22 Ekim 2010 Cuma

Sokaktaki Canlarım

Onlar her sabah  benim yolumu  gözlüyorlar. Her  birinin karakteri farklı. Utangaçı, kavgacısı, korkağı, sevdireni, sevdirmeyeni ne  ararsanız  var. Örneğin bu  iri siyah  kedicik içlerinde  en  korkağı. Görüntüsünün  tam  tersi çok  alıngan  ve ürkek. Duygusal  kediciğimi bir  başka  seviyorum.:)
Bunlar  da  duvarda  bekleyen koro  kedilerim. Aslında  sekiz taneler. Beni  uzaktan  görünce  konser başlıyor, mama  faslına  geçinceye kadar  sürüyor.
 Bu  korku ve savunma pozisyonunun nedeni var; bakın  kim  geliyormuş?


 Ona da mama  verdim ama  yemedi nedense. Yüzündeki mutsuz  ifadeyi  görüyor musunuz?



 Bunlar  da  okulun  yanındaki  çöp  konteynerı  grubu.


Mamalarını  yerken sık  sık  etrafı  kollamaları,  her  an  birileri  tarafından taşla  ya  da  tekme  ile  kovulacakları  korkusunun  sonucu..

Bir  sokak  ötede bir  grup  kedicik  daha  var  beni  bekleyen  ama  onları  görüntüleyemedim.  Çünkü  zaman  ilerledi  ve  etraf  kalabalıklaştı. Dikkat  çekmek  istemiyoruz.  İşte  böyle,  her  sabah  bu  ritüel  yineleniyor.

Onların  yaşam  alanlarını  yok  ettik.  Bahçeli  evleri  yıkılıp  yerlerine  etrafı  betonla çevrili  ucube  apartmanlar  yapıldı. Üstelik  onların  varlığından  rahatsız  olup uzaklaştırmak  hatta  yok  etmek için  ne  lazımsa  yapıldı. Onların  da  yaşama  hakkı  olduğunu  düşünen  duyarlı  insanlar  ise  pek onaylanmıyor  ne  yazık  ki.. Bu  canlar, açlıkları  ile  hastalıkları  ile yaşam  mücadelesi  verirlerken  hiç  olmazsa  ilgilenen  insanlara  tepki  gösterilmesin.





36 yorum:

  1. Gunaydınnnnnnnnnnnn:)


    boylesıne guzel fotograf karelerı
    bu kadar guzel varlıklar
    ve yuregı sevgı dolu bı ınsan


    Gune boyle baslamak ne kadar guzel
    Bunu sana borcluyum begonvıllı evım

    YanıtlaSil
  2. Günaydın Öykü'cüğüm. Güne senin selamınla başlamak da çok güzel.

    YanıtlaSil
  3. Konu son derece duyarlı ama maalesef,ülkemizde insanlara bile gereğince önem verilmezken,hayvanlara özen gösterilmesi,gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu oluyor.
    Huzurevlerini gezdiğiniz zaman,kimisi çocukları tarafından oralara bırakılmış yaşlıların bakışlarını gözönüne getirin,ellerini öpünce nasıl sevindiklerini düşünün..Acaba öncelikle onlar varken,hayvanlara özen göstermesini bu toplumdan nasıl bekleyebiliriz?
    Bence huzurevlerindeki insanlarımızı da ele alan bir yazı yazmanız çok yerinde olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. yavrucuklarım nasıl güzeller

    YanıtlaSil
  5. ah ne guzeller kucuk minnoslar :))
    lutfen benim icinde sevin onlarin yumusacik gidilarini bir sonraki sefere ;)

    YanıtlaSil
  6. Ağzıbozukdusmanı, bu yaklaşım beni son derece üzüyor, dahası sinirlendiriyor. Açıkçası saplarla samanları her zaman karıştırıyoruz nedense. Kardeşim, ''huzurevlerindeki insanlarla ilgilenmeyin, sadece sokak hayvanlarına yardımcı olun'' diyen mi var? Böyle konularda öncelik şudur veya budur tartışması son derece yanlış. Sosyal yaralarımızın tümü de öncelikli. Kimin zamanı, yüreği, bütçesi hangi sosyal soruna ulaşmasına müsaitse buyursun ilgilensin. Hayvanlarla ilgilenen bir insanın neden önceliği onlara verdiğini sorgulamak abes ve yersiz. Bu, insanlara karşı duyarsız olduğum anlamına gelmez.

    Ayrıca blog sayfamda hangi konulara yer vereceğim de beni ilgilendirir. Yeri geldiği zaman huzurevleri konusunu da ele alabilirim. Buyrun siz yazın o konuyu ama bana şunu yazın, bunu ele alın demenizi yadırgadım.

    YanıtlaSil
  7. puck-robin, A-H, gerçekten de çok sevimli ve güzeller. Çok da korunmaya muhtaçlar. Hemen her gün sokakta, onlarla ilgili acı bir olayla karşılaşıyorum ne yazık ki. Söz, sizin için de seveceğim.

    YanıtlaSil
  8. Gözlerindeki ışıltıyı görmek yeter.
    ...
    Neden birini yapıp diğerini ihmal edelim ki. Dünya hep birlikte bir bütün. Biri diğerinden ayrıt edilemez. Hayvanları aç bırakınca insanlar doyacak mı? Hayvanlara sevgi göstermeyince sevgi tasarrufu mu yapmış olacağız insanlara dağıtmak için.

    Biri olmadan diğeri hiç olmaz, olamadığı da ortada zaten.

    YanıtlaSil
  9. aaah aah çöp kedilerinin arkasından bakan ben.. babasının kızıyım. canm babacığım, taa çoruma geldi yediği balıkların kılçıklarını antalyaya götürdü parktaki pisiciklere vericeem diyee:))işte öyle paylaşasın gelddii:))

    YanıtlaSil
  10. Evet, söylediğim bu zaten sevgili Sarkaç. Sevgimizi, ilgimizi sınırlandırma eğilimiz var.

    YanıtlaSil
  11. Çok hoş anlatmışsın Burcu:) Allahtan onları düşünenler de var.

    YanıtlaSil
  12. Sn.Begonvilli ev;
    Bence sap ve samanı siz karıştırıyorsunuz,ben sizin yazınızdan yola çıkarak huzurevlerini yazdım.O insanlar ve hayvanlar da yalnızlar.Yani koşut bir aktarımda bulunmak istedim. Oysa siz;AGRESİF bir Dil kullanarak,bana HERKESİN içinde HADDİMİ bildirdiniz.Bunun için teşekkür ederim.
    Evimde,birisi yavru,2 köpek besliyorum ve hayvanlar için üzülmek,sizin tekelinizde değil.Sizden daha ağır başlı bir yanıt beklerdim.LÜTFEN,bu yanıtımın da yayınlanmasını rica ederim,çünkü onca insanın içinde beni zor durumda bırakmış bulunuyorsunuz..
    Hiç değilse bu konuda hoşgörü gösterin,duygusal davranmayın ve insanları yanlış anlamamaya ve değerlendirmemeye çalışın.
    Bloğunuzun içeriğine karışan yok ama önerilere böyle tepki vermenin adı;hoşgörüsüzlükdür ve sanırım bloglar,bazen ortak görüşleri belirtmek içinde ideal yerlerdir.
    Çok Üzgünüm.
    Saygılarımla...
    Not:
    Yanıtımın yayınlanmasını lütfen rica ediyorum ve bu polemiği bitirmek istiyorum böyle bir tepkiyi görünce..

    YanıtlaSil
  13. Koro grubu :)
    Bu sözüne bayıldım Begonvil.
    Hahaha :)
    Başlıyorlar miy miy seni gördükleri an değil mi? :)
    Benim de var burada onlarca kuştan oluşan bir ''koro grubu''m :)
    Ne zaman balkona çıksam başlıyorlar şarkılara.
    Her balkon çıkışında elimde bir kaç gün öncesinin ekmekleri, yemek artıkları, pirinç-buğday gibi onlara özel yiyecekler olduğu için artık alıştılar, yolumu gözlüyorlar.
    İşin ilginci, dün sabah resmen pencereye yapışmış odamı gözetlerken buldum 2 kuşumu :)
    Utanmasalar odama girecekler.
    Zibidiler, seviyorum bunları :)

    YanıtlaSil
  14. agzıbozukdusmanı: yani bu yaklaşım beni öldürecek. blog sayfanıza giriyorum, çok önem verdiğiniz "konular" la ilgili siz de tek bir satır karalamamışsınız. ben şimdi size diyor muyum :bırakın bu konuları sokakta aç insanlar var onları yazın diye. lütfen böyle sadece yazmış olmak eleştirmek için yazmayın herkesin yazısı işi kendine.

    YanıtlaSil
  15. YÜREĞİNİZE SAĞLIK .Ben de sizin gibi hayvanların sağlık ve beslenmeleriyle ilgili -kendi çapımda-uğraşıyorum.Emekli öğretmenim binlerce insana emek verdim,şimdi ben insanlar dururken hayvanlara mı bakmış oluyorum?İnsanlar bu boş lafları bırakıp işlerine baksınlar,'gölge etmesinler,başka ihsan istemem'.

    YanıtlaSil
  16. Sayın Ağzıbozukdüşmanı, elbette yanıtınızı yayımlarım. Hakaret ve küfür içermeyen tüm yorumlar yayımlanır burada.

    Ayrıca blog sayfama gelmişsiniz, zaman ayırıp yazımı okuyup bir de görüş bildirmişsiniz. Bunu yapan herkes benim misafirim sayılır. Görüşler ayrı bile olsa..

    Agressif dil kullandığımı söylüyorsunuz ama siz de bu uslubunuzla pek sakin olmadığınızı gösteriyorsunuz.

    Anladığım kadarı ile huzurevindekiler örneğini, paralel bir konu olarak belirtmek için verdiğinizi söylüyorsunuz. Her ne ise, okuyucular kimin ne demek istediğini anlayacaklardır. Burada bu polemiğe nokta koymak istiyorum. Bana göre konu kapanmıştır. Umarım sizce de öyle olur.

    YanıtlaSil
  17. çookk güzelleeerrr...hele o simsiyah olana bayıldık..Ata bile anne baak anne baaakk kedi diyor şu an :))sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Sayın Begonvilli ev;
    Açıklamanız için teşekkür ederim,sanırım fikirleri algılamada veya anlatımda bir yanlışlık oldu.
    Ben;dediğim gibi,Türk toplumunun bir kesiminin yaşlılarına,hayvanlarına(geçen hafta kediyi döverek öldüren üniversiteliler gibi) hatta ve hatta tüm doğaya karşı genelde fazla hoşgörülü olmadığını savunmak ve belirtmek istemiştim.Bunların nedenleri elbette tartışılmalıdır ama medeni ölçülerde olması koşulu ile...
    Bloğunuzda bana yönelik negatif eleştirilerde bulunan iki izleyicinizin de bunu böyle görmesini diliyorum.
    Yazılarınızı bundan böyle daha büyük bir zevkle ile izleyeceğimi belirtir,hoşgörünüz için de ayrıca teşekkür ederim.
    Başarı dileklerim ve Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  19. bende her hayvansever gibi tenha zamanlarda mamalarını veriyorum,yerken başlarında duruyorum zamanım varsa rahat yesinler diye..her biri birbirinden farklı karakterde olan bu muhteşem varlıkları insanların neden görmemezlikten geldiğini halen anlayabimiş değilim..ekonomik şartlara bağlansa da konu çok başka..merhamet.. en büyük eksik bu..

    ayrıca yorumları okurken dikkatimi celb eden insanlara öncelik konusu var.. zaten hayvansever insanların öncelik verdiği ama üstünde durmadığı konuların başında gelir diğer hassasiyet gösterdiğimiz konular....hayvansever her konuya aynı hassasiyette duyarlıdır ancak hayvan konusunda duyarlılığı pekiştirmek maksadıyla üstünde durduğumuz birinci konumuzudur..

    şunu da belirtmekte fayda var..birçok insanın yapması gereken bu sosyal sorumluluğu madden ve manen sırtlanan ve yüksünmeden yapanlara saygının en üstününü duymak,sevgi ve saygıyı esas alan bir bakış açısıyla hareket eden insanların takınması gereken bir usluptur..

    YanıtlaSil
  20. Ella'cım, bunlar gerçekten koristler. Tizden basa her türlü sesi çıkarıp müzik yapıyorlar:)

    Puck-robin, colette, bizler doğru bildiğimizi yapacağız.

    Sevgili öznur-ata, çocuklarda küçük yaşta başlıyor hayvan sevgisi. Özellikle anne babaları hayvan seviyorlarsa. Ata'yı kocaman öpüyorum.

    Sevgili Allımorlu, güzel düşüncelerinizi yorum olarak paylaştığınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba..

    Blog kişisel yorumların, üretinin ve düşüncelerin, blog sahibinin tercihlerine göre ifade edildiği, kayıt altına alınıp paylaşıldığı bir alan..

    Bloglar dijital birer yuva yahut müze üye ya da ziyaretçiler de oranın misafirleri. Şahsımız ve özelimizle ilgili rahatsız edici ifadeler ya da yanlış bilgilendirmeler olmadığı sürece "Şunu da yazın, bunu da ifade edin" demek hiç doğru olmasa gerek.

    Kaldı ki tasarlayarak ve hayatta kalmak amacı dışındaki menfaatler için birbirine zarar veren tek canlı türü insan. İnsanın, insanımızın elbette hepimizi üzen sorunları var..

    Fakat esasen doğa ve hayvan sevgisinin tümüyle yittiği, hayvanların hiç hak etmedikleri eziyetlerle katledildiği toplumumuzda açıkça söyleyeyim ki bu durum devam ettiği sürece insanlara vermediğimiz değerin bence pek fazla önemi yok.

    Hayvan sevgisini yitirmemiz, insanlığı yitirme eşiğimiz çünki..

    İnsanlarla ve doğayla ilişkisinde şartları eşitsiz, son derece masum, zararsız ve sevgiye muhtaç hayvanları; birbirine ve doğaya her türlü fenalığı fırsat bulabilince yapan insandan daha az umursamıyorum. İsteyen istediğince kınayabilir.

    Begonvilliev'in fotoğraf karelerindeki, satırlarındaki sevgiye, merhamete ve alakaya ise bence çok ihtiyacımız var şu günlerde.

    YanıtlaSil
  22. Dün boş bir çöp variline düşmüş küçük bir kedi yavrusunu çıkardım,sabaha kadar suyun içinde miyavlamış zavallı.Gece kendimi mutlu ve huzurlu hissettim.

    YanıtlaSil
  23. allah gonlunuze gore verir insallah umarim ki allah size daha cok versin komsu mahalleler de bekler ;) her kisi bir baska canlinin sorumlulugunu alabilse tasiyabilse daha guzel bir olurdu dunyamiz sizi zaten seviyordum simdi daha cok seviyor ve taktir ediyorum

    YanıtlaSil
  24. maaşallah kediler çok iyi görünüyor, köpekcik biraz durgun belki hastadır.
    çekingen ürkek olmaları onlar için daha iyi çünkü onlar iyi insan kötü insan ayırımı yapmıyor.. yaptığınız örnek bir davranış, anlamak istemeyenlere Allah vicdan versin..

    YanıtlaSil
  25. Teşekkürler Onur, görüşlerini paylaşman beni mutlu etti.

    Teşekkürler A. Kadir Bey, bir can kurtardığınız için sizi yürekten kutluyorum.

    Size de teşekkürler Uzmanamator, zarif yorumunuz bana güç verdi.

    Sevgili Verago, kedicikleri aç bırakmıyorum o yüzden iyiler ancak pek çok tehlikeye açıklar. Köpeği ilk kez bu gün gördüm. Kulağında küpe vardı. Belediye kısırlaştırıp yeni bırakmış olmalı. Çok zayıf ve mutsuz görünüyordu. Yarın konserve mama götüreceğim, bakalım yine oralarda olacak mı?

    YanıtlaSil
  26. o kadar anlatmışsınki duygularımızı.bende sabah daha endim kahvaltı etmeden inip mahalledeki kedilerimi besliyorum.beslerken yanımdan geçen insanların sanki ben uzaylıymışım gibi bakışlarını hatta ben kediler ile konuşurken bazen insanların bana deliymişim gibi acımalarına alıştım artık.aman diyorum zarar vermeyin de nasılsa besleyen 3-5 vicdanlı insan vardır.Allah sizden de razı olsun hepsi nasıl da güzeller.sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Teşekkürler HÜRREM TAKI, daha önce de dediğim gibi ne derlerse desinler, biz doğru olanı yapmaya devam edeceğiz. Her canlının yaşam hakkı var ve bu dünya hepimizin.

    YanıtlaSil
  28. O kadar güzel birşey yapıyorsun ki,yüreğine emeğine sağlık :) inan ki o beslediğin her kedicik için yolun ayrı açılıyordur hayatta eminim...benim de birsürü kediciğim var bahçede beslediğim,onlar yediğinde ayrı bir huzurlu oluyorum.Bu bambaşka birşey,bilmeyen anlamaz...

    YanıtlaSil
  29. Hayat onlar içinde zor olsa gerek.. Yemek, su bazen buluyorlar bazen aç ve susuz.. :S

    YanıtlaSil
  30. aynen öyle..Ata bayılıyor hepsine :))buarada komşu muyuz kiii :))merak ettim :))

    YanıtlaSil
  31. sevgili begonvilli ev böyle tatlı şeyler sevilmezmi çok tatlılar

    YanıtlaSil
  32. Size uğramayalı ne uzun olmuş. Yüreğinize sağlık çok güzel iş bunlar begonvilli ev .

    YanıtlaSil
  33. Teşekkürler Red Riding Hood, her zaman bekleriz efendim.

    YanıtlaSil
  34. Canlarım benim ne kadar şanslılar senin gibi bir meleğe sahipler :) Kıyamam onlara tek istedikleri başlarının okşanması ve karınlarının doyması. Bu kadar mı zor geliyor insanlara istediklerini yapmak? Ya da yapanlara neden engel olmaya çalışırlar anlamakta zorluk çekiyorum. Ne zaraları var ki, onlar sadece yaşamak istiyorlar, horlanmadan, itilip kakılmadan sakince yaşamak. Çok mu zor kendinden başka bir canın yaşam hakkına saygı duymak. Ah ah lafda değil gerçekten insan olmak bu kadar mı zor?

    YanıtlaSil
  35. Zor Yeşim'ciğim, zor. İnsan olmak şekille değil duygularla ve ruhla da ilgili. Agzıbozukdusmanı adlı arkadaş çok da haksız değil. Önce çok kızmıştım yazdıklarına ama toplumumuzun bakış açısını anlatıyor. İnsan insana acımıyor günümüzde, hayvana mı acıyacak? Ama hep dediğim gibi, biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz.

    YanıtlaSil
  36. konuya güzel dikkat çekilmiş. Aslında yorumlarda güzel sohbet gibi olmuş.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.