25 Ocak 2012 Çarşamba

Bu Eğlence mi?

Dün Saba Tümer'in programını izlerken, hayvanat bahçesi reklamı izler gibi oldum ve bu yazımı yeniden paylaşmak istedim. Başta Saba Hanım'a ve hayvanat bahçelerinde, sirklerde eğlendiklerini sananlara sormak istedim:

BU EĞLENCE Mİ?

 Bu  hayvanlar,  bu  becerileri  edinmek  için  nelere  maruz  kalıyorlar biliyor  musunuz?

Bana  en  çok  acı veren durumlardan  birisi  de hayvanların  eğlence  amaçlı  kullanılması. Gerçek  bir  hayvan sever  ancak  kedisi  ya da  köpeği  ile  oynayarak  eğlenebilir.  Sirklerde, havuzlarda  yapılan  gösterilere  ve insanları  eğlendirme  amaçlı hayvan  istismarına  sonuna  dek  karşıyım. Hele  bir  de zevk  için  onların  dövüştürülmesine, birbirlerini parçalamak  zorunda  bırakılmalarına diyecek  söz bulamıyorum. Horoz  ve  köpek  dövüşleri, deve  güreşleri, boğa  güreşleri, insanlığın  yüz  karası  eğlence  yöntemleri...



Diyelim  ki  tersi  olsaydı  ve  insanoğlu mutasyon  geçirip  doğada  daha  geri  bir  konuma  düşseydi, hayvanlar  da evrimleşip  hükmedecek  duruma  gelseydi,  insanları  sirklerde  eğlence  aracı  olarak  kullansalardı  ne  hissederdik? Bu  hayal  ürünü  örnek  çok  tüyler  ürpertici  oldu  değil  mi? Ama  bizler  bunu  onlara  yapıyoruz  ve  insanlığımdan  utanıyorum  böyle  konuları  düşününce..




15 Ekim 1978'de Paris UNESCO Evi'nde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 4. maddesi ve 10. maddesinde konuya ilişkin şu hükümler bulunuyor:
"Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır,"
"Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır..."


Ama  gelin  görün ki hepsi  sözde  kalıyor. Dünyanın  hemen  her  yerinde  sırf  eğlence  amaçlı  hayvan  istismarları  var..Yapana  da , görmezden  gelenlere de, hele bir de reklamını yapanlara  yazıklar  olsun!

9 yorum:

  1. yürekten katılıyorum !!!

    YanıtlaSil
  2. çok haklısın ama senin söylediklerini düşünecek zihniyet çok olsaydı dünya çok daha yaşanılası olurdu :((

    YanıtlaSil
  3. Sağolun arkadaşlar. Bu konulara elimizden geldiğince dikkat çekmek için buradayız.

    YanıtlaSil
  4. ne sirke giderim ne de çocuklarımı götürürüm. Göğsünü gere gere çocuklarını sirke götüren ebeveynleri de hiç anlamam. Önce kırbaçlarla yola getirilen hayvanları izlettir çocuklara, sonra da hayvanları sevin de.. Bu ne tezat!

    YanıtlaSil
  5. görüşlerinize saygıyla katılıyoru ve saba hanımın neden böyle abuk sabuk şeylere kahkahalarla güldüğünü anlamıyorum acaba herşeye boş boş gülmenin pisikolojik birsorun olduğunu kendisine söylemedilermli yoksa aylanıcak halime gülerim sendromumu hazan

    YanıtlaSil
  6. Böyle gösterileri görünce bende aynı şeyleri düşünüyorum hayvanları özellikle evcil olmayanları eğitirken gerçektende nelere maruz kalıyorllar acaba çok güzel bir konuya dikkat çekmişsin ellerine yüreğine sağlık....

    YanıtlaSil
  7. Değerli yorumları ile destek olan tüm arkadaşlara teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Çok haklısın ablacığım :( insan, bu dünyaya gönderilmiş en zalim yaratık ne yazık ki :((

    YanıtlaSil
  9. Kızlarım istedi diye sirke gittik. yavru aslanı zorla kucağımıza verip fotoğraf çektiler, tramplenden atlamayan köpekçiğe kamçı gösterdiler. Neresi eğlence, baştan sona rezalet ama bir daha asla gitmem.
    Pirim yaptırıyoruz, onlarda zavallıları kullanıyorlar. :((

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.