27 Ekim 2010 Çarşamba

Bu Eğlence mi?

 Bu  hayvanlar,  bu  becerileri  edinmek  için  nelere  maruz  kalıyorlar biliyor  musunuz?

Bana  en  çok  acı veren durumlardan  birisi  de hayvanların  eğlence  amaçlı  kullanılması. Gerçek  bir  hayvan sever  ancak  kedisi  ya da  köpeği  ile  oynayarak  eğlenebilir.  Sirklerde, havuzlarda  yapılan  gösterilere  ve insanları  eğlendirme  amaçlı hayvan  istismarına  sonuna  dek  karşıyım. Hele  bir  de zevk  için  onların  dövüştürülmesine, birbirlerini parçalamak  zorunda  bırakılmalarına diyecek  söz bulamıyorum. Horoz  ve  köpek  dövüşleri, deve  güreşleri, boğa  güreşleri, insanlığın  yüz  karası  eğlence  yöntemleri...



Diyelim  ki  tersi  olsaydı  ve  insanoğlu mutasyon  geçirip  doğada  daha  geri  bir  konuma  düşseydi, hayvanlar  da evrimleşip  hükmedecek  duruma  gelseydi,  insanları  sirklerde  eğlence  aracı  olarak  kullansalardı  ne  hissederdik? Bu  hayal  ürünü  örnek  çok  tüyler  ürpertici  oldu  değil  mi? Ama  bizler  bunu  onlara  yapıyoruz  ve  insanlığımdan  utanıyorum  böyle  konuları  düşününce..




15 Ekim 1978'de Paris UNESCO Evi'nde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 4. maddesi ve 10. maddesinde konuya ilişkin şu hükümler bulunuyor:
"Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır,"
"Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır..."


Ama  gelin  görün ki hepsi  sözde  kalıyor. dünyanın  hemen  her  yerinde  sırf  eğlence  amaçlı  hayvan  istismarları  var..Yapana  da , görmezden  gelenlere  de  yazıklar  olsun!

15 yorum:

  1. Eskiden İstanbulda,ayıları sokaklarda gezdirip çeşitli hünerler yaptırırlardı,oysa kızgın saç teneke üzerinde eğittikleri ortaya çıktı sonradan.
    Bunların perde arkasını bildikten sonra insan,hayvanlara yapılan muameleden utanç duyuyor.
    Yazık!! Çok Yazık!!!

    YanıtlaSil
  2. Sirklere bilet almak için birbiriyle yarışan zavallılar sürüsüne selam olsun.
    Ellerine sağlık Begonvil'cim.

    YanıtlaSil
  3. hayvanları çook seven ve şükürler olsun ki oğluşuma da çook sevdiren bir insan olarak ben de yazdıklarına aynen katılıyorum..ve çok üzülüyorum onlar için :((

    YanıtlaSil
  4. Bu görüntüler benim içimi sızlatıyor,zevk alan ,nsancıklara diyecek sözüm yok :(

    YanıtlaSil
  5. bende en az 7-8 blogda gördüğüm 'çocukları kapıp sirke gittik,bi eğlendik bi eğlendik' diye hayvanlara yaşatılan maskaralıkları çok matah bir iş yapmışçasına bahseden blog annelerine şaşıyorum..çocuklarını sirke değil barınak ziyaretine götürmeliyken!!bunca blog avaz avaz hayvan haklarından,duyarlılıktan bahsederken bu blog sahibi anneler hiç mi görmüyorlar şaşırıyorum..
    bu arada buluşma etkinliği düzenleyen blogerlar mümkünse bir etkinliği de barınakta yapsınlar,iyi bişey yapmış olurlar..güzel olur..

    YanıtlaSil
  6. Yine çok doğru bir konuyu yazmışsınız. Çocukluğumdan beri bu tür şeyler bana üzüntü verdi, çocukken nedenini tam anlayamazdım ama büyüdükçe ve empati kurmaya başladıkça üzüntüm daha da arttı. Ben kendi üstüme düşen görev olarak etrafımdakileri bu konuya bilinçlendirmeye çalışıyorum, bir kampanya olduğunda imzamı atıyorum destek çıkıyorum. Ama zaten biz hayvanseverler kendimiz çalıp kenimiz oynuyoruz gibi geliyor bazen :(

    YanıtlaSil
  7. Bu eğlence değil, eğlenceli hiç değil...yazık hayvancıklara,neler neler yaşıyorlar;sirkte,sokakta,laboratuvarlarda...Hangi biriyle mücadele etmek, hangi birini değiştirmek gerek.nerden başlanmalı, nasıl devam etmeli...bazen ümitsizliğe kapılıyorum :(

    YanıtlaSil
  8. ŞEHRE GELMİŞTİ GÖTÜRMEDİM çocukları.İnsanlar işin arka planını düşünmeden eğlenebiliyor.Oysa ne işkencelere maruzlar..Votka içirirken izledim rusları ...

    YanıtlaSil
  9. Yine harika bir paylaşım...ellerine sağlık begonvilli ev! ödül vermek haddime değil, ama ilk blog ödülümü almış olmanın mutluluğunu seninle de paylaşmak istedim ve bu ödülü sana da gönderdim ;)

    YanıtlaSil
  10. Wells'in Zaman Makinesini okuduktan sonra 2-3 yıl et yiyememiştim. Maymunlar Gezegeni filminin başında maymunların insanlara olan davranışlarını görünce filmin devamını izleyememiştim, şimdi biz onlara böyle yapıyoruz diye. Oğlum her gelen sirk haberini duyduğunda niye gitmiyoruz diyor bana, anlatmaya korkuyorum o hayvanlara ne işkenceler yaptığımızı.

    YanıtlaSil
  11. Sırklere gıtmem

    hayvanların sozum ona egıtımle
    ınsnaların eglencesı halıne getrıldıgı hıcbıseyı desteklemıyorum

    cunku vıtrınde eglenen ınsanlar
    kulıste
    bu hareketlerı ogrenebılmelerı ıcın o hayvanların neler cektıgını ne yazık kı dusunemıyrolar..

    son donem yunusların gosterıler ıcın egtıldıklerı ve havuzlarda ınsanların eglencesı halıne getrııldıklerı ortamlardan
    onların ıntıharına suruklenen acıklı bı hıkaye cıkmıstı


    bunu unutmyalım
    bu tarz herseyı detsekleyıcı her tur davranıstan uzak duralım

    YanıtlaSil
  12. Bir hayvansever olarak bu yazın için seni kutluyorum.Hayvanların sırtından para kazanan ve her türlü kötülükleri eden kişilerle aynı dünyada yaşamak çok zor
    Bu arada ben polyvore'dam momismyhope buradan da selam olsun arkadaşıma sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. bu rezillik bir de Roma kültüründen geliyor.. latince "circus" kelimesinden Türkçe ye girmiş. Romalılar hayvanlar konusunda gerçekten manyaktı! ilk başta çevrelerindeki bütün ayıları toplaya toplaya bitirdiler sonraları hakim oldukları topraklar da büyüdükçe Polonya tarafları ve kuzey avrupadan ayılar topladılar. tabii birçok başka hayvan daha.. kuzey Afrika da "berberi aslanı"nın soyunu tüketen de onlardır. şimdi kimse bir zamanlar böyle bir aslan türü olduğunu bile bilmez. Avrupa doğasına zaten büyük zarar verdiler. bütün hayvanları eğlenceleri için kullanıyorlardı ve üstelik eğlenceye aşırı düşkünlerdi. arenalar ve sirkler çoktu. günümüzde Roma kültürü taşıyan İspanyollar hayvanlara geleneksel olarak en çok eziyet eden milletlerden biri. Fransızların meşhur kaz ciğeri için hayvanları yetiştirme usülü de tabii ki Roma kökenli ve İtalyada da yapılıyor. en çok avcılık kültürü olan milletler de bunlardır. Fransa da şimdi Akdeniz kökenli geyikler çoğaltıldı onlar avlanıyor, ülkemizde hala büyük sürüler halinde görülebilen kurtlar oralarda ortaçağda yokoldu. çok yerde en bol bulunabilen yaban domuzu bile avrupada bazı yerlerde yok veya çok az.. yani bazılarının özendiği batı kültürünün içinde bunlar da var ve çok köklü.. oysa kendi kültürümüzde hayvanlara böyle eziyetler ve aşırılıklar yok. eskiden ayı oynatan çingeneler varmış ama onlar da kendilerine zaten "Roman" der ve balkan kökenlidir hepsi. yani çok eskilerden oralardaki geleneklerini taşımışlar. neyse ki şimdi tamamen kalktı Türkiyede. Avrupalılarda biraz insanlık varsa benzer geleneklerini kaldırsınlar artık..

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkürler duyarlı dostlar. Hayvanseverliğin abartılı bir duygu olduğu sanılıyor ama yaşama yaşam hakkına saygıdan başka bir şey değil. İçten yorumlarınızla bana moral verdiniz. Hepinize sonsuz sevg ve saygı duyuyorum.

    Sevgili Verago, Avrupalı ağzını açtığında kendini diğer toplumlardan üstün görür ve medeniyeti kendilerinin oluşturduğunu, yaydığını iddia eder. Oysaki verdiğiniz örneklere ve tarih boyunca diğer insan topluluklarına yaptıklarına bakınca öyle olmadıklarını görüyoruz.

    YanıtlaSil
  15. Yazıklar olsun. Para için şu hayvanlar doğalarından kopartılıp ne hallere sokuluyor. Yapılan eziyet de cabası! Bu tip gösterilere gitmeyelim, prim vermeyelim lütfen. Hayvan Hakları

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.