26 Mayıs 2010 Çarşamba

Yaşlılık Halleri:)

Bir kaç yıl önce paylaşmışım bu yazıyı. Ne yazık ki sözünü ettiğim hanımların bir kaçını kaybettik.  Onlara rahmet diliyor, kalanlara da sağlık ve güzellikler. Neden mi tekrar paylaşıyorum? Çünkü onları özledim ve anılarım canlandı  gözümde. Bakın neler yazmışım  onlar için:
Doğanın değişmez yasası; yeterince ömrü olan herkes yaşlanacak. Genç kalmak için onca çaba, onca araştırma ve bilimsel çalışmalar bir yere kadar. Belli yaşlara gelinince yalnızca fiziksel değişimler değil, karakter ve davranışlarda da değişiklikler oluyor.


Onları seviyorum.Tatlı huysuzluklarını bile:) Geçen yıl bir kaç kez annemlerin yaş ortalaması 65-66 olan (içlerinde 80 inde olan da vardı, 55.inde olan da) bir kabul günü grubuna katıldım. Oldukça hoş anılarım oldu.



Hemen hepsi de konuşkan, neşeli hanımlar. Bir de işitme sorunları olmasa... Fıkraları aratmayacak dialoglar oluyordu bu yüzden. Sorular soruluyor, alakasız yanıtlar alınıyor ve birbirlerine gülüp aynı duruma kendileri düşüyorlardı.

Yaşlarına göre oldukça bakımlılar. Saç, baş, manikür, pedikür fena değil. Hele biri vardı ki, hem de en yaşlılarından biri, İtalyan şapkası,uyumlu giysileri ile fark atıyordu diğerlerine. Yaşlı modası deyip geçmeyin, kendilerine göre bir trendleri var:)Gözlükleri takıp birbirlerinin giysilerini, aksesuvarlarını öyle bir inceliyorlardı ki.



En hoş anekdotlar ikram faslında oluyordu. Hemen hepsinin yüksek tansiyon, şeker ve kolestrol sorunu olduğu için biz annemle çok dikkatli bir menü seçtik. Tuz miktarlarını düşük tuttuk, az miktarda sıvı yağ kullandık ikramlarımızda. Ama tüm hanımlar tuz ekliyerek yediler. Başta hepsi temkinli davransa da sohbet ilerledikçe ve acıkılınca perhizler unutuldu..

Kuzenim Emine de anneme ve teyzeme yardım amaçlı katıldı ev sahibeliği sırası bizimkilere gelince. Yaşanılan hoşlukları hala anarız. Örneğin, teyzelerden birisi bir bardak çaydan sonra sadece sıcak su ve limon şeker karışımı isteyince olanlar oldu; tüm hanımlar aynısını istediler. Ne var ki hoşnutsuz ifadelerle çay yerine hazırlanan bu içeceği bitirmek zorunda kaldılar. Birisi bir yiyeceğin tadına bakınca güya fark ettirmeden diğerlerine sinyal veriyordu; ''çok lezzetli, yiyebilirsiniz'' ya da ''pek tavsiye etmem'' anlamında jestler ve mimiklerden oluşan özel bir iletişim dili geliştirmişler kendi aralarında.

İstisnasız çok kibar ve tatlı dilliler. Gülümseyerek, sakin sakin ve insanların gözünün içine bakarak konuşmaları gerçekten yeni nesilde olmayan bir özellik. Bir de çok tutumlu bu görmüş geçirmiş hanımlar. Öyle abartanlar vardı ki tutumlu olmayı, hiç unutmam; bir tanesi, kabul günü sırasını belirlemek için kullanılan çekiliş kağıtlarını saklamamızı istedi. Bir avuç minik kağıt bir ay sonraki ve daha sonraki günlerde de kullanılsın diyordu, zamandan ve kağıttan tasarruf için. Pek çoğunun çok sayıda takip ettiği kabul günü vardı. Çantalarında taşıdıkları minik takvimleri ve not defterleri ile izliyorlardı gün trafiklerini.

Bir çok sağlık sorunlarına rağman kendilerince bir sosyal aktiviteye dahil olmuşlar. Böylelikle bol bol sohbet etme (tatlı dedikodular dahil), dinlenme ve yaşıtları ile bir arada olma şansları oluyordu. İkramları da kızları gelinleri hazırlayınca sorun olmuyordu. Popüler konuları ise, başta sağlık sorunları, evlatlar, torunlar, geziler (bir kısmı sıkı turcular), eski eşyaların yenilenmesi vs ama ille de hastalık ve doktor deneyimleri..

Gördüğüm kadarı ile bu hanımlar ülke ortalamalarına göre ekonomik yönden orta ve ortanın üstünde gelirli, bir ikisi daha varsıl, çocukları tarafından korunup gözetilen bir avuç şanslı denilebilecek yaşlı insan. Keşke tüm yaşlılarımız aynı şansa sahip olabilseler .. Bir de herkese sağlıklı, aklı başında yaşlılıklar diliyorum ki bu çok önemli. Yaş ilerleyince değişen karakter özellikleri ve davranışlar katlanılabilecek boyutta olsun. Bazı durumlar ''Umarım yaşlanınca ben böyle olmam'' dedirtecek kadar vahim.

Her ne olursa olsun, onları seviyoruz...

15 yorum:

  1. Ben yas alan ınsanların
    bu yasadıkları yılların kendılerıne kattıgı tecrubeyı
    hosgoru ıle harmanlayanlarını sevıyorum
    cunku hayata bakıslarında genclere sevkat ve sevgı gozluklerını takıyrolar o zaman


    ve onlara sokulmak bırlıkte olmak bı mutluluk halıne gelıyor

    O kadar guzel anlatmıssın kı gozlemlerını bı solukta okudum yazını
    sevgılerımle

    YanıtlaSil
  2. Dilerim hepimiz sağlıklı, sorunsuz, kimseye yük olmadan, mutlu bir yaşlılık dönemi geçiririz.
    Kendi yaşlılığımızda ne görmek istiyorsak gençlerden, öyle davranmayı görev bilmeliyiz kendimize.
    Sevgiler.
    S.Ella

    YanıtlaSil
  3. Evet Öykü'cüğüm, onların deneyimleri ve görmüş geçirmişlikleri çok değerli elbette. Sevgi ve hoş görü hangi yaşta olunursa olunsun yaşamın bir parçası olmalı. Sevgili yaşlılarımız da öyle.

    Güzel dileklerinize yürekten katılıyorum Sittirella. Sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Bence yaş ilerledikçe karakterler değişmiyor, insanın gençken de var olan huyları iyice sivrileşiyor. Bu tabii ki benim fikrim ama; gözlemlerim hep bu yönde doğrusu ...

    YanıtlaSil
  5. Doğru olabilir. Otokontrol mekanizması zayıflıyor demek ki.

    YanıtlaSil
  6. :) canım valla çok haklısın yaşlandıkları zaman bir anı bir anına uymuyor yazılacak çok şey ama yazamıyor konuşamıyor bazen insan ama olsun bizlerde birgün yaşlanacağız diyip avutuyorum kendimi bende umarım o huysuz ihtiyarlardan olmam :))

    YanıtlaSil
  7. Sevil'ciğim, dedim ya, her ne olursa olsun onlar bizim baş tacımız. Kim bilir bizler nasıl olacağız:)

    YanıtlaSil
  8. yaş almaya engel olamıyoruz yüzümüzdeki kırışıklıklara,hepimiz birgün yaşlanıcaz belki hasta olucaz belki unutkan.......allah sağlıklı yaşlanmayı nasip etsin ne diyelim

    YanıtlaSil
  9. Ben de bunu diliyorum tüm kalbimle. Ruh ve beden sağlığımızı olabildiğince korumayı nasip etsin tümümüze.

    YanıtlaSil
  10. Ben annemle ve arkadaşları ile vakit geçirmeyi çok seviyorum hatta en iyi arkadaşlarım 50 küsür yaşında iki hatun :)
    çok eğlenceliler, yaşlansamda eğlenceli kalsam daha ne isterim ?

    YanıtlaSil
  11. Çok doğru Zehra, bunu kim istemez.

    YanıtlaSil
  12. Çünkü, yaşlılık gençliğin o yorucu koşuşturması hatta fırtınalarından uzak sakin bir liman aslında, belki o yüzden daha sakinler, telaşsız konuşuyorlar.Zaman onlar için bize göre çok daha yavaş ilerliyor.Benim de en sevdiğim şeydir oturup güngörmüş yaşlı bir kadını dinlemek bu gerçekten kulak verene çok şey öğretir.

    YanıtlaSil
  13. postun çok hoştu; epey güldüm; ben nasıl olacağım?? ıııı hep böyle kalsam daha iyi ama zamana direnmek imkansız!!!

    YanıtlaSil
  14. İnsanın her dönemi bir başka güzel ama yaşlılık,onca birikim ve yaşanmışlıkdan sonra,sanırım çok daha anlamlı..
    Hele kolunuza girmiş ise yaşam arkadaşınız,daha ne tatlı ne olabilir ki?
    Herkese mutluluk ve sevgi dolu yıllar diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Guzel yaziniz o tatli resimlerle oyle guzel ortusmus ki, buyuk bir zevkle okudum.

    En son cumlelerinize ben de katiliyorum.
    Guzel, akli basinda saglikli, evlatlarimizin uf demeyeyecegi bir yaslilik diliyorum butun insanlara..

    Sevgiyle kalin..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.