu bayramlar sevgili Ruşyena.
YanıtlaSil