7 Nisan 2015 Salı

Lyrbe (Seleukeia)

Geçtiğimiz pazar Seleukeia'daydık.


Seleukia (Türkiye) - Vikipedi

Kent, Büyük İskender'in haleflerinden Suriye Kralı I. Selevkos Nikator (MÖ 321-280) adına kurulmuş olan 9 kentten biri. Kentin bilinen diğer adı Lyrbe imiş. İsa'dan önce 300 yıllarında Side'yi koruma amaçlı kurulmuş bir lejyon kentiymiş. Romalı askerler ve aileleri burada uzun yıllar yaşamış.

Muhteşem bir antik kent. Bizim de neredeyse yanı başımızda. Yaşadığımız köyün 6 km kuzeyinde. Yıllar önce bir kez daha gitmiştik. Anılarımda, müthiş bir doğanın kucağında oldukça kompleks bir Roma kenti kalıntıları olarak kalmıştı.  Ayrıntıları  anımsamıyordum. Bu  kez dikkatlice inceledim, pek çok fotoğraf çektim ve her detayı not aldım. Surları, agorası, şapeli, hamamı ile büyük bir medeniyetin izlerini taşıyor.


















Antik kenti gezerken en çok içimi sızlatan  tesbitim, yıllar boyu define arayan  maceraperestler tarafından çok zarar görmüş olması oldu. Bunu  o çevrede yaşayan köylüler de  söylüyor.

Not: Eğer akşama doğru orada olursanız, mutlaka güneşin batışını izleyin.

7 yorum:

  1. Sevgili blog komşum bilmediğimiz nereler var değil mi? Sayenizde yeni bir yer daha öğrenmiş oldum sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili komşum, ülkemizde gezilecek görülecek pek çok yer var. Bazıları pek bilinmiyor. Az bilinenleri tanıtmak gerekiyor. Umarım gelip görürsünüz. Hem bizim de konuğum olursunuz..Sevgiler..

      Sil
  2. Birkaç yıl önce eşimin arkadaşlarıyla buluşması için Antalya'ya gittiğimizde bir de Side'ye gezi düzenlemişti orada tarihe dokunabilmek duygusunu yaşadım muhteşemdi. Çalışmalar da vardı o yüzden biraz yakın biraz uzak dolaşabildik .Tarihten günümüze bizlere kalabilenleri koruma çabalarını hep yetersiz buluyorum amannn taş işte denilmesine de çok kızarım .
    kalıntılar arasından çıkan sukulente bayıldım.
    Teşekkürler mini gezi için ,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hatice,Side muhteşemdir. Oradaki antik kent nisbeten iyi korunmuş. Yine de uzun yıllardır insanlara gelir kapısı olan bu tarihi belde istismar edilmiş, doğası insanlar tarafından bozulmuş bir yer. Yani ülkemizin pek çok yerinde bu böyle. Eskiye sahip çıkamama bir kültür sorunu.Kardeşim geçen hafta İtalya'daydı.Seleukeia'ya da birlikte gittik. Aynı dönem Roma eserlerinden Roma'da, Napoli'de bol bol görmüş ama bir farkla. Oradakiler hala kullanılan, işlevi olan yapılarmış. Kentin göbeğinde çeşmeler, meydanlar, kütüphaneler vs. Bunlar öyle iyi korunuyorlarmış ki, özel yöntemler geliştiren bilim adamları sürekli çalışıyormuş.Örneğin,tarihi binaları saran küf mantarlarını yok eden zararsız bakteriler geliştirilmiş. Tabii ki bu işlere ciddi devlet bütçeleri gerekiyor. Onlar için kültür hazineleri öncelikli. Bizde nelerin öncelikli olduğunu biliyoruz..

      Sil
    2. Evet Romayı ben de arkadaşımın kızı her yıl gidiyor ondan dinlemiştim.
      Çok çok haklısın öncelikler maalesef ne Ülke ile ne de Halk ile ilgili:((

      Sil
  3. yapılar birazda phaselise benziyor aynı dönem galiba ..ben bu resimlerden sonra görmeyi istiyorum ..her döneme hamam,tapınak ve agora damgasını vurmuş bence eski dönemlerde daha çok kültür var ..keşke daha iyi korunabilseydi ..finike elmalı arasında ariykanda var görmediyseniz tavsiye ederim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzemez mi:)) Phasilis(Vasilis) daha eski bir kent ama İ.Ö 43 yılında Roma egemenliğine girmiş. Diğeri de o yıllarda çoktan kurulmuş, 200 yıldır gelişmiş bir kent. Finike Elmalı arasındaki antik kentleri mutlaka gezip göreceğim.Eğer buralara gelirseniz bize de beklerim.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.