26 Ekim 2019 Cumartesi

Armutlu Kapalı Turta


Bu kadar  lezzetli ve hafif olacağını tahmin etmiyordum. Hafif kıtır, içi lapa olmayan, ideal ıslaklıkta bir turta.

İç Malzemesi:

2 Adet armut
2 kaşık toz şeker

Hamuru İçin:
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı (Yarısı yoğururken hamura  katılacak, diğer yarısı açma işlemi sırasında fırça ile aralara sürmek için kullanılacak)
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket vanilya
1 çay bardağından  çeyrek eksik şeker
Yarım çay kaşığı karbonat, bir tutam tuz, 2 çorba kaşığı elma sirkesi.
3 su bardağı un.
Öncelikle  2 adet irice armudu 1 parmak kalınlığında dilimleyip, iki kaşık dolusu şeker serptiğimiz  döküm tavada karamelize ederek pişiriyoruz. Hafif ateşte 3-4 dakika çevirmemiz yeterli.

Hamuru için listedeki tüm malzemeleri karıştırarak  elimize yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. 3 Bardak un tam gelse de unu kontrollü eklemenizi tavsiye ederim. Buzdolabında 15 dakika kadar dinlendirdiğimiz  hamuru 6 bezeye ayırıyoruz. Her bezeyi merdane ile  pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Aralarına  bir fırça yardımı ile bolca eritilmiş tereyağ sürerek, üçünü tabana, üçünü de üste kullanmak üzere  üçerli iki grup  yapıyoruz. Birinci ve ikinci  grubu  ayrı ayrı  merdane ile  tart kalıbımızdan taşacak şekilde açarak büyütüyoruz. Üste kullanacağımız daha küçük olmalı. Birini alta serip elimizle  hafifçe bastırarak tart kalıbına yerleştiriyoruz. Karamelize edilmiş  armutları  iç olarak hamurun üzerine yayıyoruz. Daha küçük çaplı olan diğer hamuru üzerine yayıp  kenarlarını içe kıvırıyoruz. Bu işlemin çeşitli teknikleri var. Meraklıları çok güzel  kenar kıvırma şekilleri yapıyor. Ben fazla uğraşmadım çünkü köpek kızlarımın yürüyüş  zamanı geliyordu.  Üzerine çatalla delikler açabilirsiniz ya da  keskin bir bıçakla bir kaç çizik atabilirsiniz. Üzerine erimiş tereyağı sürüp 180 derece de önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye dek pişiriyoruz. Ben serpmedim ama biraz  pudra şekeri serpip ılık olarak servis yapabilirsiniz. Hamuru hafif kıtır, mis kokulu, gerçekten  enfes bir  tturta. Armut yerine elma da çok güzel oluyor.  Deneyenlere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.