3 Ekim 2010 Pazar

Antalya'daki Hayvan Hakları Etkinliği



 Bu sabah Konyaaltı'nda  düzenlenen  etkinliğe  katıldım. Öğleye doğru. beş  on  kişi  olarak  tanımlanabilecek  sayıda  hayvansever,  Konyaaltı'nda  toplandık. Basın  açıklaması  yapıldı,  sorunlar  konuşuldu..






Sonra  da toplu olarak  Konyaaltı  Belediyesi  Sokak Hayvanları Bakım Merkezi'ne  gidildi. Eli  yüzü  düzgün , temiz  ve  bakımlı  bir  yer  ama  sokaktaki  canlarımızın  sorunları  öyle  büyük  ki...Bu  merkezler  halk  tarafından  hayvan  barınağı  olarak  algılansa  da  aslında ,  sokak  hayvanlarını  kısırlaştırma, hasta  ve  yaralı olanlara gereken  tedaviyi  verme  amaçlı  kuruluşlar. Yani  oralar  bir  toplama  ve  sürekli  barındırma  kampları  değil. Kısırlaştırılan, tedavisi  tamamlanan hayvanlardan  şanslı olanlar  sahiplendiriliyor,  diğerleri ise  sokağa  dönüyorlar. Söylediklerine  göre  alındıkları  yerlere  bırakılıyorlarmış   ama ne  kadar  bu  kurala uyuluyor bilemiyorum.. Pet  shoplardan satın  almak  yerine  buralardan  sahiplenmek,   sahipsiz  bir  hayvana   sıcak  bir  yuva  vermek,  hem  de bu  işin  ticaretini yapanları  caydırmak  açısından  önemli. Zaten  pet  shoplardaki  hayvancıkların  durumu  da  içler  acısı..




Bu  konuda  söylenecek  çok  söz,  anlatılacak  çok  sorun  var. İnsanları  daha  duyarlı  olmaya  davet  ediyor,  dünyanın  yalnız  biz  insanlara  ait  olmadığını  bir  kez  daha  anımsatmak  istiyorum. ONLARIN DA ACI ÇEKMEDEN YAŞAMAYA  HAKLARI  VAR!

14 yorum:

  1. Sevgili Begonvil,
    ne desem, ne söz söylesem boş.
    Bu kadar sevgi dolu olman, o minik yürekler için bu kadar çırpınman...
    Kocaman, sevgi dolu bir yüreğe sahipsin.

    Benim için çok değerli olduğunu biliyorsun değil mi arkadaşım?

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Sevgili Dost! Elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

    Sen de benim için çok değerlisin...

    YanıtlaSil
  3. Begonvıllı ev

    pet shoplar konusunda
    aynı rahatsızlıkları duyuyorum

    ben bakamıyorum bıle orada satılık! dye
    kucucuk kutu kadar yerlerde ust uste dızılmıs bazen suyu yıycegı dahı konmamıs yazın ozellıkle
    kapatıldıgında avmler orda o sıcaga dyanamak zorunda bırakılan
    o sevgılı varlıklar..

    pet shopları sevmıyorum

    alım satım urunu olmamalı hayvanlar

    YanıtlaSil
  4. Pet shoplarda yalnızca para kazanma amacı ile tutulan o hayvancıkların çoğu hasta ve dediğin gibi daracık kafeslere tıkılmış durumdalar. Doğar doğmaz mutsuzlukla başlıyor yaşamları. Satın alınanlar da yüzde yüz kurtulmuş olmuyor. Hastalıklı oldukları için pek fazla yaşamıyorlar. Zaten çoğu bir doğum günü ya da karne hediyesi oluyor ama bu canlı bebeklerden bıkılıyor. Kurtulmak için çareler aranıyor.Ben bu tür pek çok olaya tanık oldum.

    YanıtlaSil
  5. Pet shoplardan bu kelimeyi kullanmayı sevmesem de "nefret" ediyorum. Doğal yaşamından zorla koparılan egzotik hayvanlar bir yanda, minicik kafeslere tıkılmış evcil hayvanlar diğer yanda. İçim acıyor. Diğer yandan biliyorum ki buradan hayvan satın alanların çoğu gerçek hayvansever değil. Dediğiniz gibi bir hediyelik gün biçilmişler veya gösteriş merakının kurbanı olarak alınıyorlar. Hayvana saygı hemen hemen hiç yok, sevgi ise göstermelik. İnsanlar dururken hayvanlarla niye uğraşıyorsunuz diyenleri de kınıyorum. Hayvanlarını haklarını bile korumaya gerek duymayanların insanlara hiç değer vermediklerini biliyorum.
    Bir avuç hayvansever de olsa orada toplanıp insanları duyarlı olmaya çalışmanızı yürekten destekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili sarkaç,''insan dururken niye hayvanlarla uğraşıyorsunuz söylemi'' en çok nefret ettiğim sözler. Bence sorumluluktan kaçmanın basit bir yöntemi. Hayvanlara değer vermenin insanlara değer vermemek anlamına geldiğini söylemek kadar saçma bir düşünce olamaz. Bilinç düzeyi öyle düşük ki insanlarda, doğanın dengesini korumanın insan yararına olduğunu düşünemiyorlar.

    YanıtlaSil
  7. bir köpeğin başını okşayıp yemeğini verdiğinizde artık sizin ebedi dostunuz olur ..aynı şeyi insanlar için söylemek öyle zor ki.....

    YanıtlaSil
  8. Haklısınız sevgili Kelebek.Dün yaşadığım bir olay insanların pek çoğunun sığ ve duyarsız olduğunun kanıtıydı benim için. Bu tür durumları görünce içim acı doluyor ama neyseki iyi insanlar da var dünyada. İyi ve dürüst insanlara kat kat iyilikler diliyorum..

    YanıtlaSil
  9. Canlarım benim yaa. Antalya'da senin gibi bir melekleri var çok şanslılar. Ben en çok doğudaki sokak hayvanlarına üzülüyorum. Oralarda bu kadar çok ilgilenenleri bile yoktur gariplerin :(

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim Yeşim'ciğim ama sayımız çok az. Daha da kötüsü hayvan sevmeyen insanlardan çok tepki görüyoruz.

    YanıtlaSil
  11. Son yorumunuzda dediğiniz gibi hayvan sevmeyenlerden alınan tepkilere nasıl cevap versek...Daha dün akşam geç olmayan bir saatte yan apt.balkonundan sarkıp ''köpek sahibi , bu köpeğin canını alıcam''- evet aynen böyle - diye bağıran adama ne vevap verebilirimki ...8 yıl önce sokakta bulduğum bana 2. evlat olan balkonda hava almak için otururken aşağıdan geçen köpeğe havlayıp kendince iletişim kurmaya çalışması zavallının suçu.Canının alınmasını gerektiren durum bu..bunca sevgisizliğe , merhamet yoksunluğuna gerçekten diyecek birşey bulamadım

    YanıtlaSil
  12. Sayın İzleyicim(Adsız), sevgisizliği az çok anlayabiliyorum ancak bunun nefret boyutunda olmasını anlayamıyorum. Bu insanların ruh sağlıklarının bozuk olduğuna inanıyorum. Kendileri de sevgiye aç nefret dolu insanlar bu durumlarını hayvanlara yöneltiyorlar. Olabildiğince onlarla muhatap olmamaya çalışacağız ve doğru bildiğimiz yolda ilerleyeceğiz.

    YanıtlaSil
  13. begonvilli ev ben yeliz evimde köpek veya kedi beslemiyorum ama sokağımda bulanan 5 adet köpeğe hergün yemek veriyorum öyle çok seviyorum onları... herkesin dediği gibi istemeyen dayak atan insanlarla koca mah. tek başıma mucadele ediyorum hayan sevgisi olmayan bütün insanları nefretle kınıyorum ayrıca sizide ziyaret etmek isterim teşekkürler..

    YanıtlaSil
  14. Yeliz Hanım, beklerim. Bana yorum olarak mail adresinizi yazın, ben yayımlamam. Oradan iletişim kurarız, size adres ve telefon bilgisi beklerim ve görüşürüz.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.