10 Mart 2012 Cumartesi

Evlerimizdeki Görünmez Canavarlar

Hemen hepimizin bildiği ama çıplak gözle göremediğimiz için çok da önemsemediği, evlerimizin istenmeyen paylaşımcıları olan canlılar onlar.
Akarlardan söz ediyorum(tık)  


Bunlar, insan ve hayvanların deri döküntüleri ile beslenen oldukça dirençli yaratıklar. Bir adı da Mayt..Yumurtlayarak çoğalıyorlarmış ve sayıları da koloniler oluşturdukları için milyarlarca..
Geçen gün yabancı bir belgeselde izledim. Görünürde oldukça düzenli ve temiz bir Amerikan evinin akar olması muhtemel yerlerinden alınan  örnekler, elektron mikroskobu ile incelenince bakın neler görüldü:
Ama bu yerler neresi, öncelikle onu söyliyeyim, başta yatak, yastık ve yorganlar, halılar, ev tozları, koltuk ve kanepeler.  Görüyorsunuz ki, insanların en önemli yaşam alanları bunlarla dolu.
 Çok ürkütücü değil mi? Gözle görülememeleri  daha da sinir bozucu bence. 

Acaba şu yastıkta varlar mı? Ya yatağımda? Halılarda da  oldukça fazla olmalılar? 
Bu gibi sorularla  panik olmanız işten bile değil.
Şimdi, evde kedileri ve köpeği olan biri olarak  ben de  o paniği yaşayanlardanım. Böyle bir bilimsel gerçek olduğuna göre elimden geldiğince maytlarla savaşmağa karar verdim. Grip nedeni ile  bir süredir ev temizliğinde istediğim kaliteyi tutturamıyordum. Aslında  normalden fazla elektrik süpürgesi ile haşır neşirim  ama acaba kafi mi? Piyasada maytlarla savaştığı söylenen elektrik süpürgeleri var. Hatta benim son  satın aldığım da  güya bu işi yapıyormuş. Her ne kadar hiç bir  elektrik süpürgesi bunu başaramaz diye bir makale okusam da  belki de işe yarıyordur diye artık o  süpürgeyi daha çok kullanmağa karar verdim. 

İlk iş olarak bugün  evin  bir bölümünü  dip bucak süpürüp oldukça güçlü bir deterjanla sildim. 


Kullanmakta olduğumuz iki battaniyeyi yıkayıp bir de yüksek sıcaklıktaki buhardan geçirdim.


Tüm yastık yüzleri de yıkandı ve buhardan geçirildi. (elörgüsü olanlar da dahil.)


Üç halı, süpürüldü, silindi ve buharlandı.
Yatak mayt öldürdüğü idia edilen süpürge ile süprülüp  sıcak buharla bir güzel dezenfekte edildi.

Çarşaflar, nevresimler bundan böyle 60 derecenin üzerinde yıkanacak. Genellikle daha düşük sıcaklıklarda yıkıyordum ama kafi değilmiş.. Elbette buharlı  ütü ile  olabildiğince yüksek sıcaklıkta ütüleyeceğim.

Bu günlük bu kadar. Yarın salondaki halılar, eşyalar  aynı işlemden geçirilecek. Klimaların filtrelerini de çamaşır suyu  katılmış su ile yıkanacak.  Çarşamba günü zaten  yardımcım gelecek, tüm ev temizlenecek.

Yine de bu  mayt konusunu araştırmağa devam ediyorum. Sanırım  mutlaka kimyasal temizleyici gerekiyormuş.:((  Sıcak buhar çok  aklıma yattı. Lütfen siz de bilgi ve deneyimlerinizi  benimle paylaşın.












Bu can sıkıcı konuyu paylaşmak zorunda kaldım , çünkü benim tahminlerimden çok daha fazla yaygın olduklarını öğrenince dayanamadım. Her şey sağlık için.. Hepinize sağlıklı tertemiz  yaşamlar diliyorum.







 

20 yorum:

  1. Çok korkunçlar, uzaylı yaratıklar gibi:((((o elektrikli süpürgelerden duymuştum ama bende yok:((yalnız ne yaparsak yapalım senin de, benim de evimizde kedi var, kedinin üzerindeki akarları ne yapacağız?:((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduklarıma göre; kedi, köpek insanlara göre daha fazla risk taşımıyor. İnsan derisi daha fazla dökülüyor.

      Sil
    2. Peki tüylerinde var mıdır? Ayyy düşünsene kedilerimizin tüyleri ya akarlarla doluysa:((bu arada eline sağlık bayağı yorulmuşsundur:((keşke ben de yatakları filan buhardan geçirsem ama öyle bir makinem yok, battaniyeleri makinede yıkatıyorum, yazın tabii, güneşte balkonda kuruyor, yorganları da kuru temizlemeye veriyorum mis gibi temizliyorlar ama akarları ne yapıyorlar bilemiyorum:((halıları da yazın yıkatıyorum ama akarlar gidiyor mudur bilemiyorum:((en iyisi o buharlı süpürgeler galiba...

      Sil
  2. Arkadaşım bence o kadar önemseme bunların kimseye bir zararı olduğunu sanmıyorum sonuçta yeni türemediler hayatımız boyunca varlardı ve hep olacaklar..hala yaşıyoruz ve iyiyiz değil mi..annelerimiz ninelerimiz zamanında da vardılar.. var olmalarının da mutlaka bir hikmeti vardır..sırf bunları gösterip huzurumu kaçırdıkları için 10 yıl önce rainbow adlı makineye ikinci el araba fiyatı vermiştim..hala pişmanım...özellikle insanların huzurunu kaçırdıklarını düşünüyorum...ya takmayacağız ya da temizlik hastalığına yakalanıp hayatı kendimize zindan edeceğiz..zaman sürekli temizlik yaparak geçirilmeyecek kadar değerli..ben boşverdim akarları bilmem neleri huzur buldum ..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katlanılabilir oran belli. Bunun üzerine çıkmaması için biraz özen göstermek şart. Tabii ki herkesin görüşü farklı olabilir. Nasıl huzurlu olacaksanız öyle yapmanız en doğrusu..

      Sil
  3. fenaa halde ürperdim inanın..
    huzursuz yatağıma gideceğim şimdi..
    :)
    eyvah ki ne eyvah..
    koloniler halinde he yerde mi şimdi bunlar..
    amanınn..
    hijyene önem veriyoruz ama,daha fazlası gerekli demekki..
    teşekkürler paylaşım için..
    mutlu pazarlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen benim ilk andaki tepkilerimi verdiniz siz de. Biraz daha dikkat etmekte fayda var.

      Sil
  4. Begonvilli Evciğim, uzun yıllar mitebuster adlı bilinen bir marka süpürge kullanıyorum.Her yere ulaşıyorum demek mümkün değil tabii çünkü söylendiğine göre her yerdeler, süpürgeyi çalıştırdığım kadar ardından miteler için bir düğmesi var süpürge kendi kendine çalışıyor infaz makinası olarak. O miteler ölüyor mu bilmiyorum. İlk aldığım zamanlardaki kadar sık olmasa da evde buhar makinası kullanıyorum her yere ulaşabiliyor muyum, sanmıyorum:))Yüzümde maske üstümde makina, karşı komşu merak etmiş kızınız ne yapıyor diye anneme sormuş, artık perdeleri kapıyorum:) Bir de makinadan fena halde korkuyorum.Hangi akla hizmetse buhar makinasının su tankını üzerinde taşıyorsun. Reklamlarda omuzuna takmış çalışıyor hatunlar ama gerçek hayatta öyle olmuyor postacı gibi çapraz asıyorsun verim almak için ki mazallah patlarsa parçalanıp ölmekten değil bu kadın ne yapıyordu böyle perdeleri de kapatmış diye düşünülmekten de ayrıca korkuyorum. Her çamaşırı yüksek ısıda yıkayamazsın . Bir hemşire tanıdığım bu iş için vakumlamayı önermişti. yastıkları bir torbaya doldurup 1 saat vakumlu bırakabilirsin, aynı şekilde yorganları da. Mikroskopla baktığında çok sevimsiz gözüküyorlar:)) ama yaşamayı öğrenmekten başka yol yok sanırım Allahtan bağırtıları yok ya da biz duymuyoruz:)) Klima filtreleri beyaz sabun ile yıka. En iyisi beyaz sabun annelerden kalma sanırım eskiden mite mı varmış::))İstediğin kadar derine dal çıkamıyorsun işin içinden. Yorumlarda arkadaşın bahsettiği süpürgeden bir tanıdığım almıştı. Kızı astım hastası olunca dr kullanmayı bıraktırdı ya buna ne demeli?Evde kedilerin varsa onlar içöinde aynı ve ayrı sorunlar yani yani yani.
    Benim aklımsa halen şu fakir'in mob'unu alıp almamakta:))SAna kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Fiamma, öyle güzel anlatmışsın ki, çok yararlandım bu paylaşımından. Maytları öldüren bir makine hayal ürünü diye ben de okudum. Yine de süpürürken arkasından bir miktar toz püskürten sıradan makinelerden iyidir diye düşünüyorum. Mitebuster'i hemen not aldım, bir bakacağım. O sırtta taşınan buhar tankı hakikaten ürkütücü. Ben battaniye,halı hatta yatağı ve benzeri eşyaları buhar tanklı ütü ile buhardan geçirdim ama her şeyiçin uygun değil. Çamaşırların uygun olanlarını yüksek ısıda yıkamakta fayda var. bir de güneşten olabildiğince yararlanmalı. Kedilere yeni evde ayrı oda yapmayı düşünüyorum. Elbette bizimle de otururlar, oynarlar ama hiş olamazsa uyku saatlerinde kendi odalarında olurlar.Dış parazit iğneleri etkiliymiş zaten.Klima filtrelerini klorlu su ile yıkıyordum ama sabunlu suyu deneyeceğim. evet fazla derine dalmadan olabildiğince dikkat etmek lazım ama var olduklarını bile bile yokmuş gibi davranmam olanaksız. Sevgiler selamlar:))

      Sil
    2. Kimse bana kızmasın bazı şeylerin pazarlama teknikleri ile alakalı olduğunu düşünüyorum ki bireysel olarak her ne kadar bu tuzakların içinde dolansam da özellikle bu mitelerden kurtulma yolu pek yok gibi. Nedretciğim haklı. Bir de temizliği kendiniz yapmadığınız sürece eve gelen yardımcının insafına kalıyorsunuz o da ayrı bir dert istersen her gün yardımcı al, her an arkasından dolaşıp suyu değiştiriyor mu, elindeki bezi nerede kullanıyor diye kontrol edemiyorsan geçmiş olsun demekten başka bir şey kalmıyor geriye.

      Sil
  5. Yakından görünce ürkütücü gerçekten....
    Ama bunlardan kurtulmanın bir yolu yok galiba
    (bu sene de kedileri köpekleri evde bakıyorum eyvah ki eyvah):))
    İçime sinen temizlikle durum kurtarması yapıyorum şimdilik yaz gelince sizin gibi herşeyi yıkayacağız artık
    Sevgiler,selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işimiz zor:(( Elimizden geldiğince dikkat edeceğiz. Sevgi ve selamlarımızı gönderiyorum.

      Sil
  6. Süpürge alırken tanıtıcı firma bu maytları anlatmıştı o zaman çok ürkmüştüm. her hafta çarşafları değişirken yatakları süpürüyorum. koltuklar halılar iki günde bir bu makina ile alıyorum. yıkanıyor, yıkanıyor, ütüleniyor her şey ama ne kadar etkili oluyor bilmiyorum. onlar aklıma gelince çok kötü oluyorum :( Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim düşüncem şu; fazla kafaya takmak da, hiç önemsememek de yanlış. Evimizde bu canlıların bulunduğunu aklımızda tutup elimizden geldiğince üremelerine katkıda bulunmayacak ve sayılarını olabildiğince azaltacak şekilde temizlik standartı oluşturabilmek.

      Sil
  7. Sevgili Arkadaşım,tam benim derdime değinmişsin.Ev tozu beni saatlerce öksürtür,Suya süpüren süpürgelerle rahat ettim,ev süpürürken bile öksürürdüm.
    Çünkü elektrikli süpürgelerin çoğu motorun havasını tahliye ederken akarların tekrar odaya dağılmasına neden olmaktalarmış.
    En çok akar halılarda var galiba beni halı tozu çok rahatsız ediyor,yer döşemesi halı kaplı evlerde öksürük krizine giriyorum.
    Evde halı yıkama makineleri ile halıların temizlenmesi, halıda nem oranının artırmasına ve akar üremesi için daha uygun ortam oluşturduğunu duymuştum.
    Ben de akar takıntılı olduğum için her çocuklu eve gittiğim zaman, peluş veya dolgu oyuncak gördüğüm de aman çok toz tutuyor çocuğunuzu oynatmayın yada odasında tutmatın diyorum.Bazen bana garip garip bakıyorlar.
    Kolay gelsin,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki bu konuyu ele almışım. Çok güzel yorumlarla bilgileniyoruz. Deneyimlerin paylaşılması çok işe yarıyor. Ben de çalışma-oturma odamdaki halıları temizleyip kaldırdım dün. Olabildiğince onların rahatça çoğalabileceği ortamları kontrol altında tutmakta yarar var. Hepimize sağlıklı günler olsun!

      Sil
  8. En baba yorum benden geliyor şimdi:))) Hemen bu pisikolojiden çıkın derim. Zaten pırıl pırıl bir hanımsınız. Maytlarla başa çıkmanın mümkün olduğuna inanmıyorum. Görünmeyen varlıklarla mücadele etmek çok zor. Hiçbir zaman yok edemeyeceğimize göre
    rutin temizliğe devam. Hastalandık mı bu yüzden? Yoo... Üstelik bir çeşit bakterinin
    biz banyo yapıp kurulandıktan sonra beş dakika içinde vücudumuzu tekrar sardığını görmüştüm bir belgeselde. Yalnız yaşamak mümkün değil yani. Ayrıca o maytların görüntüsü de Allahın mucizelerine bir delil âdeta. Her birinin sindirimi, dolaşımı var düşünsenize. Mikro dünyanın inanılmaz varlıkları...Hollywood yönetmenlerinin ilham kaynakları:)) Diyeceğim o ki, çok yormayın kendinizi, temizlikçi mi geldik ayol bu dünyaya?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız, aşırı kafaya takmakla çözülecek bir sorun değil. Hiç önemsememek de olmaz. Orta yolu bulmak lazım..

      Sil
  9. Evcil hayvanlarla aynı evi paylaşanlar aslında hijyen konusunda daha titiz davranıyorlar. Bende Rainbow denilen şu teknoloji harikası süpürgeden var. Haftada 2 gün yardımcım yataklar dahil her yeri onunla süpürüyor,diğer günler de yine torbasız hepa filitreli süpürgeyle ben süpürüyorum. Eve ayakkabıyla girmiyoruz ve haftada 2 kez yatak çarşaflarını değişiyorum ,iç çamaşırlarımızı da havlu çarşaf ve diğer kullandığımız tekstilleri de mutlaka ütülüyoruz. Artık bu işleri tek başıma yapmaya yetişemediğim için bu yıl yardımcım haftada 2 kez geliyor,yaza 3 e çıkaracağız galiba .Başta yatak odamı olmak üzere evi gün boyu sırayla havalandırıyorum ama bu kez de dışarıdan is kokusu geliyor .Tek içime sinmeyen konu kışın çamaşırları güneşte kurutamıyorum. Daha ne yapalım komşum akarsa akar ,kafayı takınca mutsuz oluyor insan. Seyahatlerde ne yapacağız ? Otellerde çarşaflar toptan yıkanıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evcil hayvanları olanlar zaten diğer insanlara göre potansiyel pis insanlar. Galiba bunun verdiği psikolojik baskı ile gerçekten bizler daha çok temizlik yapıyoruz. Dediğim gibi elimizden geldiğince dikkatli olacağız. Oteller dediniz de aklıma geldi, yıpranan çarşafları mutfakta kurulama bezi olarak kullandıklarını biliyor muydunuz? Ev her yerden iyidir.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.