26 Ağustos 2012 Pazar

Bir bu eksikti! Karpal Tünel Sendromu



Birinci aşama: Özellikle sağ elde, karıncalanma, uyuşma, parmak eklemlerinde tutukluk duygusu.

İkinci aşama: Uyuşmaların gece uyandıracak kadar artması, baş parmağı, işaret parmağı, orta parmağı ve yüzük parmağının yarısını kapsayan his kaybı.

Üçüncü aşama: Elinizi kullanamaz hale gelme..

İşte durum bu dostlar. Hastalığın adı: Karpal tünel sendromu.

Nedenleri de fazlaca ev işi yapmak ya da el ile uğraşı gerektiren işler. Ev hanımlarında, kasaplarda, ressamlarda görülüyormuş. Özellikle örgü ve tığ işi yapan hanımlar, klavye kullananlar bu hastalığa yakalanıyor. Ben ikinci aşamadayım. Doktorum elimi asla zorlamamam gerektiğini, sık sık dinlendirmek zorunda olduğumu, koruyucu bir aparat takmamı ve en önemlisi de el işlerini bırakmam, klavye kullanımını çok aza indirmem gerektiğini söyledi. Aksi takdirde bileğimden operasyon geçirmek zorunda kalacağım.

Buradan paylaşıyorum ki, ellerinizdeki uyuşmaları önemseyin. Zaman geçirmeden bir beyin cerrahına görünüp EMG çektirin. yoksa kalıcı hasarlar bırakan ciddi bir hastalık bu.
Daha fazlası:

Ellerde uyuşma nedenleri | Ellerde uyuşma

48 yorum:

  1. :(((Ne klavye, ne el işi öyle mi??? Amanın öncelikle acil şifalar diliyorum. Yine de buralardan tamamen kopmayın; yokluğunuz çok belli oluyor çünkü!

    Gelmiş, uğramış ama gitmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki benim yaşam tarzıma hiç uymayan bir hastalık. Çünkü boş durmaktan nefret ederim. Neyse ki kitap okumayı çok seven biriyim. Nazik yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. Kötü haber :( Çok geçmiş olsun komşucuğum. Ayla arkadaşımda da aynı sorun vardı maalesef. O da bizim gibi çok patili ve sorumlulukları olan bir arkadaşım olduğu için bileğini,kolunu çok yordu sonuç ;operasyon geçirdi. Aman dikkat! Doktorların sözünü dinlemek gerek. Biliyorum zor ama ileride olacaklar inanın daha büyük sıkıntı. El işlerine biraz ara vermeniz,mümkünse ev işleri için daha sık yardımcı almanız,mouse değil de klavyenin kendisini kullanmanız gerekiyor.Eşim de aynı fikirde ve size geçmiş olsun dilekleriyle birlikte selamlarını iletmemi istedi. Hepimizden hepinize sevgiler,selamlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah sormayın komşucuğum. Biraz da benim ihmallerim oldu. İlk uyuşmalar başlayınca doktora koşsaydım beni uyarırdı ve elimi korumaya alır ilerletmezdim. Şimdi gerçekten kara kara düşünüyorum; elişleri neyse de koca evin sadece günlük işleri bile epeyce el kullanımı istiyor. Benden başka da iş yapacak kimse yok evde. Umarım sonumuz daha kötü olmaz.Ayla Hanıma da acil şifalar dilerim.Eşiniz de eksik olmasın. Bizler de çok selam gönderiyoruz.

      Sil
  3. 16 senedir çekiyorum. Fizik tedavi ve parafin iyi geldi, 2 yıl rahatlattı, sonra yine aynı. Çok iş yaptığım zamanlar gece kalkıp ağladığımı bilirim. Aparat rahatlatıyor. Ameliyatın ise çok ciddi çözüm getirmediğini duyduğum için niyet etmedim. En faydalı tedavi: Tembellik:))
    Geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek siz de aynı dertten muzdaripsiniz. Size de acil şifalar dilerim. Artık çok dikkatli yaşamak zorundayız. Ameliyat bana da çok güvenli gelmiyor. Sonuçta sinirlerle ilgili bir operasyon. İdare edebildiğimiz kadar edeceğiz. Ben de fizik tedavi ve parafin tedavisi alacağım. Ev işlerini aynı standartlarda yapamamak üzecek beni ama ne yapalım, ona da alışırız her halde. Tek tesellim daha fazla kitap okuyabileceğim.
      Size de geçmiş olsun.

      Sil
  4. Çok geçmiş olsun. İnşallah o seviyeye gelmez ama operasyon konusunda hiç endişelenmeyin, sadece ehil doktor olması önemli, küçük bir müdahale yapıyorlar çünkü, iki yakınım bu operasyonu geçirdi, ikisi de aynı gün içinde -o geceleri uyandırıp ağlatan- yanma ve uyuşma hissinin geçtiğini söyledi. Elinizi kullanmaya başlamanız da bir hafta içinde normale dönüyor. Sonuçtan çok memnunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gerek kalmaz. Dediğiniz gibi ehil ellerde olmak gerekir. Bazen basit operasyonlarda bile sorun yaşanıyor. İyileşen yakınlarınız için çok sevindim. Çünkü gerçekten bu zor ve sıkıntılı bir hastalık.

      Sil
  5. çok geçmiş olsuunnn..zararın neresinden dönülürse kardır diyelim..uyarılarınız için de teşekkür ederim.:)ben de bazen çook yazı yazıyorum klavyede falan.. dikkat etmemiz lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Aman siz de dikkat edin.

      Sil
  6. Geçmiş olsun. Moralinizi yüksek tutun. Tedavinin yanısıra doktorun verdiği ilaçlar mutlaka daha ilk günlerde çok şey değiştirecektir. Ama iyileşti, artık eskisi gibi değil diye doktora danışmadan hiçbir tedaviyi bırakmamak, azaltmamak, ara vermemek lazım. İnşallah iyi haberlerinizi alırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gece ağrılar ve uyuşmalar artınca ve elime aldığım eşyaları düşürünce ister istemez moralim bozuluyor. Tavsiyelerinize harfiyen uyacağım. Sağolun Erdal Bey.

      Sil
  7. çok geçmiş olsun yaa nereden çıktı şimdi bu hastalık.biz ellerimizi kullananlara hiç yakışmıyor ama hastalık işte çabuk geçer bana da olmuştu.aparat kullandım ama uzun bir süre sonra da geçti gitti.tekrar geçmiş olsun canım arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Serpil Hanım'cığım. Siz de benim gibi boş durmayı sevmeyenlerdensiniz. Aman siz de dikkat edin. Tekrarlamasın. Sevgiler, selamlar.

      Sil
  8. Geçmiş olsun canım dikkatet desemde olmuyor ev hanımı mecburen bişeyler yapıyoruz acil şifalar dilerim..

    YanıtlaSil
  9. Çok geçmiş olsun. Benimde uykuda bazen iki elimdede küçük parmak,yüzük ve orta parmak dirseğime kadar uyuşuyor. Doktora gitmeyi ihmal ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok rica ediyorum, hiç ertelemeden hemen doktora gidin. Öyle çabuk ilerliyor ki. Lütfen bana da bilgi verin. Size de çok geçmiş olsun.

      Sil
  10. Geçmiş olsun. Organlarımızın değerini onlar hastalanınca anlıyoruz. İnşallah dinlenme iyi gelir ve ellerini en kısa zamanda rahat kullanırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, her organın değeri paha biçilemez. Güzel dileklerinize yürekten teşekkürler.

      Sil
  11. Offff son 6 aydır hafif hafif başlamıştı ama son 1 aydır mafolmuş durumdayım. Bilgisayarın başına geçmediğimde hiç problem yok, ağrı mağrı, uyuşma hissetmiyorum, ama bilgisayarın başına geçer geçmez başlıyor ağrı ve uyuşma, çok yoğun bilgisayar kullanıyorum, iş yerinde sabah 9 akşam 6, alim hep mouse'da, sonra evde de bloglara bakayım, fotoğrafları düzenleyeyim derken iyice kötüleşti. Geçenlerde gittim doktora EMG istedi, bu hafta içinde çektireceğim. Ama o kadar sıkıldım ki son yıllardaki hastalıklarımdan, hiç doktora gidesim yok. Sinir oluyorum. Umarım ilk aşamalardayımdır. O kadar iyi anlıyorum ki sağ eli kullanamamanın nasıl olduğunu.
    Çok çok geçmiş olsun her ikimize ve bu sinir rahatsızlığı çeken herkese:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de çok geçmiş olsun. Acil şifalar dilerim. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

      Sil
  12. Çok geçmiş olsun.
    Lütfen dinlenin, bir süre yazı yazmayınız.

    Endişeli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Çiğdem Hanım, elimden geldiğince dikkat edeceğim. Aslında hepimiz risk altındayız. benim başıma geldi, inşallah sizler yaşamazsınız.

      Sil
  13. Çok geçmiş olsun. Anlıyorum sizi aylar oldu sağ kolum düzelmedi. Lütfen dikkat edin kendinize, şifalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Size de geçmiş olsun Elif Hanım'cığım.

      Sil
  14. Çok geçmiş olsun,şimdi okudum.Bir müddet elinizi korumanız gerekir,oldukça zor bir durum.Sanırım benim elimde aynı riski taşıyor. İnşallah biran önce iyileşirsiniz.İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman ihmal etmeyin! Benim durumumuma düşmeyin.

      Sil
  15. Evet hepimizi ilgilendiren bir konu dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Hatice'ciğim. Sen de pek hamaratsın maaşallah. Aman dikkat!

      Sil
  16. Zor ve kısıtlayıcı bir rahatsızlık. Çok dikkat edin kendinize. Acil şifalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sağolun Yasemin Hanım.

      Sil
  17. umarım daha fazla ilerlemeden durdurabilirsiniz, çok geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Allah kimseye göstermesin, çok sıkıntı verici bir durum.

      Sil
  18. çok geçmiş olsun, dr. nuzun dediklerini ihmal etmeyin bir süre dinlenin apartları alıp takın . herşeyin çoğu zarar derler yaa , yok yüklenmiş olabilirsiniz
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Yıldız Hanım. Bir ara tığ işlerini abartmıştım. Ev işleri de tam yapılmaya çalışılırsa zorluyor tabii ki. İşte sonuç bu:(

      Sil
  19. Ben 25 yıl evvel aynısını yaşadım.Ocaktan çaydanlığı bile indiremiyordum.Çocuk bezi ne ki onu bile bağlıyamıyordum.Doktor bana,hemen bilekten operasyon dedi ve ben yaptırmadım.Çok iyi Fizyoterapiste gittim ve fizik tedavisini ellerden ve omuzdan aldım.Bileğime kadar balmumuna sokuyorlardı.Gayet iyi gelmişti.Hatırladıklarım bunlar.Çok geçmiş olsun,hoşca kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da çok geçmiş olsun Sibel Hanım'cığım. Umarım bir daha yaşamazsınız.

      Sil
  20. Sevgili BegonvilliEvciğim geçmiş olsun. Yaptığın yapmaktan zevk aldığın şeyi yapmaktan vazgeçersen ameliyatsız geçiyor:(ya da geçiyor gibi oluyor biraz zorlayınca nüksediyor. Atel ve üstten buz tedavisi iyi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Fiamma, sen de çok hamaratsın, aman dikkat et arkadaşım. Tavsiyelerin için teşekkürler.

      Sil
  21. Çok geçmiş olsun. Acil şifa diliyorum. En kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz inşallah. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bizden de size sevgiler, selamlar..

      Sil
  22. Bütün el işi yapanlar ve fare kullananlar risk altında demek.Geçmiş olsun, tedavilerin çok iyi sonuç vermesini dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle söylüyor doktorlar. Dikkatli olmakta yarar var.

      Sil
  23. Rahatsızlığınızı yeni okudum, çok çok geçmiş olsun, umarım kısa sürede düzelir.Yoksa bizim gibiler, birşeyler yapmadan duramayız.Ben , hem resim yapıyorum, hem de (sık olmasa da) tığ işi.Demek çok yormadan yapmak lazım.Tekrar geçmiş olsun.Sevgiler...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.