30 Ağustos 2015 Pazar

Cam Şişe Boyadım

Dıy,  yani Türkçesi Kendin Yap sayfalarında imrenerek izliyordum. Cam şişeler farklı tekniklerle boyanıp dekoratif obje olarak değerlendiriliyor.
Böyle işlerin incelikleri olduğunu tahmin ederek, üstelik yeterli malzemem  bile olmadan denedim. Abartmıyorum ama bu gerçekten uyduruk bir çalışma oldu,  yine de oldukça memnun kaldım. Ayrıntıları resim aralarında paylaşacağım.

Bakın sonuç nasıl oldu:





Şimdi, dün başlayıp bugün tamamlanan uyduruk cam şişe boyama çalışmamı anlatayım;  neden uyduruk dediğimi az sonra anlayacaksınız.

Önce malzemeleri araştırdım, notlar aldım. Cam şişeler, cam boyası, özel fırçalar, efekt için başka ek malzemeler gerekiyordu. Bunların hiç biri bende yoktu. Bir sanal hobi mağazasında almam gereken  malzemeleri buldum ama buraya kargo şirketleri  teslimat yapmıyor. Kargomuz gelince bize telefon ediliyor. Kasabaya gidip kendimiz alıyoruz. Bu biraz  hevesimi kırdı. Bir de, onu da alayım, şu  da lazım olabilir derken oldukça yüklü bir alışveriş faturası çıktı karşıma. Ben de sipariş vermekten vazgeçtim.



Yaptığım araştırmada cam boyamak için su bazlı akrılik  boyalar kullanıldığını öğrenmiştim. Benim elimde de resim yaptığım  yıllardan kalma çok kaliteli akrilik  boyalar vardı. Cam boyalarının  mutlaka farklı bir özelliği vardır ama boyayı cama sabitledikten sonra belki işe yarayabilir diye düşündüm. Bu kadarla kalsa iyi, bir de tadilattan arta kalan beyaz iç cephe boyasına farklı  tonlamalar yapan  konsantre  pigment renk  sağlayıcı vardı. Yani beyaz boyaya bir damla  koyarsanız  açık, fazla koyarsanız koyuya giden  renkler elde edebiliyorsunuz. Biraz da beyaz tutkal buldum garajda. Resim fırçalarımı tertemiz  saklamıştım.

Sabahları köpek kızlarımla   sevgili ormanıma doğru yürürken  yol kenarında görüp çok sinirlendiğim  cam şişeler  geldi aklıma. Çoğu zaman bu şişeleri ve cam kırıklarını toplayıp yol boyunca  bir kaç tane olan çöp konteynerlarına atmışımdır. Bu kez  bir örnek olanlardan beş tane malt şişesi seçtim. Ayy, biraz utandım eve getirirken  ama hiç olmazsa işe yarayacaklar:))




Önce şişeleri bahçe kovasında ıslattım. Etiketlerini temizledim. Kurulayıp fırça yardımı ile incecik birer kat beyaz tutkalla kapladım. Ertesi gün beyaz akrilik resim boyasına biraz  da beyaz akrilik tavan boyasından koyup bir damla renk verici mor pigment damlatarak birer kat boyadım. Güneşte hemen kuruyorlar. Bir kaç kez bu işlemi yineledim. Daha sonra  renk sağlayıcıdan  damlatmaya devam ederek daha koyu olmasını istediğim şişeleri boyamaya devam ettim.



Şişelerden birini iyice kuruyunca zımpara ile eski görünümlü yaptım.
Sonra da kurdele, incik boncuk ne varsa döktüm ortaya ve hepsini süsledim.




En son elimde biraz koyu mor boya kaldı.  Onunla da bir mumluk boyadım. Işığın görünmesi için tam ortasına transparan kalp şeklinde boyasız bir bölüm bıraktım. Bunu yapabilmek için  altı yapışkanlı kağıda kalp çizip kavanoza yapıştırdım. Boyama bitince bu kağıdı çıkardım. Az da olsa kalan yapışkanları  asetonlu pamukla temizledim.  İşte  uyduruk cam şişe boyama bu kadar. Biraz ellerimi dinlendireyim, farklı bir şeyler deneyeceğim. Şimdilik sürpriz olsun.

Begonvilli Ev'den sevgiler, selamlar..




20 yorum:

  1. merhaba begonvilli evi ve güzel çiçek fotoğraflarını özlemişim, epey uzun zaman uzak kaldım, seyahat dönüşü adaptasyon süremde uzun sürdü. tekrar bloga ve blog arkadaşlarıma kavuştum. bu arada boyama işine hevesim çok, cesaretim yok. siz devam edin, bence gayet başarılı. sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. En çok kalpli mumluğu beğendim.Ben de yapabilirim.Elinize sağlık.Dıy ların asıl amacı bu galiba.Elimizdeki malzemeleri değerlendirmek ,elinizdeki boyalarla güzel şeyler yapmışsınız.
    Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş ve tam anlamıyla bir DIY projesi olmuş ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
  4. harika olmuşlar ellerinize sağlık çok beğendim

    YanıtlaSil
  5. Emeğinize sağlık güzel bir çalışma olmuş renkler benlik:)

    YanıtlaSil
  6. ne kadar iç acıcı...harika olmuşlar. Bu arada ing yi kapattınız mı? bulamıyorum sizi?

    YanıtlaSil
  7. Kutluyorum;emeğe dönük her şey kendi farkında lığını yaratır; elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Tüm yorumlar çok zarif. Kalpten teşekkürler.♥♥♥♥♥♥♥♥♥

    YanıtlaSil
  9. Hepsi çok güzel olmuş elinize sağlık. Evdeki malzemelerle yapmak bence çok daha güzel :)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel olmuşlar elinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Böyle 'uyduruk iş'e can kurban ;) Zaten hiç uyduruk da durmuyor gayet profesyonel görünüyor. Bayıldım, harika olmuşlar!

    YanıtlaSil
  12. Super, very nice color combinations!!!

    YanıtlaSil
  13. Bence de şahane olmuş. Elleri fazla yormadan devamm :)

    YanıtlaSil
  14. çok şık olmuş emeğinize sağlık :) sizi takibe aldım sevgiler
    ( http://apaydindunyam.blogspot.com.tr/)

    YanıtlaSil
  15. ne güzel renkler ama yaaa :)

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel olmuş ben şeffaf cam boyası ile yapmıştım istediğim görselliği elde edemedim acaba tutkal üzerine cam boyası tutarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneme lazım. Küçük bir bölümde deneyin, güzel olabilir. Şimdiden elinize sağlık.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.