31 Aralık 2015 Perşembe

Dağa Taşa Tohum Bombası

Not:Animasyonu Google'dan çaldım. Çok şirin ve konu ile de ilgili diye:)

Geçen yıl bu günlerde orman yürüyüşlerimde gördüğüm ve fotoğraflarını çektiğim bazı güzel orman bitkilerini bu yıl daha az görüyorum. Bazılarını öyle çok beğenmiştim ki, adlarını araştırıp bir deftere notlar almışım.  Örneğin  adaçayı ailesinden Salvia adlı bir bitki. Buraya ilk geldiğimde ormanın eteklerinde göz alabildiğince yayılmıştı.
Bu fotoğrafı bu köye taşınmamızdan hemen sonra çekmiştim. Demek ki iki yıl  olmuş..









Şimdi ise mevsimi geldiği halde oldukça az. Çok gösterişli, bahçede  bile yetiştirilebilecek kadar güzel olan bu bitkinin kültür bitkisi olarak da üretildiğini  öğrendim.  Geçen yıl tohum pazarlayan bir firmanın kataloğunda  fotoğraflarını görüp sipariş verdim, hem de farklı renkleri ile bahçemde bol bol yetiştirdim.



 Ancak  bu beni yeteri kadar mutlu etmedi. Ormanda git gide azalmış olması  beni üzüyor. Çoğu endemik olan türler sanırım böyle  azala azala yok olup gidiyor.  Salvia sadece bir örnek. Ormanla ilk tanıştığım günlerde pürenlere de hayran kalmıştım. Ne var ki şimdi tam zamanı olduğu halde hemen hemen hiç  püren yok.  Çektiğim fotoğraflara bakıp üzülüyorum.


''Yoksa sırada karağanlar, ezentereler, anemonlar mı var?'' diye kaygı duyuyorum.

Ama sadece  kaygılanıp üzülmek işe yaramıyor. Bu bitkileri korumanın yolları olmalı diye düşünürken çok sevdiğim Yeşilist'te bir yazı okudum.

Dağa taşa tohum bombası! başlığı ile harika bir yöntem anlatılıyor.

Okuyunca uygulanabilir bir yöntem olduğunu  anladım. Tohum bombası nasıl hazırlanır burada 
Not: Tarifte kil diyor ya, bulamazsanız ıslatılmış gazete kağıdı da de işe yarıyor. Gazete kağıdını ıslatın, içine biraz torf  ve tohumları koyup minik toplar halinde paketleyin ve  kurutun.
Şimdi benim ilk  yapacağım, bu bitkilerin tohumlarını alıp boş kaldıkça  tohum bombalarını hazırlamak olacak. Sonra da gezi çantamda bolca bulunduracağım. Uygun olan her yere tohum bombalarımı bırakacağım. Zaten şu an elimde geçen yıl aldığım salvia tohumları var. Ormanda, üzerinde tohum olan  kekikler de görüyorum. Bundan böyle orman florasını daha dikkatli izleyip tohum gördükçe alacağım.


Evet, burada bu işe gönüllü olan tek  kişiyim ama bakarsınız başkaları da katkıda  bulunmak  isteyebilir. Her nerede olursanız olun, belki sizler de doğa gönüllüsü olursunuz.
Tüm doğa severlere, koruma ve yaşatma bilincine sahip  herkese sevgiler, selamlar.


19 yorum:

  1. Sizi gönülden kutluyorum. Ne güzel bir yola çıkmışsınız. Yeni gelen nesil sanki daha bilinçli olacak. Geçenler de İstanbul'daydım beş yaşını doldurmak üzere olan torunum sofrada limon çekirdeklerini eline alıp"Anane biliyomusun bunlar tohum her yere dikmeliyiz,ziyan etmemeliyiz."dedi. Öyle sevindim ki boyle bir bilince sahip olmuş. Yanındaki arkadaşları da öğrenmiştir. Ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tek umudum o minikler:) Torununuzu güzel yanaklarından öpüyorum. Mutlaka çok tatlı ve akıllı bir çocuk.Yolu açık, geleceği güzel olsun! Ayrıca ona şimdiden bu bilinci veren mutlaka ailedir. Sizleri yürekten kutluyorum.

      Sil
  2. Tohum bombası, güzel fikir bulunduğum ortamlarda paylaşmak ve uygulamak istiyorum . Teşekkür ederim. Farkındalığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevinirim:)) Ben de size teşekkür ederim.

      Sil
  3. Şimdi verdiğiniz linkteki yazıyı okudum da ne kadar basitmiş tohum bombası hazırlamak, ilk fırsatta ben de yapacağım. Artık yaşadığım yerde ormanlar, araziler çok hatta okulumun arkası tamamen dağlık ormanlık bir alan. Bu topları atabileceğim çok yer var:) meyve çekirdeklerini biriktirip atiyordum, bunu da yaparım bundan böyle
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam:)Bakarsınız bir zincirin halkaları oluruz ve yaygınlaşır bu uygulama. Hiç de zor değil.

      Sil
  4. Yazınıza da salviaların güzelliğine de bayıldım. Belkide endemik olduğu için hiç görmedim bu bitkiyi ve belki yapraklarıda adaçayı gibi kullanılabiliyordur. Tohum konusuna gelince bende çok hassasım bu konuda facebookta bazı gruplar arasında tohum alışverişi yapıyoruz. Hatta instagramda bile bir arkadaşım bana farklı tohumlar gönderdi. İlkbaharda onları ekeceğim. Bu tohum bombasıda ayrıca çok hoşuma gitti. Fikir verdiğiniz için teşekkürler. Mutlu yıllar...
    Gömectevim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir bitki Ayşen Hanım. Adaçayı ailesinden ama araştırınca içerisinde çok fazla etken madde olduğunu, baş dönmesi yaptığını öğrendim. Görsel olarak çok güzel. Kültür bitkisi olanının Tohumları Zengarden'de var. İsterseniz ben de size gönderebilirim. Şu Facebook'taki tohum grubuna ben de üye olmak isterim.

      Sil
  5. İnşallah sizin gibi insanlar çoğalır. Bırakın tohum ekmeyi yok etmediler yeter

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Epeyce ilgilenen oldu konu ile:)

      Sil
  6. Tohum bombası böyle bombaya can kurban:) ne güzel bir yazı paylaşmışsınız çok mutlu oldum okurken. Her şeyin tohumunu biriktirip paylaşmayı çok seven biri olarak (Daha önceki postlarımdan biride nasıl tohum elde ederiz üzerine hazırlamıştım) size yürekten teşekkür ederim. Salvia çiçeğine ve rengine bayıldım. Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşündüm:) Bomba dediğin böyle olmalı ama değil mi. Can alan, yok eden bombalarla işimiz olmaz. Size Salvia tohumu göndereyim. Tohum konusunda özelden yazışalım ya da Facebook'tan görüşelim. Selamlar, sevgiler..

      Sil
  7. Bu muhteşem fikir için çok teşekkürler! Notumuzu aldık efendim ♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim:))Bir parçacık ilham verebiliyorsam ne mutlu bana. Ülkemiz için, gelecek nesiller için ne yapsak azdır.

      Sil
  8. Facebook' da yokum. Çok teşekkür ederim düşünmeniz bile benim için yeterli.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de tohum konusunda ya da herhangi bir konuda gerekirse diye
      begonvilliev@gmail.com

      Sil
  9. Ne güzel bir fikir. Böyle güzelliklerin yok olması çok üzücü gerçekten. Buna benzer bir fikri ben de meyve çekirdekleri için duymuştum. Buna benzer bir karışım hazırlayıp, seyahat sırasında arabanızdan etrafa atıverin diyorlardı. Sağduyunuza hayranım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Sizi duyarlılığınızdan dolayı kutluyorum. Merak ettim neden acaba bitkiler bir önceki yıla göre daha az. Olumsuz etkileyen ne olabilir sizce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de bu konuya çok kafa yordum. Bitkilerin yayılımlarının gitgide azalıyor olması, tüm Türkiye genelindeki malum sebeplerden. Yani insanların doğayı düşüncesizce mahvetmesi. Yapılaşma,kaçak ağaç kesimleri, çevre kirliliği ve keçilerini her yerde otlatmaları, buralarda olağan sayılıyor.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.